Професори от Шенджен обучават в Пловдивския университет

Китайски лектори преподаваха новата дисциплина „Мобилни информационни системи” на студенти от Пловдивския университет

За първи път у нас преподаватели от китайския Политехнически университет в Шенджен проведоха обучение на студенти по „Мобилни информационни системи”. Знания усвоиха четвъртокурсниците от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”, специалност „Информационна физика и телекомуникации” към Физико-технологичния факултет.

Проф. Джън Джъхуа и проф. Ли Чанбин преподаваха новата дисциплина в Центъра за професионално обучение в областта телекомуникациите и информационните технологии, открит през октомври миналата година като част от споразумение за сътрудничество между ПУ и Политехниката на Шенджен, уточни проф. Невена Милева, зам-ректор на висшето училище и декан на Физико-технологичния факултет. Реципрочен център ще заработи скоро и в китайския мегаполис.

Теоретичното и практическото обучение по проектиране на новото поколение мобилни мрежи е изключително полезно, категорични са студентите и преподавателите. Лекторите от Шенджен, от своя страна, отбелязаха високото ниво на подготовка на студентите и интересът им към проведения курс по мобилни комуникации.

При посещението си в ПУ „Паисий Хилендарски” догодина китайските лектори планират да представят мобилните технологии от пето поколение (5G)

Обучението завърши с изпит, който включваше изпълнение на зададен от преподавателите проект на LTE мрежа. На четвъртокурсниците от специалността „Информационна физика и телекомуникации” ще бъдат издадени сертификати от Политехнически университет в Шенджен за успешно преминато обучение по „Мобилни информационни системи”, разказа проф. Милева.

Двете висши училища са се договорили да обменят добри практики и информация за нови изследователски достижения, да организират лекции, лабораторни курсове, да разменят предприемачески и културни визити. При посещението си в ПУ „Паисий Хилендарски” догодина китайските лектори планират да представят мобилните технологии от пето поколение (5G).

Създаването на Центъра в ПУ дава реален шанс за практика на студентите от IV курс на бакалавърската програма „Телекомуникационни и информационни системи” във Физико-технологичния факултет. Споразумението между двете висши училища ще включва и лектори от най-големия производител на телекомуникационно оборудване в света – Huawei, които ще преподават на четвъртокурсниците дисциплината „Мобилни системи”, тъй като компанията работи в тясно сътрудничество с Политехническия университет на Шенджен.

Коментари по темата: „Професори от Шенджен обучават в Пловдивския университет”

добавете коментар...

  1. ха

    Те Китай могат всичко да правят, ама с автомобилите нещо не се справят. За техен късмет вече не им и трябва особено, след като нещата отиват към електромобили… Там вече те бързо задобряват.

  2. аз

    В Китай над 1 милион студенти стават инженери всяка година.
    Мащабите там са огромни.
    Те могат почти всичко да правят, включително суперкомпютри.

  3. Saevar

    браво, дано излязат големи специалисти от нашите училища…

  4. Anonymous

    компоти с 10 прозорци

Коментар