Глад за кадри: $6 млн. годишно за AI специалист

Предложение на Oracle към изявен експерт по изкуствен интелект може да взриви пазара на труда в хай-тек сектора

Битката за квалифициран персонал в сферата на изкуствения интелект се разгаря  с невиждана сила в Силициевата долина. Oracle привлече изявен AI експерт с пакет от годишни възнаграждения – заплата и стимули – в размер на 6 млн. долара, според публикация в Business Insider, позоваваща се на собствени източници.

Въпросният специалист е изкушен от тази сума и е отхвърлил всички други предложения, пише изданието. Източникът не уточнява какви квалификации и опит притежава експертът, но Business Insider подсказва, че неговите умения са голяма придобивка за Oracle.

Предимство за големите корпорации

Във войната за ИТ професионалисти големите компании имат очевидно предимство пред малките, които не могат да предложат на служителите си такива високи заплати. Oracle, чиято пазарна капитализация възлиза на $182 млрд., разполага с огромни средства – нейните директори Сафра Катц и Марк Хърд получават по 41 млн. долара годишно.

Технологичните компании в САЩ плащат на своите служители по-високи заплати, в сравнение с останалите работодатели – около $150-200 хиляди на година. Но заплатите на специалистите по изкуствен интелект са много по-големи. По-рано „Ню Йорк Таймс” съобщи, че годишният пакет от плащания на служител с докторска степен в тази област е между 300 и 500 хиляди долара, докато известните имена в AI сферата получават двуцифрени суми в милиони долари – макар и с четири до петгодишен график за придобиване на акции.

Като пример изданието посочва лабораторията за изкуствен интелект DeepMind, придобита от Google за 650 млн. долара през 2014 г., когато нейният персонал наброява около 50 служители. По информация от компанията, през 2017 г. общата сума на заплатите на служителите е била 138 млн. долара. Като се има предвид, че персоналът на DeepMind се е увеличил до 400 служители, това означава по 345 хил. долара на човек годишно.

Защо са търсени AI специалистите

Преди няколко години ИТ гиганти като Facebook и Google започнаха да наемат експерти по изкуствен интелект, за да се справят с актуални въпроси като създаване на гласови асистенти, разпознаване на изображения и филтриране на съдържание в интернет.

Но войната за експерти по изкуствен интелект се разпалва и по други причини. Те са търсени не само от технологичните компании, но и в автомобилната индустрия, където участват в изпълнението на многобройни проекти за създаване на безпилотни превозни средства.

Освен това сериозните проблеми на изкуствения интелект се управляват от сравнително малък брой специалисти – според проучване на независимата лаборатория Element AI от Монреал, те са около 10 000 в целия свят.

Изтичане на учени от университетите към корпорациите

Колкото по-голяма е компанията, толкова по-блестящ учен в тази област е способна да наеме. По този начин големите корпорации предизвикват изтичане на професори от университетите, което усложнява процеса на обучение на нови специалисти в областта. Така например, през 2015 г. Uber назначи 40 души от програмата за изследвания по изкуствен интелект на университета Карнеги Мелън.

През последните няколко години четирима големи учени в тази област са напуснали професорската си работа в Станфорд. Шест от 20-те специалисти по изкуствен интелект във Вашингтонския университет са работили изцяло или частично за външни компании през миналата година, изоставяйки преподаването.

Коментари по темата: „Глад за кадри: $6 млн. годишно за AI специалист”

добавете коментар...

 1. Димитър Иванов

  Така е, но това, че спортиста взима тези пари не омаловажава нито труда, нито качествата на учения или програмиста или приносът му за обществото. Винаги ще има хора, които взимат незаслужено много, а дават значително по-малко. В случая съм съгласен, че твърде много спортисти взимат твърде сериозни суми, тук не става дума за 5-10 човека, а за хиляди хора. Но, в крайна сметка свободния пазар определя тези неща, което не е лошо нещо, така всеки е мотивиран да дава максимума от себе си, най-общо казано.

 2. ха

  Даже не говорим за програмист, а за учен. Нещо доста по-сложно на практика… И май сметката е $500 000 за месец, а не за цяла година. И тези 500 000 евро вероятно се взимат само в някои седмици от годината, а не целогодишно.

 3. Йордан

  Посредствен футболист във Висшата лига взима по 500 000 евро на седмица. А тук се впечатляваме от това, че супер добър програмист взима 300 000 долара на година. Велико!

 4. 01101010

  Само че тези хора са много малко спрямо другите в същата сфера които получават тези възможности. Това е нещо като да печелиш най голямото в лотарията. Вазжните, значителните откритията повечето се извършва от незнаменитите ентусиазти в областа си, но биват открадвани от големците.

Коментар