Животът ни е в смартфона: 8 стъпки да го защитим

Съхраняваме в смартфона лична информация, която лесно може да попадне в неподходящи ръце, ако загубим устройството или някой го открадне

Сега, когато разчитаме на смартфона си повече от всякога – лично и професионално – правим ли достатъчно, за да защитим устройството и неговото съдържание, нашите данни?

Калъфът за смартфон и екранният протектор могат да намалят коефициента на повреди на хардуера, ако изпуснем или надраскаме устройството. Но по-важното е, че в него съхраняваме лична информация, която може да попадне в неподходящи ръце, ако смартфонът ни бъде изгубен или откраднат.

Още по-голяма е вероятността данните да бъдат похитени, докато смартфонът е все още в ръцете ни. От зловреден софтуер, маскиран като легитимни приложения, през фишинг измами, нахлуващи през входящата поща, до цифрово подслушване в публични Wi-Fi точки – смартфонът и данните в него са по-застрашени от всякога.

Добрата новина е, че не е необходимо да сте специалист по компютърни науки, за да защитите по-добре телефона си, отбелязва USA Today. Ето няколко прости съвета, които помагат в защитата от киберпрестъпници, независимо какъв смартфон използвате.

Правете резервни копия (бекъп). Преди всичко, изключително важно е да направите резервно копие на важните файлове в телефона – незаменими снимки, видеа, контакти, текстови разговори и т.н., преди да го загубите или да станете жертва на рансъмуер, т.е. достъпът до данните бъде заключен дистанционно и да ви изнудват за откуп. Независимо дали използвате облак, свържете телефона си към компютър, за да създавате резервни копия на файловете на регулярна основа (чрез iTunes за iPhone потребители), или използвайте бекъп диск (iXpand Base на SanDisk) – направете нещо за защита на скъпоценните си файлове, преди да е станало твърде късно.

Използвайте парола. Всички смартфони позволяват да ги заключите с ПИН код, парола, шаблон или биометрични данни (с помощта на части от тялото си – обикновено пръстов отпечатък, а напоследък и чрез лице), с които потвърждавате, че сте собственикът на устройството. Ако сте заключили устройството си по някакъв начин, никой друг не може да получи достъп до вашата информация, ако то бъде изгубено или откраднато. Отпечатъкът от пръст или сканирането на лицето/ириса е най-подходящата защита, ако устройството я предлага. Също така се уверете, че не сте настроили приложенията за автоматично логване, когато паролата е опция, тъй като някой може да отгатне шаблона или ПИН кода на телефона и да получи пълен достъп до данните.

Внимавайте с приложенията. Изтеглянето на приложения трябва да става само от надеждни източници. Винаги се придържайте към официалните онлайн магазини като App Store или Google Play, четете  коментарите от потребители, преди да инсталирате апликациите, за да се уверите, че приложението е безопасно. И още нещо – никога не изтегляйте първи ново приложение. Прочетете разрешенията на приложението, вместо сляпо да приемате правилата и условията, защото няма причина една игра да се нуждае от достъп до вашата камера, от микрофона и контактите.

Не бъдете наивни. Незабавно изтрийте подозрителни текстове или имейли от хора, които не познавате. Не кликвайте на вграден линк или файл, не пишете и не се обаждайте на непознат номер (това само потвърждава, че вашият номер е валиден). Измамниците и спамърите все повече се насочват към потребителите на смартфони, вкл. и чрез телефонни разговори, в които те се представят за такива, каквито не са. Веднага блокирайте номерата на тези злонамерени типове, докладвайте ги (често това е вградена функция в телефона) и дори забранете обажданията от частни номера.

Инсталирайте антивирус. Специално за Android потребителите, препоръчително е да защитите мобилните си данни със софтуер за сигурност – има различни пакети за сигурност, например Norton Mobile Security, който струва $14,99 за една година. Тези приложения не само защитават устройството от вируси и друг злонамерен софтуер, но предлагат и допълнителни услуги – заключват настройките за поверителност и сканират приложения и файлове за заплахи. Нещо повече, някои решения за сигурност могат да направят снимка (чрез предната камера) на човека, който се опитва да влезе в откраднатия ви телефон, и да ви я изпратят!

Настройте смартфона за отдалечено изтриване. Ако загубите телефона си или някой ви го открадне, можете дистанционно да го заключите (ако вече няма парола), да покажете съобщение – например „Моля, обадете ми се за награда”, да изтриете данните или да го следите на онлайн карта – но за всичко това е необходима предварителна настройка. Разработчиците са предвидили безплатни услуги за тази цел като „Find My iPhone” (за iOS) и „Android Device Manager” (за Android), но има и други инструменти с още повече функции. Търсете, разбира се, и съдействие от властите, за да намерите откраднатия си телефон.

Изберете двуфакторно удостоверяване. Заедно с добрите пароли за онлайн активностите си, можете да изберете и т.нар. двуфакторно удостоверяване (или „потвърждаване в две стъпки”). Това означава, че не само ще се нуждаете от парола за достъп до конкретен онлайн акаунт, но и от еднократно въвеждане на код, изпратен на мобилния ви телефон, за да потвърдите, че наистина сте вие. С други думи, двуфакторното удостоверяване стъпва на предпоставката, че има нещо, което знаем (парола), и нещо, с което разполагаме (телефон).

Сърфирайте безопасно в уеб. Препоръчително е да използвате виртуална частна мрежа (VPN), когато прекарвате времето си в интернет, тъй като тя прикрива вашата онлайн идентичност и ви прави по-защитени. Режимът „Private” или „Incognito” на браузъра не е същото нещо – той само скрива вашата история и изчиства „бисквитките”, когато затворите сесията на сърфиране, но това, което правите, докато сте онлайн, все още може да бъде видяно от вашия доставчик на услуги, от правителството, рекламодателите и злонамерени типове. Използването на VPN е особено важно при достъп от безплатна Wi-Fi точка, която излага данните ви на по-голям риск (още по-добре e да не използвате публичните хотспотове, а само вашата клетъчна интернет връзка).

Коментар