Децентрализацията – смелият бунт срещу йерархичната система

Преминаването от централизирани към децентрализирани борси е исторически момент за съвременното технологично развитие

Блокчейн технологията, която стои зад нашумялата криптовалута биткойн, всъщност заяви категорично едно нещо – независимост чрез децентрализация. Тази технология започна един смел бунт, революция срещу сегашната йерархична система от институции и бюрокрация. Но в момента сме свидетели на трагична ирония – парадоксът да използваш ДЕцентрализираните „пари” на ЦЕнтрализираните „пазари”, казва Красимир Райков, част от екипа, който разработва първата децентрализирана борса за криптовалути в БългарияWeiDex.

Красимир Райков, блокчейн архитект в екипа на децентрализираната борса за криптовалути WeiDex

Децентрализацията – най-новият и масов тренд – продължава да събира фенове и да диктува еволюцията на „крипто” света. Но децентрализацията не е просто поредната еднодневка в сферата на технологиите. Тя е нещо много повече – нов начин за разбиране на заобикалящия ни свят и дори още по-смело – нова култура на мислене, печелене, разплащане, общуване, живеене.

Блокчейн технологията ни дава възможност да преподредим света, който ни заобикаля, и да го променим като го направим по-прозрачен, честен и независим. Тази технология започна един смел бунт, една революция срещу сегашната йерархична система, задушена от властта на институциите и бюрокрацията.

Почувствахте ли се вече поне отчасти като съвременния Вашингтон, Джеферсън или Мартин Лутер Кинг? Добре тогава – време е да охладим страстите. Запазете този революционен огън, но първо нека свършим малко истинска работа и най-вече – да се научим да мислим по напълно децентрализиран начин.

Блокчейн – технологията, която стои зад известния и любим на всички „биткойн”, заяви категорично едно – независимост чрез децентрализация. Добре знаем от историята, че никой не остава напълно удовлетворен, докато независимостта не бъде извоювана в нейната абсолютна цялост. В нашия случай това означава системата да бъде изцяло децентрализирана. Няма място за подражания, бледи опити, полуцентрализирани модели и имитации.

Цялата идея зад блокчейн е да избегнем централизацията и да постигнем децентрализация технологично. Какво правим ние? Търгуваме всички тези децентрализирани активи на централизирано място. Затова е време да кажем „здравей” на най-мощното оръжие по пътя към революцията – децентрализираните борси, познати още като DEX. Криптовалутите просто не могат да постигнат своята идеологическа цел, ако не бъдат разпространявани чрез децентрализирани борси.

Все още централизираните борси са силно популярни и се използват ежедневно, дори ежеминутно, за търгуване на валута. Те са лесни за използване, достъпни и богати на почти всеки вид съществуващ тоукън, но, да повторим отново – те са централизирани. Това означава, че вие не запазвате контрола над своите финансови активи, плащате солидни такси за търгуване, доверявате се на непознатата трета страна, спазвате стриктно политиката на съответната борса и разкривате самоличността си, като предоставяте лични данни.

Въпреки това централизираната борса не може да гарантира сигурността на вашите активи в случай на „хак”-атаки, правителствени регулации и временно нефункциониране на сървърите. Нима всичко казано до тук не напомня на една до болка позната многогодишна система? Точно така – банковата система, която по сходен начин оперира с нашите пари срещу сериозно количество ежемесечни такси. Ето защо единственото слабо място в цялата екосистема на криптовалутите са централизираните борси и те като всеки дефект в биологичната система, трябва да бъдат еволюционно надраснати.

Нека да се върнем обратно към философските корени на блокчейна.  Да използваш криптовалути означава да бъдеш своята собствена банка и да се грижиш сам за собствените си крипто-средства. Тогава защо изобщо сме масови потребители на централизирани борси, където парите ни се изплъзват от нашите собствени ръце и се превръщат в средство за печалба в ръцете на непознати „пазители”.

Да бъдеш клиент на централизирана борса на практика застрашава цялата концепция, стояща зад функционалността на блокчейн. Някои потребители може би намират в централизираните борси удобен начин за отказ от отговорността за собствените им крипто средства. Е, скъпи „крипто” последователи, това не би било правилната мотивация по пътя към заформящата се революция.

Зад масовото използване на централизирани борси не се крие нищо друго освен една трагична ирония – парадоксът да използваш ДЕцентрализираните „пари” на ЦЕнтрализираните „пазари”. И това не е стъпка напред към еволюцията на финансовата система. Това е крачка назад, която отрича дори и постиженията в трудния процес на утвърждаването на самите криптовалути.

Чистата логика на децентрализацията ни отвежда към вече споменатото по-горе най-силно оръжие на технологичната крипто революция – DEX. Именно децентрализираните борси ще бъдат кулминационната точка, след която окончателното преминаване от централизираните органи на йерархичната система към структура с директна комуникация между потребителите (т.н. peer-to-peer system) ще бъде успешно завършено.

Главната цел на всяка децентрализирана борса е да запази контрола на потребителя над собствените му активи и да елиминира дори и най-минималния риск от загуба на тоуканите. Преминаването от централизирани към децентрализирани борси е исторически момент за съвременното технологично развитие, който, разбира се, ще изисква време, усилия и натрупване на опит.

Всички DEXs се опитват да се противопоставят на ограниченията в концепцията на своите предшественици – централизираните борси и да представят една много по-усъвършенствана и независима система от финансови услуги. Все пак някои от тях се справят относително добре, други не толкова. Но един иновативен и амбициозен проект може най-накрая да поведе революцията по пътя към пълното и абсолютно децентрализиране, където единствено действащо лице ще бъде именно потребителят.

Проектът WeiDex

WeiDEX е все още прохождащ проект, който очаква тепърва своя старт, но е смел и решителен в преследването на пълната децентрализация. Главната му цел е – първо,  проектиране на една напълно децентрализирана екосистема, където всяка предприета операция е абсолютно сигурна и незастрашена от риск, и второ – да се отличи от своите конкуренти чрез имплементиране на функционалности и фийчъри, които не сме виждали в проспектите на нито един DEX досега.

Ето как WeiDex гарантира пълна децентрализация и независимост:

1. Елиминира участието на трета страна и самото търгуване се случва директно между потребителите, благодарение на умния договор (smart contract), който стои в основата на децентрализираната борса. Директното търгуване е възможно и благодарение на т.н. „atomic swap”- крипто пробивът, който съкрати допълнително живота на централизираните борси.

2. Децентрализация означава липсата на какъвто и да било централен хъб и централни органи – вместо да трупа данни на клауд сървър, за да ги запази в една единствена локация, WeiDex ще дистирибутира тези данни из цялата мрежа и ще съхранява информацията за транзакциите на самия блокчейн. Така ще се предотврати вероятността от каквато и да било загуба на данни.

3. Пълна сигурност – т.н. „падане” на сървъра и „хакването” остават в миналото, за да отстъпят място на прозрачността и „споделянето”. Записването на всяко действие в блокчейна гарантира честност, а липсата на централен хъб елиминира претоварването с „поръчки” на потребителите.

4. Пълна анонимност – не изисква никакви лични данни като име, имейл или детайли на лична карта.

5. Транзакции от типа „cross-chain” – WeiDex използва последните новости при блокчейн технологиите, поддържайки статута на иноватор. Ето защо имплементирането на този вид транзакции е цел от първостепенно значение за амбициозния проект.

6. Възможност за реферали – ако допринесете за присъединяването на ваш приятел, ще получите 20% от неговите такси за търгуване. Количеството поканени потребители ще определи сумата бонуси, постъпили във вашия портфейл.

7. Ниски такси – ще бъдете таксувани с минимална или дори никаква сума, а след като бъде достигнато определено ниво на потребление за деня, такси изобщо няма да бъдат събирани.

8. WeiDex Token (WDX) – ще ви осигури много бенефити и възможности за ползване в рамките на борсата, като ще намали вашите такси с до 50% и ще се превърне в основен инструмент за плащане.

9. Напълно прозрачно разпространение на средствата – всички потребители ще станат част от този процес и ще следят какво се случва с събраните средства.

10. Достъпен и лесен за ползване интерфейс – най-големият минус на всички предишни децентрализирани борси е сложността на тяхното използване и неясния им интерфейс. Това ще се промени с пускането на WeiDex – той ще бъде напълно интуитивен и лесен за управление. Мобилна версия на борсата е един от приоритетите на разработчиците.

До тук десет добри причини за използване на тази смела платформа WeiDex.

Предимствата на децентрализираната борса са безброй и напълно обосновани. Всъщност изобщо не е трудно да откриете безупречната логика зад неизбежното бъдеще, защото точно това представляват децентрализираните борси – светлото бъдеще в настъпващия децентрализиран свят. А то е толкова близо, че сме почти способни да го докоснем. Смелост и находчива мисъл ни дели от пълното му реализиране – бъдеще, което премахва всички пречки по пътя към самостоятелното управление на нашите собствени пари.

„Миналото не може да бъде променено. Бъдещето обаче е в нашите ръце”.

Коментари по темата: „Децентрализацията – смелият бунт срещу йерархичната система”

добавете коментар...

  1. Nony

    Прилича на нещо набързо сглобено от вече готови системи и готов софтуер.

  2. Anonymous

    sibo, не е така, ако имаш възможност директно да взаимодействаш с умния договор без да ти е нужен domain.

  3. sibo

    Няма разлика дали една борса е централизирана или децентрализацията (директно работеща в блокчейн) и двете щом са на домейн могат да бъдат спрени по искане на трета страна директно към домейн регистратора или направо към ICANN!

  4. ахмак

    Дреме ми за крос-чейн, за това че било различно и т.н. Каква е далаверата за крайния потребител казано по-прост начин? Това че няма такси? Не е вярно. Има, и то как. Имало прозрачност, за това ли биткоин е популярен в престъпните среди?

  5. Българин

    Не на централизацията!

  6. Даже и не може да обясни какво е cross chain(s)

    Транзакции от типа „cross-chain” – WeiDex използва последните новости при блокчейн технологиите, поддържайки статута на иноватор. Ето защо имплементирането на този вид транзакции е цел от първостепенно значение за амбициозния проект.

  7. Класическа пирамида от началото на 9те години

    Възможност за реферали – ако допринесете за присъединяването на ваш приятел, ще получите 20% от неговите такси за търгуване. Количеството поканени потребители ще определи сумата бонуси, постъпили във вашия портфейл.

  8. Anonymous

    децентрализирана борса

    борсата – централизира
    или
    децентрализирам и централизирам

    Бая балъци ще се уловят на тоя капан

  9. y_virtual

    Защото така искам – да е по-различно. Ако и ти искаш да е по-различно – вече сме двама… Мен тия дето не искат да е по-различно не ме интересуват, а теб к’во ти пука за тях?

  10. ахмак

    Главната цел (казано по не толкова философски начин) винаги е била преброяване на балъците или нещо наподобяващо доене на добитък. Защо това да е нещо по-различно?

Коментар