Мобилни плащания заобикалят банките

Използването на мобилни устройства за заплащане на стоки и услуги в магазините ще бъде основният двигател на ръста на финансовите услуги сред хората на развиващите се пазари, които нямат банкови сметки, сочи доклад на Juniper Research.

Според прогнозата, броят на мобилните плащания, извършвани от потребители, които не са клиенти на банки, ще се увеличи от 1,8 милиарда през 2018 г. на 3,8 милиарда до 2023 година. В парично изражение се очаква увеличение от 9,7 на 22 милиарда долара за същия период.

В страни с ниски доходи много хора не откриват банкови сметки, но нарастващата популярност на смартфоните допринася за появата на електронни портфейли, които позволяват бързо плащане без комисиона. Така например, в Кения услугата Lipa Na M-Pesa, популяризирана от местния телеком оператор Safaricom, е широко популярна – повече от 100 000 предприемачи са свързани с тази система.

Очаква се до 2023 г. обемът на преките мобилни плащания, извършвани от купувачите, без участие на банката, да надхвърли 16 милиарда долара годишно в страните от Близкия изток и Африка.

Основният иноватор в този сегмент, според анализаторите, е Mastercard, която стартира платежно решение, базирано на QR кодове. Mastercard е убедена, че до края на 2020 г. тази услуга ще бъде използвана от 40 милиона малки предприемачи.

Коментари по темата: „Мобилни плащания заобикалят банките”

добавете коментар...

  1. ха

    Те ти го казаха хората – това ще е в развиващите се страни. Тук рекетьорите ще получат законова подкрепа и подобни заобикаляния на банковите такси ще е невъзможна.

  2. Димитров

    И как сега ще крадем добре работещи банки / КТБ /, КАТО ПРИХОДИТЕ НА ДЪРЖАВНО ПОДКРЕПЯНИТЕ РЕКЕТЬОРИ ЩЕ СПАДНАТ, ОТ ПО НИСЪК ОБОРОТ.

Коментар