Airtame иска да бъде на всеки дисплей в компаниите

„В Airtame всеки има собствен глас, собствени идеи, които бързо могат да бъдат осъществени, огромна доза приятелство и хъс за постоянни победи”, казва Джими Узунов – специалист по успеха на клиентите

Пазарът на безжични решения за нуждите на бизнеса и образованието съществува от години. Има конкуренция, пазарен лидер и всички други икономически фактори и предпоставки за иновации. Тук намираме и Airtame – като иновация, която навлиза на пазара през 2014 година чрез краудсорсинг платформата Indiegogo.

Airtame ще бъде стандартното решение за всеки един телевизор, във всеки един офис, класна стая или конферентна зала. Целта е Airtame да „притежава” всеки един дисплей в дадена компания или друга организация – било то за информационни табла, конферентни разговори, споделяне на екран или всяко едно друго взаимодействие между човек и дисплей, казва в интервю за TechNews.bg Джими Узунов – специалист по успеха на клиентите в младата компания.

Г-н Узунов, нова пазарна ниша ли създавате с вашия продукт Airtame или предлагате технология с предимства спрямо вече съществуващи решения? Как всъщност се зароди идеята за Airtame?

Първоначалната идея, която води до създаването на Airtame, се заражда в главата на един от нашите основатели, когато той се опитва да играе компютърна игра от своето легло, разположено твърде далеч от телевизора, за да бъде опъването на кабели оптимално решение.

Този пазар, на безжични решения за нуждите на бизнеса и образованието, съществува от години. Има конкуренция, пазарен лидер и всички други икономически фактори и предпоставки за иновации. Тук намираме и Airtame, като иновация, която навлиза на пазара през 2014 година чрез краудсорсинг платформата Indiegogo. Там Airtame набира повече от 1,7 милиона долара, надминавайки първоначално поставената цел с близо 800%, което тогава поставя рекорд в платформата, говорейки за хардуерен продукт, спечелил редица награди, включително и една такава от изложението CES в Лас Вегас.

По това време, продуктът Airtame се представя като универсалното решение за дома и бизнеса, което ще ни отърве от кабели. Уви, това се променя в следващата година, когато основателите осъзнават, че гиганти като Google и Apple и техните продукти Chromecast и AppleTV, са прекалено сериозен конкурент на пазара за домашна електроника. Това води до трудното, но правилно решение, Airtame да останe, ексклузивно, продукт за бизнеса и образованието.

А когато споменах иновация, имам предвид следните елементи, които отличават Airtame от нашите конкуренти:

  • Размер на устройството (с най-малки размери);
  • Цена спрямо конкуренти (най-евтин продукт);
  • Техническа поддръжка на изключително високо ниво според нашите клиенти;
  • Лесна инсталация, както и безплатна Cloud[1] платформа.

Наблягате на приложението на Airtame в бизнеса – като средство за презентации – и за нуждите на образованието. Какво показва опитът ви с работата с клиенти до момента – кои са най-предпочитаните сценарии на употреба?

От гледна точка на усвояването на продукта, със сигурност сферата на образованието в Западна Европа и САЩ държи първото място. Там се намират най-големите ни клиенти. Тук говорим за хиляди устройства наведнъж, като периодът от първата точка на контакт до продажба и инсталация е изключително кратък в повечето от случаите.

Airtame се състои от две основни части – хардуерно устройство, което всъщност е един малък компютър с операционна система Linux, и приложение, инсталирано на компютъра на всеки, който би желал да използва решението

Airtame намира изключително голямо приложение в класната стая, поради няколко причини. Първо, елиминира нуждата от всякакви кабели, които могат да се простират с метри по пода, стените и тавана. Ще останете изненадани, но кабелите са официално обявени за опасност на работното място в САЩ. Второ, изключително лесно за инсталиране устройство, което го прави предпочитано от хората, грижещи се за ИТ оборудването в едно училище. Трето, ниска цена – тук няма нужда да пояснявам предимството. Четвърто, изключително интуитивен продукт с много лесен интерфейс, предпочитан от учители и ученици. В рамките на 2 клика, всеки може да сподели картината от своя компютър (независимо от операционната система) на големия екран (телевизор или проектор).

Подобни са и предимствата, когато говорим за компании, които използват нашия продукт. Там усвояването може да се забави, заради мерките за сигурност, които по-големите компании налагат, когато говорим за продукт, който трябва да се внедри в мрежовата инфраструктура, какъвто е Airtame.

Претенциозен продукт като Airtame, който поддържа всевъзможни платформи, несъмнено изисква сериозна технологична експертиза. Какъв ресурс стои зад вашата млада компания? Разкажете повече за екипа и организацията на работа.

Продуктът е изключително комплексен. Състои се от две основни части – хардуерно устройство, което всъщност е един малък компютър с операционна система Linux, и приложение, инсталирано на компютъра на всеки, който би желал да използва Airtame. Най-общо казано, устройството комуникира с апликацията, като за целта може да използва своята Wi-Fi мрежа, тази на клиента (препоръчително), към която са свързани и компютрите, на които е инсталирано приложението.

В момента във фирмата работят повече от 90 човека. 65 от тях са в  главния офис в Копенхаген, половината от които софтуерни инженери и разработчици. Около 15 човека работят в офис в Ню Йорк, който отвори врати в началото на миналата година, а останалите 10 се намират в различни краища на Европа. За щастие и късмет, се събираме всички на едно място най-малко два пъти годишно, в Копенхаген, или на някое екзотично място в Европа за ежегодния ни workathon – събитие, в което в рамките на седмица, всички живеем, работим и се забавляваме на едно място. Това е доказана рецепта за повишаване на креативността и сплотяване на екипа.

Едно от най-големите предимства на това да работиш за Airtame, са усилията, които се полагат, и средствата, които НЕ се пестят за развиване на работната култура, която сме изградили. Екипът е изключително мотивиран и сплотен. Тук ще цитирам един от нашите основатели и изпълнителен директор Йонас: „Често казват, че стартъп компаниите се оприличават на едно голямо семейство. Ние не сме това. Ние сме един спортен отбор. Най-добрите спортни отбори в света имат топлина помежду си, но се фокусират върху продуктивност и да печелят заедно. Семействата се карат. Ние нямаме време за това.[2]

В общи линии, в Airtame всеки има собствен глас, собствени идеи, които бързо могат да бъдат осъществени, огромна доза приятелство и хъс за постоянни победи във всеки един аспект. Работата е динамична, междуекипна и много предизвикателна.

Ако трябва да посочите няколко ключови ползи от употребата на Airtame, за да убедите дадена компания или друга организация да внедри вашето модерно технологично решение, кои биха били те?

Както вече споменах, основните ключовите ползи са следните:

  • Елиминира нуждата от всякакви кабели, които могат да се простират с метри по пода, стените и тавана на всяка класна стая или офис.
  • Изключително лесно за инсталиране и използване устройство. След инсталация са необходими два клика с мишката, за да се сподели екрана на компютъра.
  • Ниска цена.
  • Безплатен Cloud портал за масово управляване на устройствата.
  • Не е необходим допълнителен хардуер (USB устройство) за всеки компютър, както при някои от основните ни конкуренти.
  • Всеки може да използва Airtame, независимо от вида на операционната система/устройството.
  • Когато не се използва активно, Airtame, може да показва всеки уебсайт, снимка, или дадена апликация (чрез Airtame Cloud[3]), както и може да се манипулира текста, който се изписва на екрана, за да се персонализират инструкции спрямо нуждите на клиента.

Airtame вече оперира в глобален мащаб, но докъде се простират вашите амбиции след безспорно успешния старт на компанията. Планирате ли разработка на други продукти, сливания или по-тесни стратегически партньорства?

В момента сме в усилен процес по разработване на няколко апликации, които могат да се използват чрез нашата Cloud платформа. Това е нещо, което нашите клиенти споделят постоянно с нас и желаят да видят на бял свят. Тук приложенията са безбройни. Започнахме с приложение „Вграден часовник”, което звучи доста елементарно, а всъщност е изключително полезно. Някои от другите приложения, които в момента работят директно с Airtame, са Google Slides, Trello и Unsplash[4].

Дисплеите ще продължат да бъдат неизменна част от процеса на споделяне на информация, а Airtame ще бъде там – във всеки един аспект от този процес

Планираме още много такива партньорства, както и възможността за Open Source API, което ще помогне на всеки да създаде собствено приложение, работещо с Airtame. В момента сме в бета период и всичко това е безплатно, като идеята е с нарастване на броя на приложенията, да се създаде виртуален магазин, чрез който всеки ще може да използва тези приложения срещу месечно заплащане.

Тук е моментът да спомена, че този процес на разработване се осъществява частично и с помощта на европейската стипендия, която Airtame спечели не отдавна, чрез Хоризонт 2020[5]. Това е най-голямата европейска програма за проучване и иновации и гласуваното ни доверие от Европейския съюз е голяма чeст за цялата компания!

Ако хипотетично се пренесем в близкото бъдеще – след 10-15 години, в свят на роботи и изкуствен интелект ли ще живеем и правим бизнес? Как виждате развитието на вашия иновативен продукт на фона на неизбежната AI перспектива?

Не, не мисля че това е реална прогноза за следващите 10-15 години, както и не мисля, че роботи ще ни заменят в голяма част от професиите, които съществуват днес. Да, със сигурност там, където автоматизацията е логичен следващ ход на развитие, това може да се окаже така. Но исторически погледнато, това почти винаги е вярно. Автомобилостроене, всякакви масови производствени дейности, софтуер и т.н.

AI вече е реалност в някаква степен. Все по-често виждаме чат ботове по различни уебсайтове, които използват подобна технология, за да наподобят човешко поведение, когато отговарят на въпроси на посетителите. Въпреки че еволюцията е експоненциална реалност, не мисля че 10-15 години са достатъчни за такъв огромен скок.

А относно Airtame – това ще бъде стандартното решениe за всеки един телевизор, във всеки един офис, класна стая или конферентна зала. Целта е Airtame да „притежава” всеки един дисплей в дадена компания или друга организация. Било то за информационни табла, конферентни разговори, споделяне на екран или всяко едно друго взаимодействие между човек и дисплей.

В бизнес света ставаме свидетели на еволюция в процеса на работа. От големи персонални устройства за всеки, през по-малки такива, които се сгъват и са преносими до още по-малки, нашите смартфони, ние винаги сме комуникирали помежду си чрез споделяне на визуална информация чрез малки и големи дисплеи към по-големи такива, достъпни за повече хора наведнъж. Сега, повече от всякога, ни се налага да разполагаме с тази информация и да я споделяме с нашите колеги, докато работим в екип, независимо от физическото ни местонахождение или типа на устройство, което използваме.

Мисля, че тенденцията не само ще се запази, но и ще се засили, като дисплеите ще продължат да бъдат неизменна част от процеса на споделяне на информация и Airtame ще бъде там, във всеки един аспект от този процес, за да го направи възможно най-лесен и интуитивен.

[1] https://airtame.com/blog/cloud-updates/

[2] https://airtame.com/blog/company-culture-and-growth/

[3] https://airtame.com/blog/new-homescreen-apps-digital-signage/

[4] https://airtame.com/blog/new-homescreen-apps-digital-signage/

[5] https://airtame.com/blog/horizon-eu-grant/

Коментари по темата: „Airtame иска да бъде на всеки дисплей в компаниите”

добавете коментар...

  1. ха

    Едва ли Airtame ще го закъсат в бъдеще. Това е поредната компания, която е много вероятно да бъде закупена от Google или от Apple в бъдеще.

  2. Visioneer

    Всичко много добре, но след време гугъл или друг – епъл, може да интегрират подобни функции в платформите си както направиха с навигацияа и сега gopro и други от този род го закъсаха много сериозно

  3. Стоянович

    Не мисля,че конкуренцията в сегмента е толкова силна. Това е бизнес продукт, не го сравнявайте с Chromecast. Airtame е много силна алтернатива на Barco Clickshare (особенно сравнявайки цените им: Barco Clickshare е около $1000, а Airtame $300).

  4. Бакърджиев

    интересна разработка, но конкуренцията е убийствена в сегмента

  5. Аман

    Я па нечем

Коментар