Водолази оглеждат потъналия край Созопол кораб

Вече са изградени 1000 метра заграждения за ограничаване на разлива (снимка: МТИТС)

Водолазни екипи на фирмите „Хидроремонт” Варна и „Дийп дайв Системс” ЕООД София изследват потъналия кораб в залива на Созопол, който вече няколко дни е източник на мазутно замърсяване.

В обследването участват и водолази-доброволци от Созопол. Събраните данни ще бъдат използвани за съставяне на техническо предложение за източване на горивото от плавателния съд, съобщиха от Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Очаква се вариантите за действие да бъдат предложени и обсъдени до няколко дни. Междувременно, катер на Изпълнителна агенция „Морска администрация” и влекач са в района на загражденията около мазутното петно и ги пренасочват в зависимост от променената посока на вятъра и на морските течения.

По-рано бе взето категорично решение да бъде изцяло източен мазутът от потъналия още през 1921 година кораб „Мопанг”, който е източникът на замърсяването. Вече са изградени 1000 метра заграждения за ограничаване на разлива, като  по този начин той ще бъде напълно овладян.

Близо 100-годишният плавателен съд е компрометиран вероятно от бурята и силните подводни течения, съобщи по-рано министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски.

Замърсяването с мазут не представлява никаква опасност за туристическия сезон, увери министърът на околната среда и водите Нено Димов. Проверяват се извънредно плажовете, а концесионерите са инструктирани да извършат почистване, ако установят наличие на замърсяване. Ще продължи и регулярното взимане на проби.

Коментар