Чуждите инвестиции се сринали, няма качествени работници

„Вече дори средствата от емигрантите са повече от преките чуждестранни инвестиции”, каза изпълнителният директор на БСК Радосвет Радев (вляво) – снимка: БСК

Срив на чуждестранните инвестиции у нас в периода 2007-2017 г. отчита анализ на БСК. Една от основните причини за негативната тенденция е липсата на качествена работна ръка, смятат от работодателската организация.

„Определящ за икономиката на една страна е инвестиционният климат, а индикатор за качеството на бизнес климата е размерът на инвестициите, в частност – чуждестранните инвестиции. В периода 2007-2017 г. общият обем на инвестициите у нас остава непроменен (около 18 млрд. лв. годишно, с пик през 2008 г., когато са 24 млрд. лв.), благодарение най-вече на местните инвестиции, т.е. на инициативата на българския предприемач”, заяви на пресконференция изпълнителният председател на БСК Радосвет Радев.

Анализът, разработен от експертен екип на БСК с ръководител Камен Колев – зам.-председател на камарата, показва ясно, че за разглеждания 10-годишен период преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) са намалели 10 пъти в абсолютна стойност и 14 пъти като процент от БВП. От 17,7 млрд. лв. през 2007 г. ПЧИ падат на 1,8 млрд. лв. през 2017 г., а като процент от БВП – от 28% през 2007 г. намаляват до 2% през 2017 г.

„Вече дори средствата от емигрантите са повече от преките чуждестранни инвестиции”, каза Радосвет Радев при представянето на данните. „Вярно е, че корпоративното данъчно облагане у нас е атрактивно, но това не е достатъчна предпоставка за привличане на външен ресурс. До скоро имахме конкурентно предимство по отношение на качествената работна ръка, но сега и това предимство е под въпрос, защото работници не достигат”, допълни той.

Преките чуждестранни инвестиции са намалели драстично в периода 2007-2017 г. (източник: БСК)

Оптималното ниво на ПЧИ за всяка една икономика е около 10% от БВП, докато у нас те не надхвърлят 2% от БВП, посочи зам.-председателят на БСК Камен Колев. Според него, най-важните фактори за инвеститорите са спокойствието и сигурността, а това означава стабилна (без чести промени) нормативна уредба, гарантирана сигурност на собствеността и качествено правораздаване, ниско ниво на регулиране и качествено административно обслужване, вкл. електронизация на административните услуги.

Другата важна предпоставка за взимането на положително инвестиционно решение е наличието на работна ръка. „Затова първостепенната ни задача е да осигурим достатъчно (и като брой, и като количество) квалифицирани кадри, особено за новите технологични производства. Не на последно място, важно за всеки инвеститор е осигуряването на качествена инфраструктура”, каза още Колев.

Коментари по темата: „Чуждите инвестиции се сринали, няма качествени работници”

добавете коментар...

  1. фют

    честен, работлив, грамотен, способен и справедлив народ който умее да се организира и управлява ресурсите си няма нужда от чужди инвестиции.

  2. фют

    честен, работлив, грамотен, способен и справедлив народ който умее да се организира и управлява ресурсите си няма нужда от чужди нивестици.

  3. Тошко

    Няма работници защото с мизерните възнаграждения който давахте всичко кадърно и работливо избяга навън сега и да давате добри заплати малко ще ви се вържат господа бизнесмени милиционери

  4. Anonymous

    Те като дойдат молдовците и укрите , ще заимате квалифицирани работници… другия път.

  5. ...

    До “Прав си 28/08/2018 21:06”

    Единственото, с което не съм съгласен е, че са нашенски номера.

    Работя за немец, който е от сравнително богато семейство (от тия с титлите фон и прочее), учил в London School of Economics, магистратура по бизнес администрация от Harvard, бил е анализатор в Goldman Sachs и Lehman Brothers – гоуема работа.

    Моите наблюдения за него са следните:
    1. Има безумен страх от това да наруши закони и правила.
    2. В същото време лъже и тарикатее по всевъзможни начини, и постоянно търси как да те извърти в негова полза.

    Въпреки всички обещания, че плаща до ден-два след издаване на фактурата, реално плаща с 16 дни закъснение (14 дни му е срокът по договора).

    Поиска да правим с колегите неща, за които ни трябва Windows, какъвто никой от нас не ползва. Поискахме да осигури лицензи – чак скандал вдигна, че досега никой не му бил искал пари за лицензи.

    Непрекъснато сменя целите на проекта, което включва и по-малки, и по-големи промени – всеки божи ден – и после все реве, че не си хващаме deadlines.

    Но, да кажеш, че сме българчета, и тарикатее специално за нас – не.

    Отиде при едни англичани да направи партньорство с тях по едно ново начинание. Дори инвестиция взе от тях, като ги излъга супер грубо и безочливо.
    1. Излъга, че има платформа със 150,000 потребители. Това при 30,000 въобще някога регистрирани (гледайки базата данни) и реално активни не повече от 150 дневно.
    2. Излъга ги, че има екип от програмисти-криптоексперти, каквито аз и другите колеги не сме и никога не сме твърдели, че сме.
    Но, ни информира, че те така знаели … да не вземем да го издъним нещо в лъжите.

    Същия тоя го наблюдаваме как работи и с други екипи – поляци, чехи – абсолютно същото е поведението му – така е научен.

    Лъже и маже абсолютно навсякъде, където знае, че може да си го позволи. Абсолютно безочлив е.

    Преди това работех с друг немец, беше същият боклук, просто по различен начин.

  6. Аман

    Ейййй деа, ко ши прайм ся ве??? Че си разплетем чорапете от яд!

  7. Прав си

    Много си прав!
    Вече редовно чувам от познати и приятели как западни собственици бързо се научават на нашенски номера. Виждат, че тука всичко минава и се почва – няма служебно облекло, няма климатици и печки, няма вече бонуси и коледни, няма индексация на заплата….
    Никой не идва, за да ни прави нас по-богати! Вече и ние сме им скъпи в определени области..

  8. ...

    Айде да си говорим истината, искате ли?

    “Няма качествени работници” за жълтите стотинки, които т.нар. инвеститори предлагат.

    Ако един инвеститор цели развитие на икономиката и просперитет на обществото, просто си седи вкъщи и подкрепя собствената си нация.

    Оттук и простият извод, че външните инвеститори винаги са водени само и единствено от увеличаване на маржа и, съответно, на печалбата. Казано иначе, минимални заплати за някакво приемливо качество.

    По-подходяща дума за такива е робовладелци.

    Инвестициите са намалели, защото цените в България се качиха много от 2007г досега и вече няма евтина работна ръка.

Коментар