Българи подготвят ИТ специалисти в Microsoft University

„Успехът ни от миналата година създаде атмосфера на доверие в норвежките ни партньори и те без колебание повериха тази задача на нашия екип отново и в по-голям мащаб”, каза Маргарита Наумова

Български експерти са избрани да обучават ИТ специалисти в Microsoft University Norway (MSU) – образователна програма, инициирана в отговор на огромното търсене на Microsoft компетенции и недостига на квалифицирани кадри в сферата на информационните технологии.

Организаторите на MSU са поверили обучението на 17 участници в програмата, разпределени в две групи, на българските топ експерти Маргарита Наумова и Иван Донев от ИТ компанията InspirIT. Те ще подготвят курсистите за сертификация в областта на Microsoft Data Platform BI и Advanced Analytics.

Целта на MSU е в рамките на шест седмици интензивно обучение да се подготвят и сертифицират специалисти, които непосредствено след завършването на университета да имат компетенцията, необходима за работа в компании-партньори на Microsoft Норвегия. Програмата дава не само възможност за работа в една динамична индустрия, но и уникален опит, който ще бъде търсен в дългосрочен план.

„За нас е голяма чест да подготвим и проведем програмата за BI Advanced Analytics в тазгодишното издание на MSU. Успехът ни от миналата година създаде атмосфера на доверие в норвежките ни партньори и те без колебание повериха тази задача на нашия екип отново и в по-голям мащаб”, каза Маргарита Наумова.

По нейните думи, предизвикателствата са много и програмата е тежка, но дисциплината и мотивацията на норвежките студенти са впечатляващи. „Удоволствие е да виждаш израстването им пред очите си и да станеш част от тяхната професионална кариера”, сподели Наумова.

Тя е основател на InspirIT и SQL Master Academy, един от най-изявените експерти в областта на SQL Server в световен мащаб. Наумова ще бъде част от лекторския екип на MSU за втора поредна година, след като през 2017 г. бяха сертифицирани 10 от обучените от нея 12 специалисти.

„Предизвикателно, отговорно, натоварващо и награждаващо – това е MSU за мен тази година. За пръв път имам честта да съм част от екипа лектори в програмата и преди да започне, не подозирах какво точно следва. Енергията, мотивацията, желанието и разнообразният профил на студентите е нещо, с което досега лично не съм се сблъсквал в дългогодишния си опит на консултант и трейнър”, каза Иван Донев.

„Предизвикателно, отговорно, натоварващо и награждаващо – това е MSU за мен тази година”, сподели Иван Донев

Той е част от консултантския екип на InspirIT и лектор в SQL Master Academy. Донев ще участва за първа година в MSU, като ще поеме обучението на едната от групите. „Не е лесно нито за студентите, нито за нас, но заедно се учим, заедно напредваме и постоянно ги виждам как попиват нови знания и стават все по-запалени по технологията. Именно това е най-зареждащото в тази програма”, допълни Донев.

Коментари по темата: „Българи подготвят ИТ специалисти в Microsoft University”

добавете коментар...

 1. Anonymous

  Оф, откъде бе се пръквате такива умници като Ласко. Заглавието казва Microsoft University, но му иде мъгляво на човека.

  Ами да те светна, обучават агро фермери да отглеждат гулии и репи.

 2. Димитer

  Кадърни младежи. Браво! Познавам ги, радвам се че пробиват.

 3. Linus T.

  Стига мрънкя! Има академии и за опен сорс продукти – “https://linuxacademy.com/”

 4. Ласко

  Как се навъдиха толкова много частни организации претендиращи да са университети и академии.

  Нека да се казват нещата с точните им имена – фирмери продуктови обучителни центрове.
  Де да знам срамуват ли се да се наричат с това което са в действителност. В бизнеса това се нарича подвеждане на хората да плащат за нещо, а получават друго.

  Просто са крайно неуместни думички като университет, академия иначе няма нищо лошо в това да си обучават и тренират потребители за разните мопополни фирмерни продукти и услуги.

  “ИТ специалист” също е много мъгляво понятие. Коректно е да се казват точно нещата като пример курсистите стават за “оператор по обработка на данни – ниво х за продукти 1,2,3” или администратор на база от данни на фирмата Х и така нататък.

Коментар