AI ще преобрази самолетите, без да ги прави безпилотни

Когато си 102-годишна авиокосмическа компания, стремежът да следваш най-съвременното технологично развитие е огромен. За Boeing това означава инвестиции в бъдещето на индустрията: в изкуствен интелект (AI), разказа главният технически директор на фирмата Грег Хислоп по време на технологичната конференция EmTech, събитие на Масачузетския технологичен университет.

Ролята на AI в момента е да помогне на пилотите да се справят със сложността, обясни Хислоп. „Налице е глобален недостиг на пилоти. Изкуственият интелект ще помогне на пилотите, особено на тези с по-малко опит, да избягват опасностите или безопасно да се измъкват от тях“, казва технологичният директор, цитиран от MIT Tecchnology Review.

Според Хислоп, най-голямото предизвикателство пред авиокосмическата индустрия в момента е как да се поддържа високо ниво на безопасност, когато в небето има 10 милиона самолета, а не само няколко хиляди.

„Как да запазим съществуващите нива на безопасност с помощта на система, базирана на AI, в пилотската кабина? Как показвате и удостоверявате, че вашите системи са толкова безопасни, че летящитe хора могат спокойно да кажат „Да, аз им вярвам“? Това са много трудни за решаване проблеми“, казва Хислоп.

За да се справи с предизвикателството, Boeing е създала две подразделения: „Boeing Horizon X“ и „Boeing Next“. Първото инвестира в новостартиращи фирми и създава връзки с нови партньори. Дивизията „Next“ се фокусира върху бъдещото развитие на продуктите.

„Ние вече използваме AI в самолетните пътувания, но ограничено“, казва шефът. „Помислете отново какво бихме могли да направим с повече сензори в самолета. Можем ли да направим излитане в среда, в която климатичните условия означават, че пилотът не може? С помощта на сензори и AI става възможно“.

В същото време Хислоп е скептично настроен към летящите леки автомобили. Казва, че „общественият натиск е реален“ в тази посока. Макар че изкуственият интелект ще играе все по-голяма роля в самолетната индустрия, това не означава, че AI интелект ще управлява изцяло самолетите в скоро време.

„Що се касае до пътническите пътувания, ние не го виждаме като реалистичен сценарий в близко бъдеще“, казва Хислоп. „Въпреки това, за товарните превози, може да видим автономни самолети след не много време“, заключава мениджърът.

Коментар