Соларна „поточна батерия“ съхранява енергията

Учени разработват устройство за преобразуване на слънчева енергия с ефективност до 25% (снимка: Дейвид Тененбаум, UW-Madison)

Международен екип от учени напредва с разработката на слънчева клетка, способна да съхранява енергията. Изследователите наричат своето творение „соларна поточна батерия” – устройство, което се явява и слънчева клетка, и система за съхранение на енергия.

Учените от Университета за наука и технологии „Крал Абдула” в Саудитска Арабия (KAUST) и американския Университет на Уисконсин-Мадисън твърдят, че новото устройство може да функционира по три различни начина:

  • като стандартна слънчева клетка, която произвежда електроенергия от слънчевата радиация;
  • като абсорбира слънчевата енергия през деня и я съхранява като химическа енергия, за да осигури електричество през нощта;
  • само като устройство за съхранение, което може да бъде заредено с електрическа енергия, ако е необходимо.

В сравнение със самостоятелното преобразуване на слънчева енергия и електрохимичните устройства за съхранение на енергия, съчетаването на тези различни функции в едно интегрирано устройство може да бъде по-ефективен, мащабируем, компактен и рентабилен подход към използване на слънчева енергия”, се казва в изявление на двата университета, цитирано от GreenTech.bg.

Според учените, подобни устройства могат да станат особено подходящи в бъдеще за фотоволтаични приложения на отдалечени места, където няма електропреносна мрежа. Те признават, че устройството в сегашната си конфигурация е твърде скъпо за търговско и масово производство.

Въпреки това изследователите вярват, че с по-нататъшни подобрения в проектирането, с използването на т.нар. „нововъзникващи слънчеви материали” и с по-различна химия, устройството може в крайна сметка да достигне ефективност до 25%. Понастоящем клетка за добиване и съхранение на енергия може да преобразува слънчевата светлина в ток с ефективност от 14,1%.

Част от напрежението на текущото устройство все още се разхищава – което означава, че може да се наложи учените да променят фотоелектродните материали, които работят в тандем, за да превърнат попадналата слънчева енергия в електричество”, твърдят изследователите.

По-рано тази година стана ясно, че и немски учени разработват PV клетки с възможност за съхранение чрез два отделни проекта. Усъвършенстването на подобни разработки се очаква да доведе и до създаване на комерсиални продукти с по-голяма ефективност при преобразуване на слънчевата енергия.

Коментари по темата: „Соларна „поточна батерия“ съхранява енергията”

добавете коментар...

  1. -_-

    До хехе:

    Написал си нечовешка глупост относно марксизма.

    А, твърдението ти за измислянето на начини за създаване на блага е основно в теорията на капитализма.

    Практиката показва, че такива са малките и до някаква степен средните бизнеси.

    Така наречените капиталистически държави са до една колониалисти и сравнително до скоро експлоатираха други държави.

    САЩ все още продължават експлоатацията чрез корпорациите. ЦРУ подменят правителства, премахват неудобни граждани, издигат на власт алчни дебили и диктатори; създават условия техният бизнес да се развива и експлоатира местните население и ресурси.

    Всъщност, “Капиталът” на Маркс перфектно описва капитализЪма и развитието му до ден днешен.

    Фактът е, че с намаляването на външното влияние на капиталистическите държави, до една влязоха в рецесии и безкрайни икономически кризи.

    А, корпорациите, свикнали да експлоатират всичко и всички в преследване на печалбата, смазват дори слъжителите дори в собствените си държави.

  2. хехе

    “За да има богати трябва да има голяма маса бедняци”

    В това схващане се крие очевидното неразбиране на понятието за пари и основната грешка на Марксизма. Покритието на парите са благата, стоящи зад тях. За да станеш богат, трябва да или измислиш система за създаване на блага или да ги вземеш от друг. Марксизмът е базиран на второто “или”, т.е. да ги вземеш от друг.

  3. Юзвер

    За да има богати трябва да има голяма маса бедняци, които да заработват парите на бизнеса. За да си карат кефа едни други трябва да са нещастни – всичко е закономерно и добре балансирано и няма място за безплатна енергия от всичко трябва да се прави пари.

  4. User

    Да, сащо така бизнесмените са навсякъде около нас и няма да позволят на никого да ползва безплатната енергия за която е говорил Никола Тесла. Бизнеса ще е готов дори на убийства, защото е въпрос на оцеляване, на живот и смърт.

  5. БМ

    Както казва Никола Тесла – енергията е навсякъде около нас, просто трябва да я уловим.

Коментар