Приеха регламента за свободно движение на нелични данни

Свободното движение на данни би позволило на Европа да реализира пълния потенциал от напредъка в областта на цифровите технологии

Европейският парламент прие вчера Регламент относно свободното движение на нелични данни, предложен от Европейската комисия през септември 2017 г., съобщиха от Брюксел.

По отношение на неличните данни с настоящия регламент се постига това, което Общият регламент относно защитата на данните вече постигна за личните данни: свободно и сигурно движение в рамките на Съюза.

Цифровата икономика и цифровото общество не могат да съществуват без данни, като с настоящия регламент се изгражда още един основен стълб на цифровия единен пазар. Единствено свободното движение на данни би позволило на Европа да реализира пълния потенциал от напредъка в областта на цифровите технологии, като например изкуствения интелект и суперкомпютрите“, коментираха заместник-председателят на Комисията Андрус Ансип и комисарят по въпросите на цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел.

Със своя вот Европейският парламент отправя ясен сигнал към всички предприятия в Европа: без значение къде в ЕС съхранявате и обработвате вашите данни — налаганите в държавите членки изисквания за локализиране на данните остават в миналото.

Новите правила ще дадат сериозен стимул за основаната на данни икономика в Европа, разкривайки възможности за европейските стартиращи предприятия и МСП да създават нови услуги чрез иновации в областта на трансграничното движение на данни. В резултат на това само до 2020 г. БВП на ЕС би могъл да нарасне с 4 % или 739 милиарда евро.

Целта на регламента е да се премахнат пречките пред свободното движение на нелични данни. След като днес Европейският парламент гласува положително, през следващите седмици предстои регламентът да бъде приет от Съвета на ЕС, преди да влезе в сила до края на годината. След неговото официално приемане държавите членки ще разполагат с 6 месеца да приложат новите правила.

Регламентът относно свободното движение на нелични данни не оказва влияние върху прилагането на Общия регламент относно защитата на данните (GDPR), тъй като не обхваща личните данни. Двата регламента обаче ще се прилагат едновременно, за да се даде възможност за свободното движение на данни — лични и нелични, като по този начин ще се създаде единно европейско пространство на данни.

В случаите на смесени масиви от данни, разпоредбата на GDPR, гарантираща свободното движение на лични данни, се прилага към частта от масива, която съдържа лични данни, а принципът за свободно движение на нелични данни ще се прилага към частта, съдържаща нелични данни.

Коментар