Селфитата, които ни убиват – ужасяваща статистика

Селфитата сами по себе си не са опасни, опасно е човешкото поведение, което съпровожда снимането

Рискови селфита са довели до смъртта на 259 души за период от 6 години, разкри нова статистика. Регистрираните смъртни случаи заради „екстремни” автопортрети са от 137 инцидента по света в периода от 2011 до 2017 г.

Авторите отчитат, че информацията за случките е била събрана от репортажи на английски език, така че навярно броят на селфи-самоубийствата е по-голям, защото не са обхванати репортажите на други езици. Така или иначе цифрата показва, че над 40 човека всяка година умират заради… селфи.

Проучването бе публикувано в най-новото издание на сп. „Семейна медицина и първична грижа”. То призовава за обявяване на „Зони без селфита” в опасни райони като планински върхове, високи сгради и водни обекти.

Младежи, лято, адреналин

Повечето от смъртните случаи са възникнали заради удавяне, пожар, сблъсък на превозни средства и тежки падания, според доклада. Удавянето е най-популярната причина за смърт. Най-често става дума за хора, които са били съборени от силни вълни на плажа, падания при преобръщане на лодка и др. Някои хора са загинали при излизане да се снимат пред приближаващи се влакове.

Много от смъртните случаи са свързани с модата на „градските геройства” – катерене по високи сгради, снимки по покривите на небостъргачи или върху стрелката на висок строителен кран, например. Това модно движение е толкова популярно, че вече има наименования за него – любителите на градските височини наричат себе си „покривари”.

Има и други смъртни случаи като например нападения от животни. Едно от убийствените селфита е било на група туристи в Канада, решили да се снимат с диви вълци.

Средната възраст на загиналите при селфи е около 23 години. Мнозинството – над половината – са на възраст 20-29 години, а други 36% са тийнейджъри. От починалите над 70% са мъже. Най-голям брой смъртни случаи заради селфи се наблюдава през август, показват още статистиките.

Суета и социални мрежи

„Селфитата сами по себе си не са опасни. Опасно е човешкото поведение, което съпровожда снимането”, казва ръководителят на изследването д-р Агам Бансал от Института по медицински науки в Индия.

Повсеместното използване на смартфони и „желанието да блеснеш”, да публикуваш снимки в социални медии и да получаваш награди под формата на харесвания и коментари, е това, което причинява подобни смъртни случаи, според изследователите. Все по-често и те, и ръководителите на туристически обекти с „екстремни” зони са единодушни, че социалните мрежи са виновни за безразсъдното поведение на младежите, желаещи да се прочуят с рискови автопортрети.

Повсеместното използване на смартфони и „желанието да блеснеш” понякога е недопустимо рисковано

„Налице е 30% увеличение в броя на повикванията, които получаваме, през последните 3 години”, казва по този повод Майк Данкс, ръководител на служба за издирване и спасяване на хора във Ванкувър, Канада. Спасителните екипи са помогнали на над две дузини ранени хора, които са направили опасни скокове в парка „Каньон Лин” само тази година. Засега никой от тях не е загинал. Това обаче е въпрос на време, опасяват се спасителите.

Колегите им от Монреал вече са били свидетели на проблема. В местен резерват група туристи пожелали да се снимат с глутница койоти. За да привлекат животните, туристите предложили храна на вълците, така че да могат да си направят селфи. Дивите животни обаче, изглежда, са се подразнили и се нахвърлили и на човеците.

Кампании за здрав разум

Учените препоръчват да се помисли за кампании за превенция на безразсъдните селфита. Някои от тях намекват за мерки тип „Зона, забранена за селфита”. Подобни похвати вече се прилагат на някои места в Индия.

Подобни кампании биха следвали модела на призивите шофьорите да не пишат СМС-съобщения по време на шофиране и пешеходците да вдигнат глава от екраните на смартфоните си при движение по и около улици.

Ръководителите на атракционни зони с места за „висок адреналин” вече имат известен опит в тази посока. Така например, управата на посетителския център на Гранд Каньон в САЩ е разположила много знаци навсякъде, които предупреждават хората да са внимателни, да не приближават твърде много до ръба. „Това кара повечето хора да са нащрек”, казва Луис Смит от канадския Съвет по сигурността, който обмисля да заимства подхода. Естествено, винаги ще има някой, който да наруши предупрежденията, но за повечето хора подобна табела е намек, че нещо лошо се е случвало по-рано на даденото място – и така хората са по-склонни да внимават.

Няма селфи без човек

В крайна сметка хората първо трябва да се притесняват за това, което правят в момента, а след това да се вълнуват какво ще кажат приятелите им в социалните мрежи, казва Смит. „Ако ще си правите автопортрет, първо трябва да сте наясно със заобикалящата ви среда, защото загубите ли представа за реалността дори само за секунда, това може да доведе до нещо много по-трагично, отколкото се надявате. И няма да съберете никакви лайкове, ако сте мъртви и не можете да си публикувате снимката”.

Коментар