Американската AtScale с амбициозен план за България

България е страна, в която има много високообразовани хора в технологичната индустрия, заяви основателят на AtScale – Матю Бърд (снимка: Bloomberg TV Bulgaria)

Американската компания AtScale ще инвестира между 20 и 25 млн. долара в разширяване на новия си офис в България, съобщиха в интервю за Bloomberg TV Bulgaria основателят на фирмата Матю Бърд и продуктовият директор Скот Хаузър.

Разгледахме райони, в които да се разраснем. Търсихме място, където културата да съвпадне с тази на компанията, където можем да намерим много технологични възможности за бизнеса ни“, каза Скот Хаузър.

AtScale, която има офиси също в Калифорния и Бостън, ще се занимаваме у нас с разработки, поддръжка и други ключови бизнес функции, така че да обслужва клиенти на глобално ниво.

България е „страна, в която има много високообразовани хора в технологичната индустрия“, заяви Матю Бърд. „Смятам, че предизвикателството, както при всяко набиране на служители, е да намериш точните хора, които отговарят на културата на компанията. Тази седмица провеждаме интервюта и съм много впечатлен от талантите“.

Времето за AtScale е предизвикателство, тъй като компанията расте бързо. Наскоро тя получи нова капиталова инвестиция, вече има отворен офис в България, както и няколко служители.

Искаме скоро да увеличим екипа значително. Освен това в следващите няколко години като компания ще продължим да инвестираме тук, за да изградим всичко необходимо за поддръжката на нашите офиси в Сан Матео, Бостън и клиентите ни в глобален мащаб“, поясни Скот Хаузър.

„В следващите няколко години като компания ще продължим да инвестираме тук“, каза Скот Хаузър, продуктов директор на AtScale (снимка: Bloomberg TV Bulgaria)

Планът предвижда офисът в София да достигне 40-50 души за около една година, съобщи Матю Бърд. Целта е цялото инженерно звено да се премести в България. В момента тук е основното звено и екипът му работи с функционален език, наречен Scala, който също така е европейски език.

Искаме да имаме екипи, които да работят независимо по собствени продукти и да могат да правят нещо от началото до края му“, каза Матю Бърд.

След Съединените щати и България, AtScale ще продължи към Азиатско-тихоокеанския регион. Клиентската поддръжка на компанията се случва по модела за „следване на слънцето”. Присъствието в Съединените щати покрива различни часови зони, а офисът у нас дава добро присъствие в Европа. Компанията има малък офис в Азия и планира да го развие.

В следващите 24 месеца AtScale възнамерява да инвестира между 20 и 25 млн. долара в България – съответно за разрастване на офиса и назначаване на около 50 души, а по-агресивният план предвижда 100 души тук.

Ако не се лъжа, българин е създател на първия компютър. Това е невероятно постижение за страна като България. И смятам, че образователната ви система и фокусът върху това как да създадете по-добри кариерни възможности и по-голяма мобилност на гражданите ви, ще движат напред технологиите в този регион“, отговори Матю Бърд на въпрос може ли България да стане Силициевата долина на Европа.

Дали ще е България, комбинация от България и Румъния или съседните страни, смятам, че това е регионът, в който има достатъчно хора, има достатъчно добро образование и разбиране на желанието за създаване на нещо като това, което имаме в Силициевата долина“, каза още Матю Бърд.

По неговите думи, Силициевата долина стана такава не само заради талантите, които бяха там, но и заради капиталовите инвестиции, които помагат. „Ние сме щастливи да създадем европейската Силициева долина тук в България“, заключи той.

Коментар