Безпилотните коли могат да влошат трафика в градовете

Когато се появят първите безпилотни автомобили по улиците, движението по улиците ще стане кошмарно (източник: CCO Public Domain)

Ако мислите, че трафикът в градовете е прекалено натоварен, чакайте да видите какво ще стане, когато се появяват и автономните коли – е тогава наистина ще настане кошмар по пътищата, предупреди професор по екологични проучвания от Калифорния.

За автономните коли се говори с възторг. Мнозина са убедени, че това е решението на всичките ни днешни неволи с автомобилното движение в градовете. Концепцията е различна – автомобилът вече няма да е вещ, която притежаваме, а услуга, която ползваме на поискване.

Но когато се появят първите безпилотни автомобили по улиците, и особено когато броят им започне лекичко да нараства, движението по улиците ще стане кошмарно, смята Адам Милард-Бал, професор по екологични науки в Университета в Калифорния, на когото се позовава публикация в TechnologyReview.

Стимулите за новото поколение автомобили скоро ще се превърнат в извращение, смята професорът. Ще се окаже така, че на безпилотните коли им е по-евтино да се движат постоянно, дори и без пътници, отколкото да им се налагат таксите за паркиране в градските центрове.

Така безпилотните коли ще кръжат постоянно по улиците. И понеже за тях движението ще е най-евтино при ниски скорости, то може да се очаква, че безпилотните коли всъщност ще пъплят по улиците със скорост, сходна с тази на пешеходците.

Те просто ще убиват време. „Ще се окаже, че стимулите… стимулират създаването на хаос“. Предвижданията на професора се базират на симулации с потенциални безпилотни автомобили в Сан Франциско.

Решението, според Адам Милард-Бал, е в налагането на такса за достъп до градския център – такава, каквато в момента се прилага в Лондон, Сингапур и Стокхолм. В тези градове шофьорите плащат фиксирана такса за влизане в центъра на града.

Подобни такси трябва да се въведат още сега, преди да „пристигнат“ автономните превозни средства и да задръстят окончателно градовете, призовава професорът.

Коментар