Спрягат за продажба водещ чипмейкър

GlobalFoundries е втората по големина „леярна“ на чипове в света след TSMC (източник: GlobalFoundries видео)

Очаква се голяма сделка в полупроводниковата индустрия. Според корейски медии, предстои продажбата на втория по големина в света производител на чипове по задание на други компании.

Samsung и SK Hynix са сред потенциалните купувачи на GlobalFoundries – сделка, която ще им осигури достъп до модерни производствени мощности за чипове в САЩ и Европа, съобщи BusinessKorea.

Ако сделката стане факт, двете корейски компании ще завладеят близо една четвърт (23%) от световния обем на производството на чипове по поръчка, или т.нарIC foundry“ услуги.

Основен акционер в GlobalFoundries (създадена в резултат на разделянето на AMD в недалечното минало) е базираната в Абу-Даби компания Mubdala Technology. Продажбата на GlobalFoundries на китайски инвеститори и конкуренти е малко вероятна, тъй като се предполага, че САЩ ще блокират сделката.

Слухове за продажба на GlobalFoundries циркулират от известно време в медиите, предвид проблемите на чипмейкъра. През 2018 г. компанията прекрати развитието на 7-нанометровия производствен процес и се концентрира в подобряване на текущите си технологии – в частност 14- и 12-нм платформи FinFET.

Същевременно, GlobalFoundries съкрати 900 души, или 5% от персонала си, за да намали разходите и излишната работна сила, формирана в резултат на сделки по сливания и поглъщания. В началото на 2019 г. компанията продаде завода си в Сингапур и интелектуална собственост, свързана с технологията MEMS, на Vanguard International Semiconductor (VIS).

По данни на IC Insights, приходите на GlobalFoundries на световния пазар за „леярни“ услуги (производство на чипове по техническа документация на клиенти) са нараснали с 10% през 2017 г. и възлизат на 6,06 млрд. долара. Този резултат позиционира компанията на второ място в света след тайванската TSMC сред контрактните производители на чипове.

TSMC изпреварва значително останалите играчи в този бизнес. През 2017 г. компанията генерира приходи в размер на 32,2 млрд. долара, или пет пъти повече от най-близкия си конкурент – GlobalFoundries.

Сред големите имена в контрактното производство на чипове се нареждат още UMC (Тайван), Samsung (Южна Корея), Powerchip (Тайван), Huahong Group (Китай) и TowerJazz (Израел). Водещите 8 производителя контролират 88% от световния пазар.

Коментар