Софтуерна академия търси студенти за кариерен старт

Професионалното утвърждаване в средна по размер софтуерна фирма е далеч от несигурността на стартъп културата

Софтуерна академия, организирана от Axway, набира студенти от II-III курс от техническите специалности във всички университети, обяви компанията. Тримесечното обучение ще наблегне на Java и C#. То ще позволи на курсистите да започнат постоянна работа в софтуерната компания след обучението. В Axway младите таланти ще имат възможност да работят с клиенти като Boeing, Siemens, Allianz, Airbus и др.

Университетското образование в сферата на високите технологии – и технологиите изобщо – е доминирано от принципа, че не започнеш ли практическа работа още по време на втори-трети курс, няма как да бъде конкурентен на пазара на ИТ професионалисти впоследствие.

За щастие жаждата на ИТ индустрията за млади таланти е голяма. Специализирани курсове, академии, стажове и хакатони се утвърдиха като чудесен начин кадърните млади хора да се запознаят с фирмите от технологичната сфера. Тогава те могат да изберат в каква посока да се профилират, на кои технологии да се посветят и в коя работна среда да започнат кариерата си.

Старт в софтуерна компания от среден размер

Axway е неголяма софтуерна компания – екипът й наброява около 250 души в момента. Този мащаб я прави много „по-уютна” от големите софтуерни корпорации с няколкостотин или дори хиляди служители, където всеки работник е част от зъбните колела в голямата машина и често това действа смазващо за креативността.

„Компания от среден размер сме – гъвкави сме и работим леко. Това не значи, че при нас няма процеси – има ги, но всичко се случва бързо и с лекота. Дори самата идея за софтуерната академия възникна само преди две седмици, а вече сме готови да я стартираме”, казва Станимир Хаджиев, HR мениджър в Axway.

„Да започнеш работа с отпуск за ходене на море изобщо не е необичайно за Axway”, казва Станимир Хаджиев (снимка: Мария Малцева / TechNews.bg)

В същото време да започнеш професионалното си утвърждаване в софтуерна фирма от среден размер е далеч от несигурността на стартъп културата. Тук няма рискове и неизвестности, няма опасност една добра идея да бъде удавена в пропастта между реализацията си и търсенето на пазари. Фирмата е и достатъчно стабилна – тя е вече 11 години на нашия пазар.

Нещо повече: менторството по време на софтуерната академия дава на всеки курсист насоки как най-добре да развие потенциала си, за да бъде оценен подобаващо.

Исторически Axway е компания, започнала развитието си от Европа – води началото си от френската SopraSteria. По-късно тя стъпва на пазара в САЩ чрез придобиването на местни играчи. Българският й офис се „появява” през 2008 г. със закупуването на софтуерната фирма Tumbleweed – американска, но с развоен офис в у нас. Духът на иновативния български софтуерен екип доминира и сега офиса на Axway в София.

Разработка с глобално значение

Хибридната интеграционна платформа, която Axway разработва у нас, се ползва от големи сериозни организации по цял свят. Тя обхваща софтуерни решения в сферата на сигурността и управлението на обмена на данни. Системата води началото си от продукт, разработен първоначално за банковото дело. Днес платформата се използва във всички големи сектори – финанси, автомобилостроене и други, разказа Хюлия Бекир, специалист подбор на таланти в Axway.

70% от участниците в миналогодишното обучение са назначени във фирмата, сподели Хюлия Бекир (снимка: Мария Малцева / TechNews.bg)

Системата обхваща решения за управление на API, управляем файлов трансфер, съвместна работа по съдържание, B2B интеграция. Българският екип има ключова роля за разработването на Syncplicity – сложна и многоаспектна платформа за съвместна работа.

Пролетно обучение за „пролет” в кариерата

Софтуерната академия на Axway се организира съвместно с технологичния образователен център Dreamlabs и ще продължи 10 седмици, започвайки от 15 април. Тя  е отворена и за студенти от инженерни специалности с близък профил, който имат базови знания по програмиране на Java или .NET. Екипът на Axway умишлено е избрал именно пролетта за обучението на студентите. Това е най-доброто време за „пролетта” в кариерата им, ако харесат духа на работа в Axway и бъдат одобрени за служители на фирмата.

„Лятото е време, в което хората се посвещават на други дейности, а не толкова на учене”, казва Тони Герджиков, фасилитатор в академията на Axway и мениджър на екипа RTO в компанията. „Есента пък студентите са ангажирани с началото на лекциите, с изпити и др. Затова преценихме, че пролетта е време, в което за тях е най-удобно да изкарат курса”. Самите кандидатури ще се приемат до 10 април.

Академията на Axway ще приключи в началото на юли. По това време студентите вече ще имат представа как се работи в компанията и дали искат да останат в нейния екип. И фирмата ще има идея кои от курсистите са подходящи – и ще ги покани да останат в нейния тим.

Пролетта е най-удобното време за студентите да изкарат курса в академията, смята Тони Герджиков (снимка: Мария Малцева / TechNews.bg)

При взаимен интерес завършилите курсисти ще могат да започнат работа в Axway скоро след обучението, знаейки това още от юли. „Да започнеш работа с отпуск за ходене на море изобщо не е необичайно за Axway”, казва Хаджиев.

Java или C#

Обучението в софт-академията ще бъде развито в две направления: Java и C#. Курсистите ще трябва да изберат едно от двете. Те могат да кандидатстват чрез посещение на https://academy.axway.bg, откъдето следва да изпратят имейл с данни за себе си. После ще получат въпросник със своеобразен тест, който да установи имат ли базови познания в света на технологиите и програмирането и структури от данни.

На база на резултатите от теста най-добрите кандидати ще бъдат поканени за разговор. В крайна сметка Axway ще подбере около 60 човека, които ще групира в два потока от по около 25-30 души, поясни Петра Стоилова, HR специалист в Axway.

„Наясно сме, че – тъй като „не споделената информация” в крайна сметка не съществува – на всички ни се налага да комуникираме възможно най-ефективно. Затова в общуването си с тези хора ще търсим начин да ги стимулираме да могат да покажат най-добре техническите си знания”, казва Стоилова.

Освен Java и C# в курса ще бъде включено обучение и по т.нар. меки умения – работа в екип, сътрудничество, комуникации, водене на преговори.

Ще стимулираме курсистите да покажат най-добре техническите си знания, казва Петра Стоилова (снимка: Мария Малцева / TechNews.bg)

Голяма част от обучението ще се провежда по методологията Lego Serious Play. Това е процес на среща, разговор и решаване на проблеми с помощта на ментор, при което участниците биват насърчавани и водени чрез въпроси, задълбочавайки се в проблематиката.

Лекциите ще се провеждат два пъти седмично, по 4 часа на ден. Изглежда „рехаво”, но не е – в останалото време курсистите ще работят върху домашни работи и курсови проекти, обещава Тони Герджиков.

Перспектива

Софтуерната академия на Axway е първата с такова название, но не е първата образователна инициатива на компанията, казва Хюлия Бекир, специалист подбор на кадри в Axway. Подобно обучение, в по-малък мащаб, е проведено и миналата година. От участниците 70% са завършили курса. Те до един са назначени във фирмата.

Включвайки се в екипа на фирмата, завършилите курсисти ще заемат позиции на младши експерти. Старшите мениджъри ще им възлагат проектни задачи във връзка с разработката на един от ключовите продукти на фирмата – Syncplicity.

Мария Малцева

Мария Малцева