AMD Radeon задвижва новата гейминг платформа на Google

Графичната архитектура на AMD поддържа широка гама от днешните гейминг платформи (източник: AMD)

Google е избрала високопроизводителни, къстомизирани AMD Radeon GPU за информационни центрове, за да изгради с тях своята Vulkan и Linux-базирана гейминг платформа Stadia, съобщи AMD. Новата облачна услуга бе обявена на Конференцията за разработчици на игри (Game Developers Conference – GDC) в Сан Франсиско, Калифорния.

AMD също така подкрепя Google със софтуерни инструменти за разработка и Linux-базирания драйвер с отворен код за Vulkan, за да помогне на разработчиците на игри да оптимизират работата на своите бъдещи проекти в GPU-базираната облачна гейминг платформа.

Стриймингът на богато графично съдържание от облака към милиони потребители изисква ултрависоки изчислителни възможности, за да се минимизират закъсненията и максимизира производителността в игрите. Необходими са също така усъвършенствани технологии, за да се решават уникалните проблеми на центровете за данни по отношение на сигурността, управляемостта и мащабируемостта.

AMD Radeon GPU за Google Stadia отговарят на тези предизвикателства с:

  • второ поколение памет с висока пропускателна способност (HBM2) за пестене на енергия и компактни размери;
  • важни характеристики за инфомационните центрове като защита с код за корекция на грешките (ECC), за да се гарантира целостта на данните;
  • Висока и предвидима производителност със защитни характеристики за облачно-базиран гейминг чрез хардуерно-базирано GPU виртуализационно решение, изградено по стандартната технология SR-IOV (Single-Root I/O Virtualization).

Графичната архитектура на AMD поддържа широка гама от днешните гейминг платформи – от PC до основните игрални конзоли, като позволява на разработчиците да оптимизират своите игри за архитектура с една графична карта и да разширят тези предимства към множество платформи, вкл. облачни с голям мащаб, опирайки се отворени платформи.

AMD Linux драйверите с отворен код позволяват на Google и нейните партньори-разработчици да инспектират кода и да разбират как точно работи драйверът, което им помага по-добре да оптимизират своите приложения, които си взаимодействат с AMD Radeon графичните процесори. Драйверът също така съдържа компонент за проследяване на приложенията, който заедно с AMD Radeon GPU Profiler (RGP) осигурява достъп до подробна информация на ниско ниво за това как работните задачи вървят на AMD Radeon GPU.

Като идентифицира проблемите с тайминга, които могат да подскажат пътища за оптимизация, тази опция силно подпомага способността на разработчика да създава приложения, които имат възможно най-добрата производителност с AMD Radeon GPU.

AMD Radeon GPU Profiler позволява на разработчиците на игри да визуализират как точно тяхното приложение използва графичния процесор, вкл. как групите от графични и изчислителни нишки ангажират GPU-то. Тогава разработчиците могат да проследяват тайминга на събитията и да оптимизират своите игри за Google Stadia.

RGP също си взаимодейства с популярния инструмент за дебъгване с отворен код RenderDoc, за да могат създателите на приложения да имат поглед в реално време върху рендерирането на всеки кадър и впоследствие да намалят времето за дебъгване и профилни кадри по време на процеса на разработка.

RGP работи по същия начин във виртуализирана среда и при определен PC клиент, което улеснява разработчиците в оптимизацията на техните приложения за виртуализирани графични решения в среди от голям мащаб, както за всяка друга гейминг платформа.

Коментари по темата: „AMD Radeon задвижва новата гейминг платформа на Google”

добавете коментар...

  1. Факт

    Че то и сега с правилния хардуер можеш безпроблемно да играеш и най-новите игри.

  2. Anonymous

    Много ме радва споменаването на Линукс и игри в едно изречение ;)))

  3. Anonymous

    Браво! Това ще доведе до все по-добри графични драйвери за Линукс от АМД.

Коментар