Автономният Gacha е стабилен при всякакви условия

Gacha е първият в света автономен автобус, който функционира във всякакви метеорологични условия (източник: Nokian Tyres)

Трудните метеорологични условия възпрепятстват безпилотните автомобили да функционират, особено при положение, че са разработвани и тествани основно на топло и меко време. Роботизираният автобус Gacha на финландската компания Sensible 4 е първият в света, който функционира във всякакви метеорологични условия.

Gacha използва напълно нова технология за управление, която е тествана да работи в арктическите условия на Лапландия. Това му осигурява уникално конкурентно предимство пред други решения за автономно придвижване. Автомобилът от ново поколение е разработен от Sensible 4 и японската MUJI.

„Искахме да създадем автономен автобус, който да работи надеждно и при най-лошото време. Предизвикателните условия също така изискват много и от зоната на контакт между автомобила и пътя. Това направи зимните гуми Nokian Hakkapeliitta естествен избор за нас“, споделя Хари Сантамала, изпълнителен директор на Sensible 4.

Разработени за екстремни условия, гумите Nokian Hakkapeliitta позволяват шофиране навсякъде, където резките метеорологични промени са норма. Безопасността на зимните гуми е проверена и настроена на сняг, лед и киша в „Белият Ад“, най-големият тестови център за зимни гуми в света. Над 200 дни сняг и скреж годишно предоставят условия за тестване и разработване на безопасни гуми.

Гумите са единствената точка на контакт с повърхността на пътя, което ги превръща в много важен фактор за безопасност. Според проучване, проведено наскоро от Nokian Tyres в Европа, почти 60% от шофьорите смятат, че зимните гуми са най-важният атрибут за безопасност в един автомобил. Но от какви гуми ще се нуждаят автомобилите на бъдещето?

Зимните гуми Nokian Hakkapeliitta, с които е снабден автобусът, допринасят за безопасно превозване на пътници при екстремни условия (източник: Nokian Tyres)

„В близко бъдеще много неща ще се случат в автомобилната индустрия. Технологиите в трафика за движение се развиват и автономните превозни средства ще бъдат част от ежедневието. Системите за контрол на тези самоуправляващи се автомобили изискват най-съвременни гуми и разнообразни данни за тяхната работа, за да направят шофирането контролируемо и безопасно във всички ситуации“, казва Юка Каси, старши вицепрезидент „Продукти и технологии“ на Nokian Tyres.

Gacha, снабден със зимни гуми Nokian Hakkapeliitta R3, беше представен на публиката през март т.г. Планът е автобусът да влезе в експлоатация за превоз на пътници в три финландски града тази пролет. Sensible 4 и MUJI смятат да разработят автономни микробуси за обществена употреба и да предоставят транспортни услуги на потребителите още през 2021 г.

Коментар