Индустрия 4.0 и IoT са във фокуса на EMO Хановер 2019

Кристоф Милер, Стефани Меклер и Иван Георгиев говориха за тенденциите в индустрията, които ще бъдат отразени на изложението EMO Хановер 2019 (снимка: Рада Станева / TechNews.bg)

CeBIT остана в историята, но наесен високите технологии отново ще превземат панаирния град на Хановер. От 16 до 21 септември под мотото „Smart technologies driving tomorrow’s production!“ (Интелигентни технологии, които управляват производството на утрешния ден!) ще се проведе 22-то издание на ЕМО – водещото световно изложение за металообработващи машини и технологии.

Във фокуса на събитието тази година са най-новите „умни технологии” за изграждане на интелигентна фабрика и IoT (интернет на нещата) в производството. Според Кристоф Милер, директор Панаири при VDW (Сдружение на немските производители на металообработващи машини), Франкфурт на Майн, Германия, за изграждането на модерна, интелигентна фабрика решаващо е цялостното изграждане на мрежи от хора, инсталации и бизнес процеси, по цялата верига на добавената стойност.

По думите на Милер, днес вече се инвестира не само в машини, а се търсят цялостни решения. За целта в рамките на изложението е планиран и Форум за тенденциите на Индустрия 4.0 с лекции и дискусии в партньорство със сдружение Софтуер към VDW. Ще бъде представен интерфейсният стандарт umati (universal machine tool interface) за металообработващи машини, който осигурява неутрално, отворено свързване на машините към ИТ системите.

Специално за предложенията и продуктите по темата IoT ще бъде обособена отделна изложбена зона, в която участниците ще могат да представят постиженията си в сферата на технологиите за управление, софтуера и автоматизацията.

На тазгодишното изложение за първи път ще бъде връчена и специална награда „Цифрови иновации в производството“, а наградният фонд е на стойност 10 000 евро.

В дните на панаира посетителите ще могат да видят не само машини, но и съпътстващо ИТ оборудване във всички сфери – от планирането, проектирането и дизайна до крайното производство. Все повече индустрии работят с технологии на основата на печата с наслояване – т.нар. 3D печат – в самолетостроенето, автомобилното производство, машиностроенето и медицинската техника. Анкета, направена сред посетителите на ЕМО 2017 е показала, че една пета от тях се интересуват от машини за 3D печат – ето защо тази година на производителите на триизмерни принтери и съпътстващи консумативи ще бъде отделено специално място.

Изложението в Хановер е насочено и към стартиращите предприятия, защото, по думите на Милер, новите фирми се нуждаят от пари, опит и контакти с клиенти. По тази причина са поканени за участие както евентуални партньори на стартиращите фирми, така и потенциални спонсори.

Все по-често се усеща нуждата от специалисти в индустриите, затова е предвидена инициатива за набиране на нови кандидати. На 17 и 18 септември ще се проведе двудневен панаир на кариерата за изложители и клиенти на ЕМО 2019 и с целеви групи академични кадри и специалисти с професии. Планирано е и специално младежко изложение с фокус върху дигитализацията в образованието. Целта е да се повиши ентусиазма за усвояване на технически професии сред учениците.

Що се отнася до мястото на конкретната индустрия в глобален аспект, данните сочат, че намалява динамиката в развитието на световния пазар на металорежещите машини. Но все пак световната икономика се развива добре и бележи ръст, който за Азия е 2,6%, в САЩ е 2,1%, а в Европа – 1,4 на сто. Азия е движещата сила на световния пазар на металообработващи машини и прави най-големи инвестиции в сектора.

България също се развива в сферата на металообработващите машини и изнася продукция; има силно натоварени капацитети, но и място за нови инвестиции, поясни Милер. Ниската безработица и ниските лихвени проценти са сред предимствата на България. По данни на GTAI (Germany Trade&Invest), БВП на страната ни ще се повиши с 3,7% през настоящата година, което е повече в сравнение с предходната.

За Европа като цяло икономическите експерти от Oxford Economics очакват ръст от едва 1,4 процента. Според GTAI, брутните инвестиции в България ще нараснат с 6,8% след отчетените 9% за миналата година. Курсът на растеж се поддържа от инвестициите в автомобилната индустрия и нейните доставчици, а така също и машиностроенето.

Важен показател за модернизацията на индустрията е потреблението на металообработващи машини. В България то се оценява на 163 милиона евро за миналата година; от тях страната ни внася металообработващи машини за около 130 милиона евро.Германия е най-важният доставчик за страната ни, следвана от Италия, Тайван, Турция и Чехия.

Стефани Меклер, ръководител „Гостуващи и съвместни панаири“ при Дойче месе АД Хановер, Германия, посочи, че дигитализацията води до промяна в браншовете, бизнес моделите и производствените сектори. Според нея, два са механизмите, които движат сектора – това са Индустрия 4.0 и свързването между отделните машини и участници в процеса.

Меклер сподели, че от няколко месеца вече тече подготовката за ЕМО 2020, като изложението ще си партнира със следващото поколение мобилни оператори. Догодина най-новата 5G технология ще бъде демонстрирана на първото тестово поле в света именно на панаирния терен в Хановер.

До края на март за участие са се регистрирали над 1900 изложители от 46 страни, като от България са заявили участие три фирми – РАИС от Пазарджик, ЗММ България Холдинг, София и ВСК Кентавър от Дряново, съобщи Иван Георгиев, представител на Дойче месе АД за България. Миналогодишното издание на ЕМО м Хановер е било посетено от около 300 експерти от нашата страна.

Рада Станева

Рада Станева

Коментар