Силициевата фотоника заинтригува Бил Гейтс

Бил Гейтс насочва инвестиции в перспективна разработка на хардуер за изкуствен интелект (снимка: gatesnotes.com)

Малък стартъп, разработващ чип за изкуствен интелект (AI), привлече интереса са предприемачи от ранга Бил Гейтс, съучредителя на Uber Травис Каланик с неговия фонд 101100 и на сегашния изпълнителен директор на Uber Дара Хосровшахи. Тримата са инвестирали ненезована сума в перспективната компания Luminous, съобщи CBNC.

AI е на мода в последните години, а няколко стартиращи компании работят в областта на хардуера от следващо поколение. Intel купи стартъпа Nervana през 2016 г., а по-рано инвеститорът на Nervana Али Партови от Neo вложи средства в стартъпа Luminous, базиран в Пало Алто.

„Винаги предпочитам да залагам на талантлив млад екип пред голяма компания, макар че със сигурност има много рискове. Ако надпреварата вече е приключила, ще бъде твърде късно да се инвестира”, казва Партови.

Днешните компании се борят да направят големи печалби с чипове, които могат да работят с AI модели, коментира основателят и главен изпълнителен директор на Luminous Маркъс Гомес. Целта на екипа от седем души е да изгради чип, който може да замени 3 000 платки, съдържащи най-иновативните чипове за AI – Tensor Processing Unit (или TPUs) на Google. „Вече имаме работещ силиций”, твърди Гомес.

Влизането на Google в бизнеса с AI чипове само по себе си е смело развитие. Компанията поема нещата в свои ръце, вместо да разчита на графичните карти на Nvidia, които са популярни сред изследователите за обучение на AI модели с огромни обеми данни. Публичният облак на Google вече разполага със собствени TPU, но компанията не продава тези чипове на други.

Luminous иска да продава чиповете си на различни компании. Клауд доставчици като Google или Amazon Web Services ще могат да ги купят. Освен това компаниите, които произвеждат безпилотни самолети, роботи или самоуправляващи се коли, биха могли да използват тези чипове в своите системи, казва Гомес, който е работил в Google и Tinder.

Според него, хората трябва да могат да обучават изкуствения интелект за минути, а не за часове или дни. Гомес вижда използването на силициевата фотоника като начин неговата компания да се разграничи от AI стартъпи с подобни аспирации, каквото е Graphcore.

Силициевата фотоника дава възможност за бърз трансфер на данни с помощта на светлината на малки места, например в сървърите, подобно на начина, по който оптичните кабели могат бързо да преместват данни на дълги разстояния. Подходът, който използва Luminous, се базира на по-ранна разработка на невроморфна фотоника от съоснователя на компанията Мичъл Намиас от Принстънския университет.

Няколко други стартиращи фирми, като Lightmatter и Lightelligence, разчитат на силициевата фотоника, за да ускорят AI обработката. Alphabet вече е инвестирала в Lightmatter. Идеята на Luminous е нейният чип да бъде съвместим с популярните софтуерни фреймурък среди с отворен код като TensorFlow и PyTorch. Гомес не се ангажира с прогноза кога чиповете ще станат търговски достъпни.

Коментари по темата: „Силициевата фотоника заинтригува Бил Гейтс”

добавете коментар...

  1. :о)

    Така е… и в Терминатор 2 всичко започна от един чип… 🙂

Коментар