Ученици от ТУЕС в зрелищна битка с роботи

Учениците в ТУЕС са разработили роботите в рамките на курсови проекти (снимка: ТУЕС)

Първа по рода си у нас битка между роботи, създадени и управлявани от ученици, организира Технологично училище „Електронни системи” (ТУЕС) към Технически университет – София миналата събота.

12 бойни робота премериха сили в състезанието „TUES BattleBots”. Инициативата е на 11-класниците в училището и техния преподавател маг. инж. Росен Витанов и се реализира с подкрепата на Асоциация на завършилите ТУЕС.

Роботите в TUES BattleBots са курсови проекти, разработвани в продължение на 8 месеца по предмета Компютърни архитектури в ТУЕС, воден от маг. инж. Витанов, също възпитаник на училището.

12 бойни робота премериха сили в състезанието „TUES BattleBots” (снимка: ТУЕС)

В битките се включиха 30 ученици, разпределени в 12 отбора. Създадените от тях роботи варираха между 5 и 25 килограма и се съревноваваха с разнообразни оръжия: въртящи се барабани, бургии, спинери и рампи, целящи да преобърнат опонента.

За безопасността на зрителите бе изградена специална, обезопасена бойна арена, в която се проведоха зрелищните сблъсъци. Всичко бе излъчено на живо в YouTube, благодарение на партньорите на събитието от init Lab, а гостите на TUES Reunion наблюдаваха отблизо развоя на битката.

Обратната връзка от гостите бе повече от положителна и организационният екип на TUES BattleBots планира следващи издания.

Коментари по темата: „Ученици от ТУЕС в зрелищна битка с роботи”

добавете коментар...

  1. ха

    “…” определено мнението ми е моя грешка. Просто това “ТУЕС” изобщо не включих, че става дума за училище. Някак автоматично го възприех като ТУ, т. е. като споменатия университет с това име (иначе си спомням, че ТУЕС е училище подкрепяно от ТУ София). В този ред на мисли всичко е в реда на нещата. Това което описваш като сложност на изпълнението съм напълно наясно, но отново се извинявам за погрешния коментар.
    Ако можех щях и да си изтрия предишните мнения, но това вече няма смисъл. Толкова стара тема едва ли някой още ще чете.

  2. ...

    ха,

    Стегни се малко. Къде си тръгнал да сравняваш експерти с години опит в съответните професии с деца, които тепърва учат програмиране и проектиране на интегрални схеми?!

    Състезанието, за което ти си мислиш, изисква доста по-високо ниво знания и умения, най-малкото на университетско ниво. Както и далеч повече време.

    На Boston Dynamics им трябваше десетилетие, за да направят роботи, които да могат да балансират. А, изследователите и инженерите в тази компания не са ученици.

    Очевидно, че подхождаш от позицията на абсолютно некомпетентен лаик, който дори не си дава сметка, че някои уж прости за хора и животни функции като балансиране, всъщност, са доста сложни в контекста на роботиката.

    Иначе, разбрах, че си гледал видеа за PRIMER-V2. Е, явно не си разбрал, че е изключително сложно е да се постигне това, което роботчето прави 🙂

  3. ха

    Само искам да кажа на Anonymous, че не омаловажавам труда и иновативността на роботите ви, а по-скоро омаловажавам целта ви. Практиката е показала, че копирането на цели води до провал, защото ти на практика се нареждаш след този, който вече е с много повече опит в даденото нещо.
    Ето пример с bing, която не измести google. Ето пример с google+, която не измести Facebook. Ето пример с китайските автомобили, които не изместиха (а дори и слабо не конкурират) японските и европейските производители. Никой не измести Windows като операционна система за desktop компютри, но Google успешно фокусира в ДРУГО направление на употреба своите Cromebook и там е достатъчно успешен.

    Аз например си мисля за следния вид състезание с двуколесни вело роботи. Трябва да се движат, за да пазят равновесие. Състезанието е горе-долу от същия вид – два робота се бият. Печели този, който последен падне. При това оценката ще е напълно обективна, защото могат да се поставят специални датчици, които да засекат точно момента на допирането им до земята. Такъв вид състезание не съм виждал, а още по-малко ще е супер известно.

    “Идиот” няма да го коментирам, защото той няма да разбере какво му казвам.

  4. Anonymous

    като участник в един от отборите мога да кажа, че има хора които са вложили над 500лв за роботите си, а тези роботи са курсови проекти които няма нужда да се реализират, а може само на теория да се покажат. Това, че ние нямаме опита който имат участниците в международното TV предаване не означава, че роботите ни трябва да се нарекът “инвалиди”.Не отричаме, че сме копирали идеята за BattleBots, но и никога не сме се казали, че ние сме измислили този евент. Опитайте вие да направите нещо което е годно за битка с роботи и тогава ни наричайте курсовите работи “инвалиди”. Специално роботът на моя отбор удря със сила 50-60кг, има стоманена основа и моторите които са използвани са 250 долара за задвижване, а те са 2, и един 60 доларов за оръжието.

  5. Идиот

    Това събитие е организирано от ученици и приспада към учебно занимание или fanmade събитие. Не присъства комерсиален аспект, за да говорим за права. Роботите са “инвалиди”, защото бюджета им е в стотици пъти по-малък, но въпреки това успяват да направят битките интригуващи, дори някои от тях на сензационно ниво. Спрямо оригиналността, има ли право на мнение един прост хейтър.

  6. ха

    BattleBots е запазена марка на международно TV предаване. И при това на същата тематика, но не ползвайки роботи инвалиди, като тук. Защо не прилагаме свое творческо мислене при реализацията на нови инициативи (а все копираме отвън).

Коментар