ERP.BG призова ИТ фирмите да си партнират в глобални проекти

Българският пазар е сравнително малък и е трудно родна фирма да развие сама продукт, който да се конкурира на световните пазари, заяви Анастас Шопов (снимка: ERP.BG)

„България може да стане лидер в дигитализацията, ако освен на подготовката на кадри, наблегне и на колективността, както и на съвместната подготовка на проекти от страна на повече на брой ИТ фирми”, заяви Анастас Шопов, изпълнителен директор на ERP.BG, пред аудиторията на черноморска конференция „Дигиталният свят – днес и утре”.

Според него, обединявайки усилия, българските технологични компании могат да реализират много по-мащабни проекти, което ще им позволи да се конкурират успешно на глобалния пазар.

Форумът „Дигиталният свят – днес и утре” беше организиран от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) в рамките на председателството на България на Организацията за Черноморско Икономическо Сътрудничество (ОЧИС).

Над 70 български фирми дискутира редица въпроси, свързани с навлизането на дигиталните услуги и тяхното значение за повишаване производителността и конкурентоспособността на бизнеса.

Като един от основните проблеми участниците във форума посочиха липсата на достатъчно квалифицирани кадри в ИТ индустрията. Анастас Шопов, от своя страна, наблегна на възможностите за партньорство и разказа за новата екосистема и партньорска програма ERP.net, създадена от ERP.BG.

Той описа еволюцията на ERP системите от затворени (all in one), които се опитват да включат всички функционалности в едно решение, към отворени, които могат да добавят нови модули, но тези модули не комуникират помежду си.

„Нашето решение на тези проблеми е отворена ERP платформа, която дава възможност на отделните приложения да ползват общи данни и работни процеси. По този начин клиентите получават най-доброто от предлаганите до момента варианти”, добави мениджърът на ERP.BG.

Българският пазар е сравнително малък и е трудно родна фирма да развие сама продукт, който да се конкурира на световните пазари. „Решение виждам в обединяване на различни фирми, които се допълват, за да може заедно да предложим напълно конкурентно решение”, сподели още Анастас Шопов.

ERP.BG, един от първите български разработчици на бизнес софтуер, отскоро превърна своята ERP система EnterpriseOne в цялостна екосистема за приложения под името ERP.net. Това включва инструменти за разработка на приложения от външни фирми и специалисти, партньорска програма за разработчици и различни форми на подкрепа както в технологично отношение, така и по отношения на маркетинга и продажбите.

Коментари по темата: „ERP.BG призова ИТ фирмите да си партнират в глобални проекти”

добавете коментар...

  1. ха

    И какъв е изводът от статията? Може би този: “Нещата могат и трябва да се правят по-добре”. Ама това няма някаква стойност, защото всички и до момента са наясно с това. Звучи същото като фразата “интеграция на бизнес и наука”, само където никой ефективно не е постигнал това…

Коментар