AI секторът се насочва към нов тип таланти: аутистите

Аутистите са решение за работодатели, които търсят висококвалифицирани аналитични специалисти за определени позиции (снимка: CCO Public Domain)

Фирмите, които разработват системи на база изкуствен интелект, в последно време са намерили необичаен нов ресурс: хората с аутизъм. Ernst & Young, Credit Suisse Group, Dell Technologies, Microsoft, DXC Technology и други големи имена наемат аутисти за работа в AI сферата чрез нарочно разработени програми за „неврологично разнообразие”. EY – фирма за професионални консултантски услуги – съветва дузина компании от „Fortune 500” по стартирането на подобни програми.

Служителите с аутизъм често са хипер-фокусирани, имат силно аналитично мислене и демонстрират изключително владеене на технологиите, казват пред Уол Стрийт Джърнъл служители на компании, които са наели хора аутисти. Някои от тях са способни да работят много часове наред върху повтарящи се AI задачи, като например етикетиране на снимки и видеоклипове за системите за компютърно разпознаване – при това без нито за момент да губят интерес.

Други имат висок капацитет за логически разсъждения и разпознаване на тертипи и модели, което им позволява систематично да разработват и тестват AI-модели.

Тенденцията да се наемат аутисти е породена от два фактора на трудовия пазар. От една страна, все по-голямо е търсенето на служители с умения в областта на изкуствения интелект, анализите на данни и свързаните с тях области. От друга страна, много от аутистите в зряла възраст нямат и не могат да си намерят работа.

„Аутистичните личности наистина са решение за работодателите, които търсят висококвалифицирани аналитични специалисти за определени работни места”, казва Марсия Шейнер, основател и президент на „Integrate Autism Advisors Advisors” – нюйоркска нестопанска организация, която консултира фирмите как да създават програми за наемане на аутисти. Около 40 до 50 американски компании имат такива програми, смята Шейнер.

Фирмите, предпочели да създадат програми за наемане на аутисти, често намират своите подходящи кандидати именно чрез подобни организации. Хората с аутизъм обаче могат да бъдат „социално неудобни”, склонни са към уединение, имат поведенчески особености – което означава, че фирмите трябва да направят някои корекции в начина на работа, казва Шейнър.

EY и DXC, например, изобщо не провеждат интервюта с такива кандидати за работа, тъй като хората с аутизъм обичайно не могат да се представят добре в подобни ситуации. Вместо това и двете компании са избрали метод за оценка на ефективността, при който общуват с човека в продължение на няколко седмици и преценяват способностите му. Някои фирми компенсират кандидатите за работа за времето, в което работят пробно, докато други не им плащат.

В EY работят около 80 души с аутизъм. Преди да се озоват във фирмата, много от тях са работили като портиери, доставчици на пици и шофьори. Техните нива на образование варират от диплома за средно образование до докторантура.

14-членен екип на фирмата в Далас, в който осем човека са от аутистичния спектър, миналата година е разработил алгоритъм за автоматизиране на генерирането на договори за EY консултации – произвеждайки 2000 договора на месец и спестявайки на фирмата около 500 000 работни часа годишно, казва Хирен Шукла, лидер за програмата за неврологично разнообразие във фирмата.

Екипът е изградил и невронни мрежи за бързо идентифициране на потенциални данъчни несъответствия за клиент на компанията. Според Шукла, тази система е способна за 12 минути да разпознае, разчете и обработи бележки, имейли и други документи, натрупвани в продължение на 5 години.

Иън Нанкароу, който е 31-годишен и е със Синдром на Аспергер, се е присъединил към офиса на EY в Чикаго през януари. Завършил е образование в областта на медиите и преди това е живял с родителите си в Мичиган, като едновременно е работил на три места: доставки на пратки, бързо хранене и дистанционно бета-тестване на електронни продукти. Днес той е сътрудник по поддръжката на ключови клиенти в EY, знае шест езика за програмиране и пише код за алгоритми, които следят за спазването на регулаторните изисквания за фирмата.

„Имам способността да уча много добре”, казва Нанкароу. „По принцип мога да анализирам и повтарям наученото, за да го преглеждам и преразглеждам открай до край”.

Наемането на хора с аутизъм, според Шукла, е нещо задължително за EY. „Ние не гледаме на това като на благотворителност или корпоративна социална отговорност”, признават представителят на компанията.

Credit Suisse също има програма за неврологично разнообразие в своя изследователски център „Triangle Park” в Северна Каролина от 9 месеца насам. Фирмата е наела двама служители с аутизъм, предстои да наеме трети, а други седем преминават през 12-седмична програма за подготовка, казва Розмари Лисенден, ИТ директор в банката. Двамата вече наети разработват алгоритми за машинно самообучение за подобряване на обслужването на клиенти за бизнеса с инвестиционно банкиране на Credit Suisse.

„Те работят много интензивно”, казва Лисенден. „Прекарват много часове в интензивна концентрация. Мозъците им харесват такава работа и не се уморяват”, споделя ИТ директорът.

Коментари по темата: „AI секторът се насочва към нов тип таланти: аутистите”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Явно трябва да не си наред, за да бачкаш за такива долнопробни експлоататори.

  2. l

    Eй нормалните, малко уважение към аутистите.

  3. льо

    „Прекарват много часове в интензивна концентрация. Мозъците им харесват такава работа и не се уморяват”

    От толкова интензивна концентрация време за работа остава ли им?

  4. FacePalm

    Роди ме мамо тъпа, аз сама ще се изръся. Няма смисъл да посещаваш такъв уебсайт…

  5. :o)

    Използват горките хора за роботи, вместо да впрегнат тия милиони които пестят за създаване на лекарство 😐

  6. Anonymous

    skynet – разработен от аутист социопат

  7. Anonymous

    Двамата вече наети аутисти(не могат да контактуват с клиенти )
    разработват алгоритми за машинно самообучение за подобряване на обслужването на клиенти за бизнеса с инвестиционно банкиране на Credit Suisse.

    оксиморон – аутисти подобряват обслужването на клиентите ???

  8. Anonymous

    Само AI аутист ни липсваше! Папка аутизъм.

Коментар