ИКТ разходите ще растат, въпреки търговската война

Дигиталната трансформация и въвеждането на технологии за автоматизация движат инвестициите в ИКТ (снимка: CCO Public Domain)

Глобалните разходи за информационни и комуникационни технологии (ИКТ) ще нарастват непрекъснато през следващите пет години, въпреки забавянето на икономиката и изострянето на търговския конфликт между САЩ и Китай, според доклад на IDC.

Анализаторите очакват разходите за ИТ оборудване, софтуер, услуги и телекомуникационни решения да достигнат 4,8 трилиона долара през 2023 г. Този пазар ще расте с около 3,8% годишно.

„Дигиталната трансформация и въвеждането на технологии за автоматизация ще стимулират инвестициите в приложения, анализи, свързващ софтуер и софтуер за управление на данни, а също така ще увеличат търсенето на сървъри и хранилища за данни”, заяви анализаторът на IDC Серина Да Ролд.

Експертите отбелязват, че търговската конфронтация между САЩ и Китай носи със себе си не само отрицателни, но и положителни аспекти. От една страна, много компании са все по-зависими от продажбите в Китай и следователно може да се очаква, че в търговските си отношения те ще продължат да се отдалечават от САЩ.

От друга страна, за някои доставчици конфликтът, напротив, отваря възможности за увеличаване на износа за Съединените щати. По-специално търговската война очевидно е от полза за индийската индустрия.

В същото време много азиатски фирми ще трябва да намерят баланс между САЩ и Китай и всяка ескалация на конфликта ще има предимно негативни последици за тях.

До 2023 г. корпоративният сектор ще поеме почти две трети от всички разходи за ИКТ срещу 60,4% през 2018 г., а годишният темп на растеж тук ще бъде 5,1%. Банковото и дискретно производство ще се превърнат в отраслите с най-големи инвестиции в ИКТ през следващите пет години. Те ще бъдат последвани от професионалните услуги, които се очертават като най-бързо развиващата се категория.

Основните катализатори за растежа на разходите за ИКТ в компаниите ще бъдат планираното и циклично актуализиране на ИТ инфраструктурата, както и инвестициите в нови технологии и услуги, които осигуряват дигитална трансформация на бизнес модели, продукти и услуги. Според прогнозата на IDC, разходите за проекти за дигитална трансформация в глобален мащаб ще достигнат 1,18 трилиона долара през 2019 г.

Що се отнася до разходите за ИКТ в потребителския сектор, те ще се увеличават с около 1,5% годишно. Преобладаващите ще бъдат разходите за мобилни услуги и устройства, вкл. смартфони, лаптопи и таблети, се казва в проучването.

Най-големи разходи за ИКТ през 2023 г. се очакват в Съединените щати – 1,66 трилиона долара, а най-бързо ИКТ разходите ще нарастват в Китай –  с 6,1% годишно.

Коментар