Lumix S1H – записва видео с кинематографично качество

Lumix S1H е първият в света фотоапарат с възможност за запис на 6K/24p видео с екранен формат 3:2 (снимки: Panasonic)

Нов цифров безогледален фотоапарат със сменяема оптика Lumix S1H идва с пълноформатен (full-frame) заснемащ сензор, като съчетава професионално качество на видеозаписа и висока мобилност. Това е първият в света фотоапарат с възможност за запис на 6K/24p видео (с екранен формат 3:2), 5,9K/30p видео (16:9) и 10-битово 60p 4K/C4K видео.

Новоразработеният 24,2-мегапикселов пълноформатен заснемащ сензор с технология Dual Native ISO, в комбинация с оптималната обработка на сигналите от процесора Venus Engine, осигурява висока чувствителност и минимален шум. Lumix S1H предлага широк динамичен диапазон от 14+ стопа, съизмерим с този на кинокамерите, както и V-Log / V-Gamut съвместимост с популярната технология за колориметрия, наречена „VariCam Look”.

Това, което прави Lumix S1H специален фотоапарат, е неограниченото време за запис във всички режими, благодарение на уникалните технологии на Panasonic за отвеждане и разсейване на топлината. Налични са също функция за снимане с висок динамичен диапазон HDR (High Dynamic Range) при HLG (Hybrid Log Gamma), извеждане на 4:2:2 10-битов сигнал през HDMI изхода и Анаморфен 4:3 режим, заедно с разнообразни практични инструменти за филмова продукция, като например сигнални лампи, осцилоскоп Waveform Monitor и функция V-Log View Assist.

Lumix S1H е оборудван с Body I.S. (Стабилизатор на образа в тялото), който ефективно компенсира треперенето на ръката. Комбинирайки стабилизатора на образа в тялото Body I.S. (5-осов) и оптичния стабилизатор на образа O.I.S. (2-осов), вграден в обективите от серията Lumix S, двойният стабилизатор на образа Dual I.S. 2 още по-мощно компенсира практически всеки вид размазване, като позволява намаляване на скоростта на затвора с 6.5-стопа.

Новите заден монитор, Real View визьор и LCD монитор за състоянието се характеризират с по-голям размер, по-висока резолюция и по-добра видимост. Здравата конструкция на фотоапарата осигурява на професионалните фотографи висока надеждност.

Серията пълноформатни безогледални фотоапарати Lumix S използва байонет с монтажна система L-Mount, за да осигури на потребителите съвместимост с широка гама съвременни и бъдещи продукти. Понастоящем повече от 46 сменяеми обектива, включително 11 Lumix S/S PRO се предлагат или предстои да се предлагат от Panasonic, Leica Camera и Sigma, а чрез използване на адаптери/конвертори изборът от обективи значително се разширява. По този начин L-Mount отваря почти неограничен спектър от нови творчески възможности.

Panasonic отдавна произвежда професионални кинокамери, отговаряйки на нуждите на индустрията във времето. От друга страна, Panasonic първа в света разработи компактните и леки цифрови безогледални фотоапарати със сменяема оптика, и ги разви. Комбинирайки тези иновативни идеи и натрупания опит, серията Lumix GH разтърси индустрията с концепцията, че цифровият фотоапарат може да записва и видео с безпрецедентно високо качество, подходящо дори за филмова продукция.

Продължавайки напред с интегрирането на потенциала на пълноформатния сензор, Panasonic въвежда новия Lumix S1H – цифров безогледален фотоапарат от най-висок клас, оборудван с най-добрите възможности.

Сега Panasonic предлага три иновативни модела от серията LUMIX S пълноформатни цифрови безогледални фотоапарати: S1R, S1 и новия S1H. Lumix S1R е идеален за снимки с висока разделителна способност, Lumix S1 е модерен хибриден фотоапарат за висококачествени снимки и видео, а Lumix S1H е разработен специално за филмова продукция. С тази серия Panasonic може да посрещне нуждите на всеки професионалист, работейки за постоянното развитие на фото/видео културата в новата цифрова ера.

Запис на видео с кинематографично качество

Изключителните възможности за запис на видео са най-съществената отличителна черта на Lumix S1H и това, което го прави професионален инструмент за филмова продукция.

S1H използва 24,2-мегапикселов 35-мм пълноформатен CMOS сензор (35,6×23,8 мм), който улавя образи с 6K резолюция. С активната си разделителна способност от 6,024×4,016, S1H заснема приблизително 24,2 милиона пиксела. Използването на оптичен изглаждащ филтър OLPF (Optical Low Pass Filter) потиска ефекта на моаре. В комбинация с оптималната обработка на сигналите от процесора Venus Engine се постига висока светлочувствителност, максимум ISO 51200, при минимален шум.

Уникална функция на Lumix S1H е Dual Native ISO Sensitivity (Две първоначални ISO чувствителности) – технология, заимствана от професионалните камери VariCam на Panasonic. Тя използва процес, който позволява на сензора да улавя светлината по коренно различен начин, извличайки повече информация без влошаване на качеството на образа. В резултат на това, фотоапаратът може да превключва между стандартна и висока светлочувствителност, без почти никакво увеличаване на шума или други артефакти.

Технологията Dual Native ISO дава на филмовите оператори по-големи творчески възможности, както и способност за снимане при по-слабо осветление, което спестява време на снимачната площадка. Двете първоначални ISO чувствителности при Lumix S1H са 640 и 4000, като позволяват на филмовите оператори да снимат почти във всякакви светлинни условия. При традиционните заснемащи сензори, които се характеризират само с една първоначална ISO чувствителност, шумът в образа нараства с увеличаване на светлочувствителността на фотоапарата. При новия заснемащ сензор на S1H с технология Dual Native ISO генерирането на шум се минимизира чрез избиране на оптималната схема със съответната чувствителност, още преди процеса на усилване. В резултат на това, фотоапаратът предлага възможност за запис с максимална светлочувствителност ISO 51200. Технологията Dual Native ISO дава възможност за ръчно превключване на светлочувствителността между ниска Low (ISO 640-5000) и висока High (ISO 4000-51200).

Използвайки максимално пикселите на пълноформатния заснемащ сензор, Lumix S1H, като цифров фотоапарат, постига гладък видеозапис с висока резолюция 6K/24p, 5,4K/30p (екранен формат 3:2) или 5,9K/30p (екранен формат 16:9) за първи път в света. Също така, той е първият в света пълноформатен системен фотоапарат със сменяема оптика, предлагащ възможност за 10-битов 60p 4K/C4K HEVC видео запис при използване на зона от изображението, еквивалентна на Super 35 мм. А 4:2:2 10-битово 4K30p видео във формат H.264 се записва при пълен обхват на изображението. Записаните данни с висока разделителна способност също така могат да се използват за създаване на 4K видеозаписи с по-високо качество на образа или за изрязване на 4K изображения.

Динамичният диапазон показва диапазона на осветеност, който цифровият фотоапарат може да улови. Lumix S1H се характеризира с широк динамичен диапазон от 14+ стопа, съизмерим с този на кинокамерите на Panasonic. Така фотоапаратът може да заснеме прецизно всичко – от най-тъмните до най-ярките образи.

Способността за улавяне на точни цветове и богати нюанси, особено тези на човешката кожа, е задължителна при всяка филмова продукция. За целта Lumix S1H заимства доказаната колориметрия от кинокамерите VariCam на Panasonic. Lumix S1H използва технологиите V-Log/V-Gamut за осигуряване на висок динамичен диапазон и широка цветова гама.

V-Log създава много плавно изображение, като същевременно запазва цялата информация за цветовете в него. Това означава, че се осигурява по-високо ниво на възпроизвеждане, когато изображенията се използват в процеса на постпродукцията. CMOS сензорът на Lumix S1H постига широка цветова гама, известна като V-Gamut – оптималното цветово пространство на S1H, много по-широко от BT.2020. Характеристиките на кривата при V-Log напомнят донякъде тези на негативната филмова лента, а V-Gamut осигурява цветово пространство, което е дори по-голямо от това на филмовата лента.

Възможен е и запис на HDR (High Dynamic Range) видео с висок динамичен диапазон, който пресъздава както ярките, така и тъмните части на изображението, правейки го да изглежда точно така, както се вижда от човешкото око. Фотоапаратът записва видео с определена гама крива, съвместима с ITU-R BT.2100 и потребителят вече може да избере Hybrid Log Gamma (HLG) от Photo Style.

Lumix S1H може да извежда 4:2:2 10-bit 4K 60p/50p видео през HDMI изхода. Фотоапаратът поддържа широк набор от формати за запис, включително 4:3 Анаморфен режим, за да посрещне най-пълно нуждите на професионалистите.

Функцията VFR (Variable Frame Rate) позволява запис на видео със забавен или ускорен каданс при резолюция C4K/4K (60 кадъра в секунда, максимум 2,5 пъти по-бавно при 24p) или FHD (180 кадъра в секунда, максимум 7,5 пъти по-бавно при 24p). Минималната кадрова честота при видео с ускорен каданс е 2 кадъра в секунда. В допълнение, може да се записва също и HFR (High Frame Rate) видео със звук, дори когато се използва автофокус. Достъпни са различни ефекти за създаване на видео със забавен каданс в процеса на постпродукцията.

Предвидени са и разнообразни практични инструменти, като осцилоскоп Waveform Monitor и функция V-Log View Assist. Фотоапаратът е оборудван с две сигнални лампи – отпред и отзад, за използване при различни конфигурации.

Висока надеждност в подкрепа на професионалната работа

Lumix S1H е оборудван с Body I.S. (Стабилизатор на образа в тялото), който ефективно компенсира треперенето на ръката. Panasonic разработи алгоритъм за прецизно измерване на вибрациите не само посредством жиросензор, но и с използване на информацията от самия заснемащ сензор, както и от сензор за измерване на ускорението. Това позволява по-точно отчитане и компенсиране на заклащането, което прави възможно използването на скорост на затвора, по-ниска с 6 стопа.

Комбинирайки стабилизатора на образа в тялото Body I.S. (5-осов) и Оптичния стабилизатор на образа O.I.S. (2-осов) в обективите от серията Lumix S, Двойният стабилизатор на образа Dual I.S. 2 компенсира много по-големи движения, с които обикновен стабилизатор не би могъл да се справи. Максимално ефективното комбиниране на двата стабилизатора O.I.S. и B.I.S. е изключително полезно при телефото снимки и при неблагоприятни ситуации, като например слабо осветление или снимане с една ръка, тъй като дава възможност за намаляване на скоростта на затвора с 6,5 стопа. 5-осовият двоен стабилизатор на образа Dual I.S. 2 работи както при правене на снимки, така и при запис на видео, включително 4K. Стабилизаторът на образа в тялото Body I.S. компенсира движенията на фотоапарата, дори когато е поставен друг L-Mount обектив, който няма оптичен стабилизатор на образа.

За да се осигури стабилен, продължителен видеозапис без прекъсване, ефективното отвеждане на топлината е от първостепенно значение. Въз основа на натрупаните знания и опит при разработването както на професионални кинокамери, така и на цифрови фотоапарати, специално за Lumix S1H Panasonic проектира охлаждащ вентилатор с иновативна конструкция, който ефективно отвежда и разпръсква топлината, за да подсигури неограниченото време за запис на видео.

За да бъде достатъчно здрава и да издържи на тежката професионална употреба, основната структура на фотоапарата е изградена от горна, предна и задна рамка от лята магнезиева сплав. Здравата конструкция и внимателното уплътняване на всички съединения, дискове и бутони правят Lumix S1H не само устойчив на водни пръски и прахоустойчив, но и устойчив на замръзване до -10 градуса по Целзий. Затворът също е изключително надежден, като е проектиран да издържи приблизително 400 000 задействания.

Lumix S1H е оборудван с два слота за SD карти памет, отговарящи на стандартите за голям капацитет и висока скорост UHS-II и Video Speed Class 90. Потребителите могат гъвкаво да избират между различни методи на запис – Щафетен запис (Relay Recording), Резервен запис (Backup Recording) и Разпределен запис (Allocation Recording), при който видео и фото данните се записват на отделни карти. Батерията с голям капацитет 7,4V 3050 mAh осигурява дълго време за запис – приблизително 2 часа във всички режими на запис. Батерията може да се зарежда бързо посредством USB PD (USB Power Delivery), като се използва предоставен USB 3.1 Тип C кабел, който дава възможност също и за високоскоростен трансфер на данни.

Разширяемост за повече творческа свобода

Lumix S1H е оборудван с HDMI изход, от който може да извежда 4:2:2 10-битов 4K 60p/50p видео сигнал. Като конектор се използва HDMI терминал от Тип A. Освен това, с Lumix S1H е предоставен кабелен държач, който предотвратява нежеланото изключване на HDMI кабела и повреда на конекторите.

Lumix S1H също така поддържа Time Code IN/OUT (Вход/изход за времеви код) за синхронизация чрез синхро-терминала за светкавицата, BNC кабел и предоставен BNC преходник. Синхронизацията с времеви код значително улеснява нелинейния монтаж на заснетите материали с различни фотоапарати.

За Lumix S1H, както и за S1R и S1, са предвидени различни допълнителни принадлежности (аксесоари) – микрофонен адаптер (DMW-XLR1), дистанционен спусък (DMW-RS2), окуляр (DMW-EC6), батериен грип (DMW-BGS1), зарядно устройство (DMW-BTC14) и др. Микрофонният адаптер е преходник за свързване на XLR микрофон и запис на висококачествен стерео звук. Подходящ е и за запис със синхронизация на устните (Lip-sync). Предвидени са съответните ключове за бърз и директен контрол, с превключване между MIC (Микрофон), LINE (Линеен вход) и Condenser Microphones (Кондензаторни микрофони). Зарядното устройство отговаря на спецификацията USB PD (USB Power Delivery) и позволява бързо зареждане на батерията на фотоапарата за приблизително 2 часа. Фотоапаратът може да се използва по време на зареждането с този адаптер. Конвенционалните външни светкавици (DMW-FL580L / FL360L / FL200L) също могат да се монтират на фотоапаратите от серията Lumix S.

Съвместимостта с Bluetooth 4.2 (наречен BLE: Bluetooth Low Energy) дава възможност за постоянна връзка със смартфон или таблет при минимална консумация на енергия. Настройките на един фотоапарат Lumix S1H могат да бъдат изпратени безжично и копирани в други фотоапарати S1H, когато се използват повече от един фотоапарат S1H. Също така, Wi-Fi 5GHz (IEEE802.11ac) е ефективно допълнение към честотния диапазон 2,4GHz (IEEE802.11b/g/n). Така се осигурява стабилна връзка не само със смартфон/таблет, но и с други устройства за гладка работа от разстояние. Скоростта на предаване на фото/видео данните също се увеличава при използване на 5GHz диапазон.

Lumix Sync е приложение за iOS/Android устройства, което позволява дистанционно управление на фотоапарата и прехвърляне на снимки от фотоапарата в смартфон/таблет чрез безжична връзка. Приложният софтуер Lumix Tether позволява дистанционно управление на фотоапарата чрез USB връзка от PC, както и разглеждане на изображенията на големия екран на PC по време на снимането.

Висока оперативност за интуитивен контрол

Lumix S1H използва три големи дисплея с висока резолюция за лесна и прецизна проверка на изображенията на място.

3,2-инчовият заден монитор с резолюция 2330k точки и екранен формат 3:2 се характеризира с приблизително 150% по-висока яркост, в сравнение с Lumix S1R/S1, GH5 и GH5S, за добра видимост при употреба на открито. Новата механична конструкция на монитора позволява накланяне и въртене, така че потребителят може лесно да променя ъгъла му, без да се налага да изключва кабелите, като HDMI или USB. Освен това мониторът има система за сензорно управление с докосване на екрана. Live View Boost е друга практична функция, която позволява да се провери композицията дори в пълен мрак, като се увеличи чувствителността само за преглед на живо. Предвиден е и нощен режим, който осигурява по-мека подсветка. Той позволява на потребителя да види добре обекта, дори след като е гледал в монитора при продължително снимане на тъмно.

Live View визьорът е ключов фактор за голямото бързодействие на фотоапарата. Визьорът на Lumix S1H, както и на S1R/S1, има най-голямата резолюция в света от 5760k точки. Коефициентът на увеличение 0,78x може да се превключи на 0,7x или 0,74x според ситуацията на снимане. Използването на високоскоростната и високопрецизна OLED екранна технология във визьора осигурява гладко изобразяване с кадрова честота 60 fps/120 fps (превключваема) и високоскоростна реакция с минимално времезакъснение от приблизително само 0,005 сек., както и висок контраст 10 000:1 за много добра видимост. С минималните си изкривявания и много добри оптични характеристики, този Real View визьор осигурява реалистични образи, винаги чисти и прецизни от центъра чак до ъглите.

Новият LCD монитор за състоянието е най-голям в своя клас, с размер 1,8 инча и висока резолюция. Използването на MIP (Memory In Pixel) технология го прави идеален за постоянна употреба, дори когато фотоапаратът е изключен. Мониторът показва времето за запис на видео, броя на изображенията и оставащия заряд на батерията, с възможност за превключване на фона между черен и бял. Осигурена е много добра видимост както при употреба на светло навън, така и при тъмни ситуации, благодарение на LCD дисплея от отразяващ тип с подсветка. Изобразяват се основни настройки за запис на снимки или видео. Също така, реакцията на LCD дисплея е достатъчно бърза за наблюдение на времевия код и параметрите на звукозаписа.

Тялото на Lumix S1H е оборудвано с множество Fn бутони, които осигуряват бърз достъп до различни функции. Предвиден е и втори бутон за запис на видео отпред, който може да бъде достигнат от лявата страна на тялото. Повечето от бутоните могат да бъдат персонализирани, като им бъдат зададени определени функции според нуждите на потребителя.

Високо качество и възможности за снимане като цифров фотоапарат

Lumix S1H не само снима висококачествено видео, но прави и великолепни снимки. Той може да заснема изображения в 14-битов RAW формат за прецизно пресъздаване на детайлите.

Използвайки напълно предимствата на сензора с висока разделителна способност, Lumix S1H предлага режим „Висока резолюция”, при който се улавят и най-миниатюрните детайли, и се запаметяват красиви, изключително реалистични RAW изображения. При този режим се заснемат осем последователни кадъра с прецизно изместване на сензора от стабилизатора на образа в тялото на фотоапарата (Body I.S.).

Високоскоростният процесор Venus Engine комбинира информацията от заснетите кадри и синтезира изображение с резолюция, еквивалентна на 96 мегапиксела (12000×8000 пиксела). Режимът „Висока резолюция” е подходящ за заснемане на природни пейзажи или произведения на изкуството с деликатни детайли и нюанси. Той е идеален за пейзажна фотография на неподвижни обекти, при снимане от статив. Въпреки това, той може да се използва и в ситуации, когато в кадъра присъстват и движещи се обекти, чрез превключване на съответните настройки.

Panasonic постига високоскоростен автофокус, благодарение на прилагането на усъвършенствани технологии във всички основни устройства – обектив, заснемащ сензор и процесор за обработка на изображенията. Обективът и сензорът комуникират при максимална скорост 480 кадъра в секунда. Комбинирайки Контрастен автофокус с DFD технология, Lumix S1H реализира ултра-високоскоростен и високопрецизен автофокус за приблизително 0,08 сек.

Lumix S1H също така предлага възможност за високоскоростно снимане в серия с 9 кадъра в секунда (в режим AFS) или 6 кадъра в секунда (в режим AFC). С високата си ефективност на следене, той никога не губи целевия обект. Като фотоапарат с подобрени характеристики за снимане при слабо осветление, Lumix S1H може да фокусира дори при -6EV осветеност в режим Low Light AF (Автофокус при слабо осветление), благодарение на по-голямата светлочувствителност и оптимизираната настройка на сензора.

Технологията за разпознаване на лице/око позволява заснемане на хора с чист и прецизен фокус. Функцията Eye AF (Автофокус върху око) разпознава дори зеницата на окото и точно фокусира върху нея за впечатляващи портретни снимки. Освен това, Lumix S1H използва модерна технология с изкуствен интелект, която открива специфични обекти – хора и бързо движещи се животни, включително кучета, котки и птици. Фотоапаратът продължава да следи тези обекти, дори когато те се обърнат с гръб към фотоапарата.

За по-продължително снимане в серия, режимът 6K Photo (6K фотография) ви позволява да уловите и най-краткотрайните моменти при 30 кадъра в секунда, да извлечете най-добрия кадър от записания файл с 6K серия от снимки (с екранен формат 4:3 или 3:2) и да го запаметите като снимка с висока резолюция, еквивалентна на 18 мегапиксела. Режимът 4K Photo (4K фотография) позволява високоскоростно снимане с 60 кадъра в секунда и приблизителна еквивалентна резолюция 8 мегапиксела. При 6K Photo/4K Photo могат да бъдат избрани три режима на снимане, в зависимост от условията: 6K Burst/4K Burst, 6K Burst (Start/Stop)/4K Burst (Start/Stop) и 6K Pre-burst/4K Pre-burst. Потребителите могат да изберат най-подходящия режим на снимане в серия, в зависимост от конкретната ситуация, в допълнение към нормалния режим на последователни снимки при пълна резолюция.

Режимът HLG Photo (HLG фотография) е изцяло нов стил на фото изразителност, който Panasonic предлага. Той осигурява по-широк динамичен диапазон за пресъздаване на светлините и сенките с по-естествен контраст. HLG фотографиите също така могат да бъдат записани и като HSP файлове с компресирани сигнали за висока яркост в пълната им разделителна способност (5888×3312, 16:9), в допълнение към записа на JPEG/RAW файлове. Те се отличават с изключителна изразителност на светлините, като искряща звездна светлина или ослепителна слънчева светлина. Потребителят може да възпроизвежда тези живи изображения на най-новите HLG-съвместими 4K телевизори на Panasonic чрез свързване с HDMI кабел или на други HLG-съвместими устройства. Този режим е идеален и за фото презентации на фотографи.

Затворът е високопрецизен, с максимална скорост 1/8000 от секундата, което позволява не само заснемане на внезапно появяващи се и бързо движещи се обекти, а също така и използване на високоскоростен обектив с напълно отворена бленда дори на открито, за впечатляващ ефект на разфокусиране. Външната светкавица може да бъде синхронизирана с най-бързата в индустрията скорост на синхронизация на затвора от 1/320 от секундата.

Режимът на мерене, наречен „Highlight Weighted”, дава приоритет на запазването на детайлите в най-ярките области на кадъра и предотвратяване на избледняването им.

Коментар