Странни и екзотични: технологиите на IFA 2019

Роботите и изкуственият интелект са силно застъпени на изложението в Берлин (снимка: IFA 2019)

Най-големият европейски панаир на технологии – IFA в Берлин – тази година демонстрира порой от нови продукти, които впечатляват с интересни възможности, екзотични и дори странни функции. Ето някои от любопитните предложения.

Спорт за домашни любимци

Нямате време за разходка или игра с кученцето или котето? Спокойно. Калифорнийският стартъп Varram представи робота Pet Fitness, който играе с котките и кучетата у дома чрез смартфон-инструкции. Машината дори дава награди. Всичко това- докато собственикът е на работа.

Роботът Pet Fitness играе с котките и кучетата у дома чрез смартфон-инструкции (снимка: Varram)

Сензорите в робота му помагат да стои далеч от мебелите, за да не се заклещи. Може да бъде настроен да играе със семейния домашен любимец по различно време и да следи колко активност е имало животното.

Изкуствен интелект у дома

Без съмнение на IFA 2019 се говори много за 5G, гласов контрол и изкуствен интелект, но последните две са по-лесно видими за гостите. Най-вече в сферата на иновациите за дома.

Siemens показа „умна“ фурна, която се отваря с гласова команда, и комбинация от пералня и сушилня за дрехи, които комуникират помежду си чрез WiFi, за да предскажат колко дълго ще трябва да съхнат дрехите. Фурната е „интелигентна“ и, когато ястието е приготвено, вратата й се отваря с гласова команда, оставяйки готвача с две свободни ръце да вземе чинията. Междувременно пералнята на системата има вградени сензори за измерване на влагата в изпраните дрехи, изпращайки информацията до сушилнята.

Умните домакински уреди на Siemens се отварят с гласова команда (снимка: Siemens)

Уви, сензорът не е в състояние да разпознае самотен черен чорап сред купчината бяло пране, който може да съсипе всичките светли дрехи.

Слушалки за Коледа

Очаква се безбройните модели безжични слушалки да станат популярни коледни подаръци, тъй като са „достъпни, подвижни, висококачествени и част от дигитално свързания свят“. Повечето от тях са с функция за потискане на околните шумове. Някои от тези артикули обаче не са евтини. Цените им могат да достигнат до 1200 евро.

Бeзжичните слушалки 1000X на Sony могат да се похвалят с върхово ниво на шумопотискане и превъзходен звук (снимка: Sony)

5G чип „всичко в едно“

Отличавайки се рязко от този поток от екзотични продукти, Huawei направи впечатление с пускането на нов, супер бърз процесор Kirin 990, който има версия, специално проектирана за ерата 5G – петото поколение клетъчни мрежи. Според твърденията на Huawei, първият и единствен 5G чипсет в индустрията е „всичко в едно“ и включва модем с висока скорост скорост на изтегляне.

Ричард Ю разкри предимствата на Kirin 990 (5G) – първата в света 5G едночипова система – и показа нови модели Mate 30 Pro (снимка: Huawei / IFA 2019)

Компанията каза още, че използвайки един чип Kirin, ще направи телефоните по-ефективни в сравнение с техните конкуренти, които използват отделни процесор и модем. Новият чип Kirin, не по-голям от нокът, “може да направи телефоните много по-малки”, похвали се Ричард Ю, който ръководи потребителската бизнес група на Huawei.

Високотехнологично облекчение

Високотехнологичното облекчение за инконтиненция пък бе предложено от D-Free. Сензорът приляга към корема и открива промените в размера на пикочния мехур, изчислявайки колко е пълен, за да даде прогноза чрез смартфон за това кога потребителят трябва да посети тоалетната.

Сензор приляга към корема и открива промени в размера на пикочния мехур (снимка: D-Free)

Системата е подходяща за обучението на малки деца за ходене до тоалетната, но най-вече за възрастните хора, които се притесняват от неволно изпускане на урина. Системата има и версия за домовете за възрастни хора, която съобщава на персонала кои пациенти скоро ще трябва да посетят тоалетната.

Коментари по темата: „Странни и екзотични: технологиите на IFA 2019”

добавете коментар...

  1. Потребител

    Ебати тъпите и безсмислени иновации.

Коментар