Конкурентоспособност на талантите – България е 54-та

Положителният потенциал на технологиите може да направи България магнит за таланти, подчерта Константинос Милонас, изпълнителен директор на Adecco Group за България и Гърция (снимка: Adecco)

Швейцария, Сингапур и САЩ са лидери в Глобалнит индекс за конкурентоспособност на талантите за 2019 година, който се изготвя от Adecco Group и бизнес университета INSEAD, стана ясно днес на пресконференция в София.

При градовете най-високо се нарежда Вашингтон, следван от Копенхаген, Осло, Виена и Цюрих. България е класирана на 54-то място в индекса по държави, а София – на 78-мо при градовете.

Най-високи оценки страната ни получава по показателите „Задържане на таланти” и „Глобално знание”, докато най-голямото предизвикателство остава възможността за привличане на таланти – родни и чуждестранни.

България  е разглеждана в конкуренция с групата от държави в Източна и Южна Европа, които са с високи и средни към високи доходи.

Резултатите за конкурентоспособност на талантите в България се отчитат като по-добри от средните, тъй като, въпреки че това е страната с най-ниския БВП на глава от населението, тя изпреварва Румъния и Хърватска и с малко отстъпва на Гърция, Унгария и Полша.

В региона с най-добри резултати в класацията се нарежда Чехия, която е с двойно по-висок БВП от България (сравнима е по-богатство с Италия). Тя изпреварва България само с 16 позиции.

„Пазарът на труда се променя много бързо. Затова е важно отделните държави и градове да предлагат подходящи условия за привличане на таланти. В противен случай има риск да бъдат изпуснати дори вече привлечените хора и бизнеси, които да потърсят по-добри условия другаде”, коментира Ален Дехейз, главен изпълнителен директор на Adecco Group.

Резултатите от тазгодишния доклад потвърждават, че предприемаческият талант все повече се разглежда като ключов фактор за ориентиране в постоянно променящия се свят. „Създаването на правилните условия и отглеждането на предприемачески дух е от изключително значение за развитието на талантите и за полагане на основата за развитието на икономиките за в бъдеще”, допълни Дехейз.

Докладът измерва нивата на глобалната конкурентоспособност на таланта, като разглежда 68 индикатора. Анализът за 2019 г. обхваща 125 национални икономики и 114 града, във всички групи по нива на доходите и етап на развитие.

Анализът откроява нови подходи за стимулиране на предприемачеството, включително и вътре в компаниите, като например развитие на иновациите отдолу нагоре за допълнително ангажиране и вдъхновяване на служителите. Тези процеси са много видими в градовете, където екосистемата на „Smart city” действа като магнит за нови таланти.

„Бизнесът и правителството трябва да работят ръка за ръка, за създаването на култура и начин на мислене, които ще отключат положителния потенциал, носен от технологиите, и така да направим България магнит за таланти”, каза Константинос Милонас, изпълнителен директор на Adecco Group за България и Гърция.

Коментар