Microsoft „пренася” Пентагона в облака за $10 млрд.

Всички данни на Пентагона ще бъдат прехвърлени в един облак (снимка: CC0 Public Domain)

Microsoft сключи десетгодишен договор с Министерство на отбраната на САЩ на стойност 10 милиарда долара. Съгласно условията на споразумението, компанията ще изгради облачна инфраструктура на Пентагона и ще пусне облачни услуги.

Проектът JEDI (Joint Enterprise Defense Infrastructure), който Пентагонът обяви през март 2018 г., предвижда прехвърляне на всички данни на министерството на отбраната в един облак.

„Националната стратегия за отбрана ни диктува, че трябва да увеличим скоростта и ефективността, с която разработваме и прилагаме съвременни технически възможности за нашите жени и мъже в униформа”, коментира Дейна Дийси, ИТ директор на Министерството на отбраната на САЩ.

Amazon беше смятана за фаворит в този търг, тъй като нейният отдел Amazon Web Services (AWS) е единствената компания, на която правителството на САЩ повери обработката на строго секретни данни.

Amazon вече реагира на загубата в търга. „Подробна оценка единствено въз основа на съпоставими оферти би довела до различен резултат”, заявиха от компанията в коментар пред от Ройтерс).

Според анализатора Даниел Айв от Wedbush Securities, победата на Microsoft ще има положително влияние върху облачния бизнес на компанията за много години напред. Той отбеляза също, че Microsoft е постигнала значителен напредък в развитието на технологиите, намалявайки изоставането от Amazon, така че компанията на Джеф Безос не е изглеждала толкова очевиден фаворит в търга.

Коментари по темата: „Microsoft „пренася” Пентагона в облака за $10 млрд.”

добавете коментар...

  1. ха

    Странно последно мнение. От една страна споменава, че Win10 е голяма промяна с която чиновниците не могат да свикнат, а от друга обявява за невъзможна смяната от Win7/WinXP към много по-близкия като десктоп интерфейс на Linux.

    Иначе Windows наистина има предимства, защото продукти като Photoshop нямат сносна алтернатива в Linux. Просто бизнес моделът на Microsoft е да “цеди” максимално пари от потребителите, което съвпада с въпросния модел на Adobe. Но по отношение на чиновниците – там нещата са коренно различни. Те не ползват толкова сложни приложения и за споменатите милиони давани на M$ спокойно може да се плати на фирма за да ги напише еднократно за Linux.

  2. До Еднотомовия' капут

    Защото не е толкова просто. Не е въпрос на това, че държавата може да ни спести маса пари от нашите данъци, а че от другата страна има едни хора, които не са като теб и мен, а са обикновени чиновници, които нищо не ти разбират от любимия Линукс. Макар и да е с графична среда, макар и да си мислиш, че е супер просто да работиш под Линукс и с алтернативен свободен софтуер, за тези хора, които са в твоето и в моето семейство (всички имаме близки в някоя администрация), една малка промяна в интерфейса блокира способността им да се ориентират в обстановката. Само помисли защо никой в корпоративната сфера и обществения сектор, не само в БГ, не може още да възприеме Win10 – защото е странен, различен, не са си на мястото опциите, с които 40-50 годишните лелки са свикнали да работят от 90-те години. Само не казвай, че е време да си ходят, защото тези хора не са брак, те са майка ти, баща ти (дано разбираш, че не говоря конкретно за теб). Абсурдно е да се очаква, че смяната на платената ни удобно-позната ОС с безплатна, но неразбираема за работещите (а не за осъзнатите търсещи), ще направи нещата по-розови. Ще се наложи да се инвестира в обучения, ще се губи време, няма да се достигне нивото, което да покрие нуждите на администрацията – все неща, които по-лесно се решават за съжаление с милионите за лиценз на нещо, което всички познават.
    Не мисли, че не напирам аргументите ти за правилни. Просто са невъзможни 🙂

  3. Anonymous

    Дейна Дийси, ИТ директор на Министерството на отбраната

    M$ знае как да дава под масата.

  4. Еднотомовия' капут

    Мдааа, те Microsoft хич не са известни с факта че подкупват администрации наляво и надясно 🙂
    Защо ли в България даваме ежегодно по около 60-70 милиона за софтуера на Microsoft, като можем да си сложим един безплатен Linux + отдел с програмисти, ако случайно пък и искат да си го update-ват в администрацията персонално 🙂

  5. Краля

    Представям си в бъдеще… г-н генерал, атакуват ни. Трябва да се защитим. – Ми не може сега, системите се update-ват.

Коментар