Cortana, или как изкуственият интелект работи за човека

Да организира ежедневието на потребителя е една от главните задачи на Cortana
(снимка: Microsoft)

Сигурно, законосъобразно и ефективно обещава да работи новата итерация на Cortana, популярния гласов асистент на Microsoft. Cortana сега става интегрална част от бизнес-системите на Microsoft, включена по подразбиране за всички потребители и вградена в Outlook Mobile, стана ясно на конференцията Microsoft Ignite в Орландо, Флорида.

Да организира ежедневието на потребителя е една от главните задачи на гласовия асистент, като по този начин ни помага да пестим време. Наред с това Cortana вече е готов да ни съдейства в работата, като ни чете електронните писма, включително и в Outlook за iOS.

Гласовият асистент може да борави вече и с мъжки глас, което е друга приятна новост в приложението. От пролетта на 2020 година функцията за гласово четене и управление на писмата ще се поддържа и за Android, обещава Microsoft.

Стараейки се да бъде интелигентен гласов асистент, Cortana може дори да ни напомня за ангажиментите, които сме поели по имейл. В такъв случай гласовият асистент ще изпраща кратки напомняния за нашите обещания – заедно с удобен начин да маркираме изпълнените задачи като „готови”.

В зависимост от съдържанието на кореспонденцията, Cortana може да се намеси и да организира деня, подобно на умен секретар: ако в дадена серия писма става дума за евентуална среща, потребителят може да нареди на Cortana „намери удобно време за среща” и асистентът ще напише до отсрещната страна писмо с предложение за ден и час на срещата, а накрая ще впише събитието в графика. Дори не е нужно да се диктува дословно на Cortana – достатъчно е с прост, човешки език да му се каже какво да стори.

Cortana вече е способен да чете електронните писма, включително в Outlook
(снимка: Microsoft)

Вграденият разум позволява на гласовия асистент да върши доста работа вместо човека: да настройва известяванията, че е в отпуск; да информира началника и сътрудниците за свободното време, да отложи срещи, които се налага да бъдат пропуснати, да уговори колеги за бъдещи срещи.

Всичко това е подчинено на стремежа рутинните, досадни дребни задачи, които „изяждат” работното време, да бъдат прехвърлени на изкуствения разум, за да позволят на работещия човек да се съсредоточи в истински важните дела. По този начин той може да бъде много по-фокусиран и по-продуктивен.

Коментари по темата: „Cortana, или как изкуственият интелект работи за човека”

добавете коментар...

  1. Димитър Иванов

    Да, така е, ти в даден момент ставаш толкова зависим от определена технология, устройство, социална мрежа, мода и т.н., че, даже и да си кажеш, “Абе, не е добре”, хич не е лесно да промениш изградените си навици, кръгове, комуникация и т.н.

  2. до Димитър Иванов

    пълен контрол 😉

  3. Димитър Иванов

    Много интересно дали гласовия асистен ще разпрати разни имейли и ще отложе някакви срещи “по своя преценка” / на базата на някакви алгоритми и ти постфактум като разбереш, че го е направил няма да се чувстваш прецакан.
    Как после ще обясняваш на свой клиент или шеф, ама то Кортана беше, аз ползвах времето за нещо по-ценно като същността на работата си!?

Коментар