Одобриха почти 9 пъти повече спектър за 5G

Световната конференция по радиосъобщения в Египет с участието на България определи почти девет пъти повече спектър за мрежите от пето поколение
(снимка: МТИТС)

Допълнителни радиочестотни ленти за  развитие на мобилните мрежи от пето поколение (5G) бяха определени по време на Световната конференция по радиосъобщения в Шарм Ел-Шейх, Египет.

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков участва във финалните сесии и подписването на заключителните документи от името на България. Форумът е организиран от Международния съюз по далекосъобщения (ITU) и определя насоките на развитие на радиосъобщенията и управлението на радиоспектъра в световен мащаб.

В сравнение с предишни заседания, Конференцията определи почти девет пъти повече спектър за 5G. Новите ленти гарантират изграждането на мрежи за по-бърз пренос на огромно количество данни, надеждно свързване на голям брой устройства и обработка на значителни обеми данни с минимално закъснение.

Технологията ще поддържа приложения за интелигентни домове и сгради, умни градове, 3D видео, работа в облачни технологии, отдалечени медицински услуги, виртуална реалност и комуникация между машини за автоматизация на индустрията.

„Един от най-важните аспекти е осигуряване на киберсигурността на 5G мрежите. В това направление се готви пакет от правила за Европейския съюз, които ще определят конкретните дейности на национално ниво”, заяви Росен Желязков и подчерта, че на следващо място е осигуряването на радиочестотен спектър.

Министърът допълни, че България е една от 8-те държави в Европа, където ще се разположи  суперкомпютър, който ще се изгради по проект на ЕС. С използване на ресурсите му ще се подпомагат бизнеса, научните изследвания и обучението.

Коментари по темата: „Одобриха почти 9 пъти повече спектър за 5G”

добавете коментар...

  1. Фофу

    Седларов, лошо, лошо. Говориш и жонглираш терминология от която си нямаш понятие. Има дължина на вълната, едно и второ, 5G е с по-малка дължина от 4G.

  2. Седларов

    Фуфу ниското излъчване е по-мощно, защото е с ОГРОМНА широчина на вълната.Тук силата на облъчване не се влияе от “високо”, а точно обратното.Затова Седларов казва – лошо, лошо.

  3. ха

    Всъщност 5G-то е излъчване като това на 4G-то. За сметка на това базовите станции са много на гъсто, защото една такава има много малък обхват. Просто не може да излъчва по надалеч, защото сигналът се поглъща от предметите, включително хората. Именно това поглъщане носи притеснения за здравето на хората. Реално погледнато колкото повече се вдига честотата, то толкова повече се приближаваме до видимият спектър на светлината (по точно към инфра червените лъчи), който е безвреден по принцип. Но все пак без обстойни проучвания не може да се твърди безвредност, защото може да имаме някакъв зловреден резонанс с биологичните процеси в телата ни.

  4. Фофу

    Специално 5G-то е с най-ниско излъчване от досегашните “формати”, така, че смени риторичния въпрос.

  5. КП

    Големият въпрос е
    Дали здравето на хората не е поставено на риск за сметка на поредната технологичната модернизация?
    Кое е по-важно за държавата – здравето на хората или умните домове и устроиства?
    Дали някой изобщо е изследвал по какъв начин наслагването на безжични мрежи – Wi-Fi/поне 10 различни засичам в къщи/, GSM, Bluetooth, и др. ни се отразява на психично и физиологично ниво?
    Въпросите са по-скоро риторични..

Коментар