Campus X разкрива нови възможности за стартъпите

Campus X е най-големият частен хъб на технологични компании в Югоизточна Европа
(снимка: Campus X)

Фондът за рискови инвестиции LAUNCHub Ventures  се присъединява към групата от стартъпи, компании и инвеститори като Eleven, базирани в Campus X – частен хъб на технологични фирми и талант и споделено работно пространство.

За първи път двата инвестиционни фондa – LAUNCHub Ventures и Eleven – се позиционират под един покрив и ще работят в колаборация с кампуса за създаване на нови предпоставки за по-нататъшното развитие на стартъп екосистемата, съобщиха от CampusX.

„Заедно с тях [LAUNCHub Ventures] и с Eleven, които са сред първите ни обитатели, ще можем да мултиплицираме ефекта от работата си. Така че създаването на компании – глобални лидери в своите пазарни ниши, да не бъде плод на случаен късмет, а повтаряем и устойчив процес”, коментира Бойко Яръмов, съосновател и изпълнителен директор на Campus X.

Тясното сътрудничество между кампуса и двата фонда ще създаде нови възможности за стартиращите технологични компании:

  • По-дълъг път на финансиране;
  • Досег с водещи експерти;
  • Предаване на опит;
  • Мост към международни фондове.

Campus X, Eleven и LAUNCHub Ventures имат допълващи се стратегии и визии за бъдещето, което е предпоставка за добрата синергия между тях.

Eleven инвестира в стартъпи в ранен етап на развитие с валидиран продукт и реални клиенти, като размерът на началната инвестиция e между 100 и 300 хил. евро (pre-seed фаза). До момента фондът е инвестирал в над 115 стартиращи компании от Югоизточна Европа.

Фондът LAUNCHub Ventures инвестира в компании в по-зрял етап на развитие, които вече „скалират” своя бизнес. Размерът на инвестициите варира от 500 хил. евро до 2 млн. евро (seed или pre-A фаза). Ключови сектори за него са B2B, корпоративен софтуер, финтех, софтуер като услуга (SaaS), блокчейн и др.

Campus X е обединяващото звено за всички елементи: компаниите (стартъпи, скалиращи и вече утвърдени такива), от една страна, и достъпа до капитал, менторство и технологичен талант в лицето на Телерик Академия, от друга. Много от стартъпите в кампуса вече имат инвестиции от Eleven и LAUNCHub Ventures или от международни инвеститори като Earlybird, SpeedInvest,  Flashpoint и Techstars.

Коментар