Microsoft: Гледаме към бъдеще с 50 милиарда устройства

„Не искаме само това, което сме постигнали, да определя развитието ни”, казва Сатя Надела
(снимка: Microsoft)

„Кой според вас е най-големият бизнес с хардуер на Microsoft?”, попита изпълнителният директор на компанията Сатя Надела на частно събитие с журналисти миналата седмица. Репортерът отговори: „Xbox”. Но лидерът на Microsoft контрира: „Не, това е нашият облак”.

Microsoft разработва всичко – от центрове за данни до сървъри и мрежови стекове, които се намират вътре. Сатя Надела разкри визия за бъдещето на компанията, което отива отвъд рамките на един милиард потребители на Windows.

„Според мен, Windows е нашата инсталирана база от милиард потребители. Ние продължаваме да добавяме няколко стотици милиони компютри годишно и искаме да ги обслужваме добре”, казва той, цитиран от The Verge. Но Microsoft мисли в по-широк контекст.

„Не искаме само това, което сме постигнали, да определя развитието ни. Гледаме към бъдещето, когато ще има 50 милиарда клиентски системи. Windows с милиард потребители е добра, Android с два милиарда е също толкова добра, колкото и iOS с нейния милиард. Но все още има 46 милиарда. Нека помислим как ще изглеждат тези 46 милиарда плюс сегашните 4 милиарда и да определим стратегията”, разсъждава Надела.

В продължение на много години Microsoft говори за бързия растеж на „интернет на нещата” (IoT) от сензори и прости устройства, докато компанията изгражда облачна империя и тихо придобива компании, които могат да й помогнат да управлява тези милиарди устройства, свързани с облака.

Някои анализатори твърдят, че вече са налице 22 милиарда свързани устройства, а до 2025 или 2030 г., в зависимост от оценките, броят им ще нарасне до 50 млрд. Може да се спори за датите и броя на устройствата, свързани към интернет, но това е бъдещето и Сатя Надела реорганизира Windows и Azure, за да ги подготви за него.

Microsoft със сигурност е амбициозна в усилията си да създаде кросплатформена среда, обхващаща глобално милиардите компютърни устройства. Компанията е изправена пред огромни предизвикателства от конкурентите, които също се стремят да управляват тези милиарди устройства, свързани с интернет. Amazon, ARM, Dell, Huawei, Cisco, IBM, Intel, Google, HP, Oracle, Qualcomm, Samsung и други се борят за потенциалния огромен пазар, но все още няма ясен победител.

Софтуерният гигант също ще трябва да убеди конкурентите да си сътрудничат, ако иска да се справи с амбициозна задача. Вече видяхме Microsoft да си партнира с Amazon в интеграцията на Alexa и Cortana, със Samsung в приложенията за Android, с Walmart в технологиите за хранителни магазини, със Sony в стрийминга на облачни игри и т.н.

Сатя Надела насочи Microsoft в различна посока, откакто преди шест години пое компанията в ролята на главен изпълнителен директор. Резултатите станаха очевидни само след година, а преди две години Microsoft реорганизира подразделението си за Windows, за да се подготви за свят извън основната си операционна система.

През октомври м.г., когато Microsoft представи своите бъдещи продукти, базирани на Android (най-вече Surface Duo с двоен екран), Надела каза, че операционната система няма значение, а всичко е средата, обкръжението. Това е очевидно признание за начина, по който мобилната ера променя пазара.

Разбира се, това не означава, че Windows е мъртва платформа или че Microsoft ще я изостави в бъдеще. Просто операционната система вече не е толкова важна за корпорацията, колкото в миналото, особено ако визията на Сатя Надела се сбъдне.

„Без съмнение правим много с поглед към следващата основна платформа”, подчертава мениджърът. „Но в същото време не казваме, че нашите усилия ще доведат до това, че всички устройства с iOS, Android и Windows внезапно ще се присъединят към тази нова платформа”.

Коментари по темата: „Microsoft: Гледаме към бъдеще с 50 милиарда устройства”

добавете коментар...

  1. :o)

    Искам някой да направи анализ, ама ей така безпристрастен…
    Какво стана откакто Сатя Мангала стана шеф на Майкрософт?
    Нещо да се промени? Нещо да се случи в тази компания, нещо да показа различно?
    Не…същото щеше да е и да бяха сложили маймуна от зоопарка.
    Ако не са лицензите да си вървят и капят паричките от задвижената машина
    това нещо Майкрософт няма да просъществува и седмица.

Коментар