БОРИКА обяви проект за незабавни плащания

„Преминаването към инфраструктура за незабавни плащания ще изисква сериозни инвестиции от страна на банките, както и регулаторни промени”, заяви Мирослав Вичев
(снимка: Иван Вандов / предоставена от БОРИКА)

Започва мащабен проект за въвеждане на незабавни плащания у нас, стана ясно на семинар на банковата общност, организиран от БОРИКА АД. Новата услуга ще позволи прехвърля на суми от сметка в сметка в рамките на 10 секунди.

Незабавните плащания представляват електронни решения за плащания на дребно, достъпни 24/7/365, в резултат на които платежната сметка на получателя се кредитира с незабавен или близък до незабавния ефект.

Услугата „незабавни плащания” се предлага в почти всички европейски страни. По данни на Европейската централна банка незабавните плащания в Скандинавските страни са около 40-50% от всички кредитни трансфери.

„Възможността плащанията от сметка в сметка да се изпълняват в рамките на 10 секунди позволява освен бързи B2B плащания, също така и бързи плащания на POS, т.е. на място при търговеца”, заяви Мирослав Вичев, главен изпълнителен директор на БОРИКА АД. „По този начин технологията стига до реалния, крайния потребител и това е една от целите на проекта”, допълни той.

Друго сериозно предимство е преминаване на плащанията към SEPA формат и възможността банките в България да ползват единна инфраструктура за всички разплащания – било то незабавни от сметка в сметка или пакетни.

Проектът „Instant Payments” не се отнася за бюджетните плащания, уточни Ваня Ганева
(снимка: Иван Вандов / предоставена от БОРИКА)

„Преминаването към инфраструктура за незабавни плащания обаче ще изисква сериозни инвестиции от страна на банките, както и регулаторни промени и ще бъде успешно само с усилията на цялата банкова общност в България”, подчерта Мирослав Вичев.

Проектът „Instant Payments” включва извършване на незабавни плащания в лева и прехвърляне на пакетните плащания по SEPA стандарт и цели постигане на бързина и удобство. Той обаче не се отнася за бюджетните плащания, уточни Ваня Ганева, мениджър „Незабавни плащания” в БОРИКА АД.

Услугата незабавни плащания от сметка в сметка в лева ще бъде достъпна 24/7/365, сумата ще бъде налична до 10 секунди по сметката на получателя, а максималната сума е до 100 000 лв. Пакетните плащания ще се извършват в БИСЕРА6+, като сумата ще е налична до 20-30 минути по сметката на получателя, а максималният размер също е 100 000 лв.

През първото тримесечие на настоящата година предстои избор на изпълнител по проекта за незабавните плащания, до края на годината се предвижда старт на пилотен проект, а в първото тримесечие на 2021 г. се очаква стартът на незабавните и пакетните плащания. До края на второто тримесечие на тази година трябва да бъдат уточнени и актуализирани също правилата за работа на БИСЕРА6 и правилата на Национална картова и платежна схема.

„Реализирането на проекта ще даде възможност за осъществяване на незабавни плащания през POS терминал чрез QR код, незабавни плащания към електронен магазин, незабавни плащания с фактура, незабавни плащания машина към машина и други”, коментира Христо Костов, главен архитект в БОРИКА АД.

Коментари по темата: „БОРИКА обяви проект за незабавни плащания”

добавете коментар...

  1. ха

    Не съм забелязал при плащания на POS терминал да се чака 5 минути, докато се осъществи транзакцията. Тогава за какво изобщо става на въпрос “новата” функционалност?

  2. Anonymous

    RINGS е за суми над 100 000 лв!

  3. Anonymous

    Не знам кого си въобразяват, че лъжат нашите бангатерчета 🙂

    RINGS – Real-time INterbank Gross-settlement System, въведена от БНБ през 2004г.

    Само дето искат 20лв на превод.

Коментар