Идва ли краят на музикалните лицензи?

Създателите на музика може да се избавят от съдебни преследвания за нарушаване на авторското право
(снимка: CC0 Public Domain)

Деймиън Риел и Ноа Рубин – музиканти и същевременно програмисти – генерираха с помощта на специален алгоритъм 69 милиарда мелодии и ги доставиха в публичното пространство за свободно ползване. Целта им е да защитят музикантите от съдебни искове от притежателите на авторски права за умишлено или неволно копиране на мелодии.

Алгоритъмът генерира всяка възможна комбинация от 8 ноти и 12 такта във формат MIDI, след което целият архив е публикуван свободно в интернет под лиценз Creative Commons Zero. Според Vice, използването на този лиценз прави фактически всяко произведение свободно достъпно.

Авторите на проекта преследват именно тази цел и едновременно се стремят да защитят музикантите от евентуални съдебни спорове за „кражба на мелодии”. Деймиън Риел разказа за своя алгоритъм на конференцията TEDxMinneapolis. В речта си той подчерта, че съдебните спорове за авторското право „задушават творческата свобода на музикантите”.

Музикант, програмист и адвокат по авторско право, Риел пояснява, че веднага щом една мелодия или песен се съхрани на материален носител, тя се счита за защитена с авторски права. Според него обаче мелодиите, съхранявани във формат MIDI, са просто числа, което изключва всяка възможност за прилагане на права за интелектуална собственост върху тях.

Риел вярва, че публикуването на архив с MIDI файлове ще спаси музикантите от съдебни дела, инициирани от „собствениците” на определена мелодия, ако случайно пуснат композиция, която я използва или е много подобна на нея.

Според Vice обаче, в момента няма примери, които да доказват или опровергават жизнеспособността на идеята за превръщане на MIDI мелодиите в свободно достъпен ресурс. Ефективността на такава изключителна „защита” на музикантите от собствениците на авторски права може да се провери само в съда.

Алгоритъмът, разработен от двамата музиканти, е способен да генерира 300 хиляди мелодии в секунда. Той отсява възможните комбинации и записва всяка от тях в отделен файл.

Dailymail твърди, че Риел и Рубин са създали почти 69 милиарда мелодии с помощта на новия алгоритъм. За сравнение, от 2011 г. насам по света са издадени приблизително 79 милиона песни. Авторите на проекта все още не са обявили как ще процедират със съществуващите мелодии, защитени с авторски права.

Архивът с MIDI файлове, разделен на две части и записан във формат .tar, беше публикуван от музикантите в „интернет архива” – archive.org. Всяка част „тежи” около 602,1 гигабайта (GB), а това означава, че за съхранение на всички възможни мелодии от 8 ноти и 12 такта ще е достатъчен обикновен твърд диск или SSD с капацитет 2 терабайта (TB).

Самият алгоритъм, както и мелодиите, генерирани от него, също са качени със свободен достъп в публичното пространство. Авторите са ги публикували на портала GitHub, собственост на Microsoft.

Коментари по темата: „Идва ли краят на музикалните лицензи?”

добавете коментар...

  1. ха

    Тези нищо не са направили. Просто са започнали нещата, но остава дълъг път да извървят, докато завършат и направят търсен продукт. Трябва да правят сравнение със съществуваща музика (с авторски права), трябва и да анализират емоционалното въздействие, трябва и да получат определено обратна връзка, за да дооправят алгоритъма си.

  2. Някой

    Тези направо са разбили музикалната мафия. И аз имах идея да събера всичката съществуваща музика и да генерирам нова, която няма нищо общо със съществуващата чрез сравнение, обаче нямах идея да я патентовам, а и нямах свободно време. Трябва да се сетят и да генерират лирика, която да разбъркат в мелодиите и да патентоват песните да видим какво ще правят “музикалните звезди”.

  3. Anonymous

    Чакай двама с миди да спрът адвокатите на империята(еми,сони,върджин,…)

Коментар