Хиляди доброволци помагат на хора в риск чрез Pomogni.net

Хората от рискови групи могат да разчитат на безвъзмездна помощ от доброволци
(снимка: CC0 Public Domain)

Безплатна онлайн платформа за взаимопомощ свързва хора от рисковите групи (възрастни, хронично болни) с доброволци, които да им бъдат в помощ в условията на пандемия.

Над 1000 доброволци от цялата страна вече помагат на стотици възрастни хора да избегнат риска от заразяване, съобщиха от Pomogni.net. Всеки самоизолирал се, който има нужда от набавянето на хранителни и други продукти, може веднага да се обърне за помощ към платформата, за да получи необходимото до няколко часа.

Приложението е напълно безплатно и е реализирано от ИТ доброволци, за да свърже в този тежък за всички момент хората, които са готови да помогнат, с тези, които имат нужда от помощ. Работата на доброволците е безвъзмездна.

Всички възрастни или хронично болни хора, които се нуждаят от помощ за набавяне на продукти, могат да заявят нуждата си през платформата или на телефон 0888366694. Доброволец, който е регистриран в платформата, приема заявката на нуждаещия се, купува продуктите и ги носи на адреса му. Поръчките отнемат няколко часа.

Pomogni.net е специално адаптирано приложение за ситуацията с пандемия от коронавирус. Принципът на работа е максимално опростен – можете да се регистрирате в него или като нуждаещ се от помощ, или като човек, който предлага помощ на нуждаещи се.

В първия случай след регистрация можете да заявите продуктите, които са ви нужни, във втория – след регистрация ще видите всички, които имат нужда да им се доставят определени продукти и се намират в радиус от 5 км от вашето местоположение.

Доброволецът приема заявката на нуждаещия се, купува продуктите и ги носи на адреса му. Обикновено нуждаещите се от покупки са възрастни хора, които не трябва да напускат домовете си или хора, поставени под карантина.

Платформата вече работи успешно на територията на цялата страна. Тя има за цел да  подпомогне работата на общинско предприятие „Социален патронаж”, както и на кметствата в страната.

Официална страница: Pomogni.net

Мобилни приложения: за Android; за iPhone

Коментар