Уеб-проект „Дистанционен режим” помага на бизнеса

Над 2,5 милиарда души по света остават вкъщи като мярка в борбата срещу коронавируса
(снимка: CC0 Public Domain)

Дигиталeн продукт, разработен от българска компания, стимулира ефикасността на дистанционната работа и насочва фирми и техните служители, които нямат достатъчно опит в извършването на професионални дейности от разстояние.

Уеб-базираният проект ModeRemote (Дистанционен режим) цели да помогне на бизнеса и заетите в него служители да оптимизират процесите при работа от разстояние. Разработката е направена по време на пандемията от COVID-19, като отговор на масовото търсене на ефективни решения за домашния офис.

Инициативата за създаването на дигитален продукт в обществена полза е на българската компания Oblik Studio, която инвестира няколко седмици и ресурс от своите служители в разработването на проекта.

ModeRemote предоставя напълно безплатно полезни съвети за създаването на офис в домашни условия и предоставя списък с дигитални продукти, които насочват бизнеса в оптимизиране на работната среда от дистанция.

Проектът проследява успешните истории на доказали се вече професионалисти, които извършват работата си от разстояние, като позволява на новите потребители също да споделят своите първи стъпки в това начинание.

Като допълнение, уеб сайтът разполага и със секция за свободно време и развлечения, която насърчава физическите активности и целесъобразното хранене, както за работещите, така и за техните деца.

„През последното десетилетие технологиите напреднаха с такова темпо, че почти всеки може да изпълнява ежедневните си задачи у дома”, коментира Жоро Йорданов, съосновател на Oblik Studio.

По данни на Global Workplace Analytics, броят на служителите, които работят в домашни условия, се е увеличил с цели 140% от 2005 г. насам. В свое проучване пък Owl Labs напомня, че глобално 52% от служителите работят дистанционно веднъж седмично, докато Upwork прогнозира, че до 2028 г. 73% от всички отдели ще разполагат с дистанционни служители.

България, като една от развиващите се икономики в Европейския съюз, е поставена пред невиждано до момента изпитание, а именно – оцеляване на бизнеса във всичките му мащаби. По препоръки на социалното министерство, местният бизнес въведе гъвкаво работно време и дистанционен труд за своите служители.

По предварителни изчисления, тази мярка би влязла в сила за няколкостотин хиляди българи. Към месец април 2020 повече от 2,5 милиарда души по целия свят остават вкъщи като мярка в борбата срещу коронавируса.

Коментар