Кризата може да погуби цял икономически сегмент у нас

Настоящата криза може да постави началото на изчезването на стартъп екосистемата
(снимка: CC0 Public Domain)

Две трети (66%) от компаниите прогнозират спад на приходите с над 40% спрямо предходните месеци, а 63% планират принудителни съкращения, сочи анализ на Българската стартъп асоциация (BESCO) с фокус върху стартъп екосистемата в България по време на Covid-19.

Над 42% от компаниите заявяват, че са изложени на среден до висок риск от фалит в рамките на следващите три месеца. За период от 6 месеца на непроменен икономически пейзаж, процентът на застрашените компании се увеличава на 75%.

65% от компаниите посочват като съществен проблем загубата на местни клиенти, а 54% – загубата на международни такива. Вследствие на това, липсата на ликвидност е проблем, който притеснява или вече дава отражение в 53% от компаниите в стартъп екосистемата.

Настоящата криза може да постави началото на изчезването на цял икономически сегмент, който насърчава иновациите и засилва износа на стоки и услуги с по-висока добавена стойност, предупреди BESCO.

Над 42% от стартъпите заявяват, че са изложени на среден до висок риск от фалит
(снимка: BESCO)

Стартъпите също така привличат капиталови инвестиции и преки чуждестранни инвестиции, квалифицирана работна сила и подпомагат положителните демографски тенденции и национален имидж.

Докладът включва предложения за конкретни мерки за икономическо възстановяване на индустрията, включително:

 • Достъп на стартъпи до обществени поръчки;
 • Функционален Фонд на фондове – увеличаване на капиталови инвестиции чрез рисков и дългов капитал;
 • Гласуване на законопроект за Договорно акционерно дружество.

Коментари по темата: „Кризата може да погуби цял икономически сегмент у нас”

добавете коментар...

 1. (c:

  Изключително добър коментар, ха!

  Невероятно точно определение за т.нар. стартъпи – консуматив за развитите икономики …

 2. ха

  Малко е вероятно “да загинат” стартъпите изцяло, както се пише. Най-вероятно ще останат най-здравите такива. А и дори всички да изчезнат, то точно този бранш има свойството да се самовъзстановява. Просто защото е полезен “консуматив” не толкова за нашата икономика, колкото за добре развитата западна такава.

Коментар