Въвеждат е-товарителници за вътрешния транспорт

Проектът за е-товарителници е в напреднала фаза, стана ясно на среща в БСК
(снимка: БСК)

Въвеждането на електронни товарителници е в напреднала фаза, увери зам.-министърът на транспорта Ангел Попов на среща с председателя на Българска стопанска камара Радосвет Радев.

Искането за въвеждане на е-товарителници бе отправено от БСК с официално писмо до МТИТС, като част от пакета антикризисни мерки за преодоляване на последиците от COVID-19 в областта на транспорта и логистиката, припомниха от Камарата.

В началото на април т.г. БСК представи идеята за е-товарителници пред МТИТС по настояване на две браншови организации – Националното сдружение на българските спедитори (НСБС) и Националната организация на митническите агенти (НОМА).

Предстои в първите дни на юни МТИТС да представи работен вариант на документите, които следва да уредят правно статута и ползването на е-товарителници у нас, и след съгласуване със заинтересованите представители на бизнеса, да се пристъпи към ефективното въвеждане на мярката в практиката.

На първия етап електронните товарителници ще важат за вътрешния транспорт, а по-късно и за международния, съобщи зам.-министър Ангел Попов на среща днес в стопанската камара.

Въвеждането на е-товарителници спестява време на операторите и администрацията в сектора, ще доведе до по-добра отчетност, по-добър контрол от страна на държавните органи и, не на последно място, ще има екологичен ефект, тъй като сериозно ще ограничи хартиения документооборот, посочиха от БСК.

Коментар