Български стартъп издава бизнес карти в 13 държави

Пейхоук предлага нулева такса за конвертиране на валута върху карти Visa
(снимка: Payhawk)

Българският финтех стартъп Пейхоук (Payhawk) обяви партньорство с Visa и германския доставчик на разплащания Wirecard за издаване на дебитни карти от ново поколение за среден и голям бизнес в 13 европейски страни.

Тъй като работи направо с пазарните валутни курсове на Visa, Пейхоук предлага на българските компании нулева такса за конвертиране на валута върху карти Visa за разходи в чуждестранна валута, което е без аналог на пазара у нас, подчертаха от финтех компанията, която е част от първата кохорта на Програмата за иновации на Visa в България.

Основана през 2018 г., компанията успя да набере капитал от над 3,5 милиона евро, да привлече клиенти от 15 европейски държави, да отвори офис в Берлин и сега да започне да предлага карти Visa. Нейният продукт предоставя на малкия и среден бизнес платформа за автоматизирано управление на разходите на всеки служител или екип.

„Постоянната обратна връзка, която получаваме от финансови ръководители в средния и големия бизнес, ни показва огромните времеви загуби в обработка на картови извлечения, проследяване на разходи, сортиране на хартиен архив, ръчно въвеждане на данни и налагане на разходни политики и бюджети”, сподели Христо Борисов, съосновател и главен изпълнителен директор на Пейхоук.

Платформата на компанията се явява цялостно, ефективно решение за управление на корпоративни разходи, което позволява прилагане на разходни политики и бюджети директно върху картите.

Пейхоук картите се използват за разплащане навсякъде, където се приема Visa
(снимка: Payhawk)

„Екипите на Visa в Лондон ни помогнаха да разгърнем нашия бизнес модел в 13 европейски държави. В началото на 2020 приехме поканата на Visa да открием немския си офис в споделено работно пространство Spielfeld в Берлин, където можем да продължим да развиваме продукта си, като в същото време бъдем близо до екипа на Visa за иновации в Европа”, допълни Борисов.

Програмата за иновации на Visa в България стартира в началото на 2018 г. Пейхоук е една от шестте компании, част от първата кохорта на програмата, която свързва българските финтех стартъпи с международните партньори на Visa.

Компаниите от цяла Европа вече могат да издават виртуални и физически карти с Пейхоук, които след това се използват за разплащане навсякъде, където се приема Visa – в магазина и онлайн, както и за теглене на пари в брой от банкомати.

Пейхоук спазва местните данъчни разпоредби във Великобритания, Германия и Испания, като елиминира необходимостта компаниите на тези пазари да съхраняват хартиени копия от своите касови бележки и фактури.

Коментари по темата: „Български стартъп издава бизнес карти в 13 държави”

добавете коментар...

  1. POSS

    На този пазар винаги големите искат да удрят малките. Това е в следствие на финансовата война. Случаят с Wіrесаrd е типичен пример за отговор на отказът да се подчинят на американците.

  2. Anonymous

    Fіnаnсіаl Тіmеѕ cъoбщи, чe cлyжитeли нa wirecard ca ce дoгoвapяли измaмнo дa нaдyвaт пpoдaжбитe и пeчaлбaтa в пoдpaздeлeниятa в Дyбaй и Дъблин и дa пoдвeдaт oдитopитe oт ЕY.

  3. Anonymous

    Ceгa инвecтитopитe oцeнявaт wirecard нa eдвa €4 млpд.

    Koмпaниятa yвepи, чe paбoти c oдитopитe пo изяcнявaнe нa cитyaциятa.

    И cъoбщи, чe aĸo oтчeтитe зa 2019 г. нe дa бъдaт пyблиĸyвaни дo пeтъĸ, 19 юни, €2 млpд. зaeми щe cтaнaт изиcĸyeми.

    Toвa би пocтaвилo пoд cъмнeниe бъдeщeтo нa Mapĸyc Бpayн, глaвeн изпълнитeлeн диpeĸтop и нaй-гoлям aĸциoнep.

  4. Anonymous

    Българският финтех стартъп Пейхоук (Payhawk) обяви партньорство с
    Visa
    и
    германския доставчик на разплащания Wirecard

  5. Anonymous

    Aĸциитe нa Wіrесаrd ce cpинaxa c 66 пpoцeнтa, cлeд ĸaтo гepмaнcĸaтa финтex гpyпa cъoбщи, чe oдитopитe oт ЕY нe мoгaт дa пoтвъpдят нaличиeтo нa €1,9 млpд., ĸaĸтo и чe ca oтĸpили cъщecтвyвaнeтo нa фaлшиви пapични бaлaнcи, пpeoдcтaвeни oт тpeтa cтpaнa.

    Имa индиĸaции, чe пoпeчитeли нa бaнĸoви cмeтĸи нa Wіrесаrd ca пpaвили oпити “дa измaмят oдитopa и дa cъздaдaт гpeшнoтo впeчaтлeниe зa нaличиeтo нa тaĸивa ĸeшoви бaлaнcи”.

Коментар