Linux дистрибуция копира 100% интерфейса на Windows 10

Интерфейсът на системата Linuxfx е напълно идентичен с този на Windows 10
(екранна снимка: Linuxfx Software)

Разработчици от бразилската компания Linuxfx Software обновиха едноименната Linux дистрибуция, чийто интерфейс е като две капки вода с този на Windows 10. Приликата е почти 100 процента – авторите на проекта са копирали всяка икона и всеки елемент на интерфейса, който влияе върху цялостното възприятие на системата, вкл. старт менюто, лентата на задачите и файловия мениджър.

Новата обвивка се предлага като част от дистрибуцията Linuxfx 10.3, разпространявана безплатно. Към момента на публикуване тя е достъпна за изтегляне за настолни компютри и лаптопи, базирани на процесори Intel и AMD, както и за едноплаткови компютри Raspberry Pi от второ, трето и четвърто поколение.

Linuxfx 10.3 е силно модифицирана дистрибуция на Ubuntu Linux версия 20.04 LTS, която беше пусната през април 2020 г. Ubuntu 20.04 идва с разширена петгодишна поддръжка, валидна изцяло и за Linuxfx – актуализациите ще стигнат до нея чрез официалните канали на Canonical, разработчика на Ubuntu.

Порталът Liliputing коментира, че идеята на разработчиците е да се харесат на потребителите на Windows. Според StatCounter, делът на Windows 10 на глобалния пазар на е 77,7% към юни 2020 г., в сравнение с 1,7% за всички дистрибуции на Linux.

Linuxfx наистина може да бъде полезна за потребителите на Windows като инструмент за безболезнен преход към Linux. Вниманието към детайлите, демонстрирано от разработчиците в процеса на копиране на интерфейса на Windows 10, ще позволи на потребителите да се чувстват „у дома си”, когато работят на новата платформа.

Освен това наличието на WINE също ще улесни бързото адаптиране към Linux, тъй като този инструмент прави възможно пускането на познати Windows програми в средата на Linuxfx.

Платформата Linuxfx, подобно на Windows 10, може да се пусне на почти всеки компютър. Системните изисквания за настолната версия включват най-малко 2GB RAM и процесор поне с две ядра.

Коментари по темата: „Linux дистрибуция копира 100% интерфейса на Windows 10”

добавете коментар...

  1. Сам

    1. Всеки сам решава каква ос да си инсталира
    2. Всички ОС си имат плюсове и минуси
    3. Толкова ме е жал за такива неграмотни хора като теб който не могат и не искат да разберат каква е тази разлика. А сега въпроса: Като не те кефи защо четеш такива статии?? И защо дразниш другите читатели който очевадно са по запознати от теб???

  2. Вйлам

    Каквито и статии за линукс да чета тоя тъ*ак все се оплаква от Линукс само игри са му в главата.

  3. Sunshine

    Нищо трудно няма в ползването на Linux дистрибуциите от обикновени потребители. Единствения проблем е при игрите -графиката не е приоритет при Linux и е възможно известно забавяне. Всичко останало е предимство. Особено по отношение на сигорността и вирусите. Ползвала съм на една машина едновременно Windiws и Linux, както и Wnindows и две Linux дистрибуции Ubuntu и Debian, като можех да пренключвам между тях според нуждите ми. Само инсталацията изисква добри технически познания. Ползването е лесно. Аз съм фен на Linux и ми е много удобен за лично ползване. Никакви вируси за разлика от Windows.

  4. haha

    Да де, само че тук говорим за ползване на операционни системи за обикновени потребители. Никой не отрича достойнствата на Линукс за сървърни системи. Но да го слагаш за ежедневно ползване на домашен компютър и да имаш куп орязани възможности, това е наистина необяснимо. Е, обяснимо е за фанатизираните хейтъри, които отричат всичко що е платено – сякаш някой плаща за софтуер… Едва ли МС разчитат на редовите домашни потребители да им осигурят приходи. Те продават системата си на едро. Предвидили са риска от пиратско ползване от обикновените потребители.

  5. $%&€£¥₩

    Нали знаеш, че компютрите не са само за игри и че Linux предлага много повече IT услуги

  6. Фофу

    Към Фофу-мофу 13/07/2020 22:27 – за какво реване говорим.
    Сега видя ли за какво реване говорим ??
    Няма момент в който да се изпише думата Луникс или Win и гледай, скачат павловите кученца та чак припръцкват. И едно и също си плящат от 20 год. ама няма как да го разберат, щото то се иска да се чуваш какво говориш.

    фофуфен – знаеш и температурата на процесора, брех мали това е невероято, как ли съм на комп от 20 год и без да знам колко са им били температурите. И това щом го има в БИОС-а значи сигурно го има в системните програми, но никога не ме е интересувало. Колко са натварени отделните компоненти, как ли пък не знам коя програмка колко е тежка, приблизително и кога кое да спра. Как и откъде те атакуват – е тук вече изкърти, ти си бил жива антиврусна. Опустеха анфивирусните фирми.
    Saevar какво да го коментирам, знае на цялото скандинавие оборудването, предполагам частни и държавни компании му се отчитат на ушенце.

  7. Българин

    Кой не знае линукса, не е истинско АйТи.

  8. Saevar

    при потребителите Линукс дистротата са 1.7% но при сървърите е 88% може би има защо .. :/ ?
    тук в Скандинавия Линукс се ползва само за сериозни критични места като банки и дата-центрове…има си причина за това, Windows Server се ползва само от разни телекоми и застрахователни агенции (самия Azure на М$ лежи на Линукс), та който квото иска да си ползва, аз неискам да ползвам разграден двор тоест продуктите на Майкрософт…
    mv Фофу Папка_Аутизъм

  9. Франкенщайн

    Аз работех дълго време с Уиндоус, сега работя с Линукс. С Линукс е по-сложно да се работи, но се свиква и интерфейсът може да не у еднакъв при двете ОС, но е лесен за научаване

  10. фофуфен

    Колко ли ти е трудно да си представиш, че компютрите се ползват и за друго освен игри… Между другото, от десетина години житкам игрите и под линукс и под уиндос. Доста игри ги няма за линукс, вярно е. Но и доста функционалности ги няма за уиндос. А и игрите, които играя останаха малко. От друга страна, да си пуснеш убунту на 4790 с 16 гига рам, да му сложиш още 8 мрежови интерфейса и да си го направиш рутер със Интружън детекшън и превеншън систем… Да му сложиш апликейшън левъл файеруал и т.н и т.н… Пич, не само знам кой какво и кога е ровил в нета, знам и температурата на процесора, колко са натварени отделните компоненти, как и откъде ме атакуват, Едва ли е достижимо под уиндос 😉 Освен това ХПС сектора е почти 100% линукс. Уиндос там няма.

  11. Франк

    И какво, като е 1:1? Само, като интерфейс. Все едно да си залепя плакат от филм върху канал1. Няма да тръгне.

  12. Ко? Не!

    Линух е гомно!!

  13. Ники

    За какво ми е тоя усран Линукс дори игри драйвъри нищо не става на него

  14. typanari

    от години windoze копират всичко до което се докопат, в случая microshit копират Linux Mint

  15. Фофу-мофу

    За какво реване говорим…
    Всеки ползва каквото иска, аз лично и двете ОС-и.
    Не виждам никакъв проблем.

  16. Фофу

    И започва цвиленето на линукасджийте. Болки, мъки, страания, ох милите наранени душици, колко ми е жал за тях.

Коментар