Украйна се присъедини към лунна програма на САЩ

Проектът Артемида на НАСА предвижда изпращане на хора на Луната и по-късно на Марс
(снимка: NASA/MSFC)

Украйна стана една от деветте държави, подписали споразумение в рамките на обявения от НАСА проект „Артемида” (Artemis), който предвижда изграждане на селище на Луната. Това става ясно в съобщение, публикувано в петък на уебсайта на украинската космическа агенция.

„Държавната космическа агенция на Украйна подписа споразумение в рамките на програмата на НАСА „Артемида” относно принципите на сътрудничество при гражданското изследване и използване на Луната, Марс, комети и астероиди за мирни цели и се присъедини към космическите агенции на други държави, участващи в програмата. Така Украйна стана деветата държава, подписалият споразумението относно Артемида”, се казва в съобщението.

Агенцията подчертава, че „Украйна има всички научни и технически възможности и опит, които ѝ позволяват да стане един от значимите партньори на НАСА по време на изпълнението на програмата Артемида”. Както отбеляза ръководителят на агенцията Владимир Усов, за Украйна е много важно да се присъедини към Артемида, тъй като страната получава възможност да реализира свои собствени проекти в партньорство с водещите световни космически агенции.

През пролетта на 2019 г. НАСА обяви проект на лунната програма на Артемида, която ще се състои от три етапа, припомня ТАСС. Първият от тях (Артемида 1) предвижда безпилотен полет на космическия кораб „Орион”, инсталиран на ракетата Space Space Launch System (SLS) около Луната, и връщането му на Земята.

Вторият етап (Артемида 2) е полет около естествен спътник на Земята с екипаж на борда. В третата фаза на мисията (Артемида 3) се очаква астронавти да кацнат на Луната през 2024 г. и след това да отпътуват към Марс – към средата на 2030-те. Първият етап от програмата е планиран за 2021 г., а вторият за 2023 г.

По-рано ръководителят на Роскосмос Дмитрий Рогозин заяви, че Русия най-вероятно няма да вземе мащабно участие в американския проект за създаване на лунна станция по програмата Артемида, тъй като в сегашното си състояние този проект е главно необходим за решаване на проблемите на американската страна.

Роскосмос е готова да участва в международния проект на лунната станция само наравно с НАСА. Според ръководителя на държавната корпорация, Русия ще подготви „поправки на Зевс” към споразумението по програмата.

Коментар