Ликвидна подкрепа, а не банково финансиране трябва на бизнеса

„Банките съществуват заради предприемачите, а не обратното!”, заяви Радосвет Радев
(снимка: БСК / YouTube)

Ако за 14-те хиляди големи предприятия достъпът до финансиране съществува, то за 393 000 микро-, малки и средни компании липсата на ликвиден ресурс е проблем, тъй като те не разполагат с необходимата експертиза и финансови екипи, заяви председателят на БСК Радосвет Радев в дискусия „Бъдещето на парите”, организирана от сп. Мениджър.

Прекрасни са новините, че някои банки не са спрели да финансират някои свои клиенти, но в този момент на компаниите им трябва ликвидна подкрепа, а не банково финансиране. „Това е огорчаващото, че ние имаме една-единствена мярка за подкрепа на ликвидността и тя е за малките предприятия. В действителност, има много възможности, но те сработват много трудно или изобщо не сработват”, каза председателят на БСК.

Банките съществуват заради предприемачите, а не обратното!”, обобщи Радосвет Радев. Колкото и да са добри мерките за подкрепа на бизнеса, изпълнявани през ББР, интересът към тях е твърде нисък, а една от причините е, че потенциалните бенефициенти нямат достатъчно информация за условията и процедурите за кредитиране.

Радев цитира данни от проучване на БСК, според които едва 3-4 процента от анкетираните са се възползвали от мерките през ББР, а за всички останали те са или неприложими, или неизвестни. На този фон, около 90% от ресурса на ББР за гарантиране на кредити е неусвоен.

„Обявяването на кризата в България, първото извънредно положение, завари банковата система с 94 млрд. лв. кредити към българския бизнес. В периода март-юни за 10% от тази сума бяха замразени главниците. Тази ваканция приключва на 31 декември. В действителност, достъпът до финансирането е вълнуващ тогава, когато икономическите условия позволяват да има експанзираща икономика. 2020 г. бележи стопанството на България с усилия за съхраняването му”, коментира председателят на БСК.

„В ситуация на криза ни заливат по всякакъв начин за броя на умрелите и разболелите се… По същия начин трябва да сме пристрастени към информацията за финансовото здраве на предприятията. Важно е да знаем дали утре ще го има това предприятие – това е важно и за банките, и за борсата, и за инвеститорите. Ние тази информация я нямаме”, заяви Радев.

Той припомни, че преди половин година бизнесът поиска, паралелно със здравния щаб, да има и щаб, който да се занимава с икономиката и с финансите. „Тогава, за съжаление, получихме една ехидна усмивка в стил „Какво искате?”. Ние искаме това, което предполагам иска цялото общество – да си съхраним стопанството, защото то е онова, което може да ни изведе напред, да изкарва и парите за лекарите”, заключи Радосвет Радев.

Коментар