JavaScript на 25: Езикът, който кара „светът да се върти”

За четвърт век JavaScript се наложи като най-популярния език за програмиране в света
(снимка: CC0 Public Domain)

Езикът за програмиране JavaScript се появи преди 25 години и за четвърт век съществуване се превърна в един от най-важните компоненти на уеб и браузърните приложения, които използваме днес.

Въздействието на JavaScript върху мрежата не може да бъде занижено. Това е езикът на преход към „фронт-енд” разработки. Технологичните гиганти застанаха с цялата си мощ зад него. Освен V8 на Google, има проекти с отворен код като React от Facebook и Angular от Google, които помагат за разпространение на уеб приложенията в смартфони и настолни компютри. Microsoft създаде TypeScript – супер набор от JavaScript за разработчици, който се компилира в JavaScript при изпълнение в браузъра.

След като Netscape и Sun Microsystems (където бе създаден Java) обявиха JavaScript през декември 1995 г., Microsoft популяризира Visual Basic (VB) като стандарт за създаване на уеб приложения, използвайки VB Script за своя браузър Internet Explorer. Oracle купи Sun Microsystems през 2008 г., за да се възползва от Java и огромната екосистема за развитие.

Най-важният дизайнер на JavaScript е Брендън Ейх, съосновател на Mozilla и сега шеф на проекта Brave – един от многото браузъри, базирани на Chromium. Айх беше в Netscape през 1995 г., когато създаде Unix версия на Mocha, предшественик на JavaScript.

JavaScript първоначално се смяташе за страничен Java скриптов език, където ще бъдат изпълнявани всички сложни задачи по програмиране чрез Java аплети. Но уеб разработчиците скоро осъзнават, че се нуждаят само от JavaScript.

JavaScript сега е най-популярният език за програмиране в света и най-широко използваният език в проекти с отворен код, хоствани на GitHub (собственост на Microsoft), докато популярността на Java намалява.

Но бъдещето на JavaScript не винаги е било толкова сигурно, колкото е днес. Кори Хаус, преподавател, фокусиран върху JavaScript в сайта за обучение на разработчици Pluralsight, припомня, че не беше ясно дали JavaScript „ще излети”.

„Написан е за няколко дни и първоначално се предлага само в един браузър. Първият браузър на Microsoft се доставя със собствен вариант на JavaScript, наречен JScript. Днес JavaScript кара „светът да се върти”. Той работи на всеки компютър. [На] всеки телефон, телевизори, дори някои уреди. Огромна част от човечеството разчита на JavaScript всеки ден, без да осъзнава”, казва Хаус, цитиран от ZDNet.

„Можете да кодирате в обектно-ориентиран или функционален стил. И тъй като JavaScript има синтаксис, подобен на C, той се чувства познат на хората, които са работили на други езици, подобни на C. JavaScript остава „вечен”, като непрекъснато възприема добри идеи от други езици”, добавя той.

„Смело можем да кажем, че почти няма нещо, което JavaScript не може да направи. Благодарение на него, страниците които използваме в момента, изпълняват много повече функции”, казват специалистите от Софтуерната академия на Нет Ит, където се предлага обучениe по програмиране с JavaScript, наред с други популярни езици.

Джонатан Милс, още един автор от проекта Pluralsight, коментира, че JavaScript вече не се съдържа в браузъра. „Сега JavaScript се превърна в масивна екосистема, която оказва влияние във всяка област на разработване на софтуер”, заключава той.

Коментари по темата: „JavaScript на 25: Езикът, който кара „светът да се върти””

добавете коментар...

  1. Blah

    Само не разбрах защо сте намесили Java в статията?

Коментар