4 топ задачи за 2021 г: контейнери, роботизация, SDS, SOA

„2020 година бе година на истината. Тя бе белязана от две неща – пандемията и бързото развитие на ИТ”, заяви Горан Ангелов, CEO на IBS България, при откриване на конференцията IT Compass
(екранна снимка: IT Compass)

Четири са най-важните задачи пред организациите, тръгнали по пътя на дигиталната трансформация, на прага на 2021 година: това са контейнерите, роботизацията, софтуерно-дефинираното съхранение, както и SOA – архитектурата, ориентирана към услуги. Без тези стъпки никой бизнес няма да оцелее във времето, когато всичко рязко се дигитализира заради Covid-кризата. Препоръката отправи Горан Ангелов, основател и главен изпълнителен директор на IBS България, при откриване на конференцията IT Compass, която тази година се провежда виртуално.

„2020 година бе година на истината. Тя бе белязана от две неща – пандемията и бързото развитие на ИТ”, посочи Ангелов. „Научихме три важни неща. Първото от тях е, че дигиталното побеждава. Някога дигиталният бизнес вървеше, в най-добрия случай, паралелно с конвенционалния. Но сега, през 2020 година, всички бързо се дигитализирахме. Това, което щеше да отнеме 3 до 5 години, внезапно се случи само за една година”.

Устремът към дигитално преобразяване на всички бизнеси ще продължи и през 2021 година, според Ангелов. Другият важен извод, по думите му, е че „дистанционната работа върши работа”. Работещите по света се пренастроиха бързо и продължиха да създават добавена стойност. „Третият извод е, че да не се виждаме на живо е мъчно”, каза още мениджърът.

Контейнери

Контейнерите ще са новата декада в света на компютинга, заяви Горан Ангелов. Тя идва да „наследи“ досегашните усилия по виртуализация.

Това технологично развитие започна още през 2002 година с появата на супервайзора VMware ESX. В надпреварата се включиха и други големи ИТ имена като Microsoft с нейния Hyper-V, докато се стигна до днешния ден, когато 97% от инсталираните сървъри са виртуални машини, посочи шефът на IBS. Най-новото постижение в областта е Red Hat OpenShift 4.

Сега обаче идва ерата на контейнерите. Този подход не изключва виртуализацията, но носи някои предимства. „До 2025 година 50% от всички задачи ще се изпълняват чрез контейнери, било то в облака или локално. Контейнерните системи са 10 пъти по-ефективно решение от гледна точка на използването на съществуващите ресурси. Контейнерите са това, което дава възможност на хибридния облак да съществува.

Днес 97% от инсталираните сървъри са виртуални машини, подчерта Горан Ангелов
(екранна снимка: IT Compass)

В тази светлина препоръката на IBS и нейните партньори за 2021 година е организациите да наблегнат на изучаването на Linux, да изпробват и „вкусят” OpenShift и, в крайна сметка, да се приготвят за преход към работата с контейнери.

Автоматизация

Последните месеци светът на високите технологии видя много сривове, включително на големи системи на водещи доставчици – последният от които стана факт преди броени часове (бел. ред. – срива на Gmail). Още по-уязвими на сривове са по-малките организации, които имат по-малко ИТ системи и често разчитат на елементарни решения като електронни таблици. Проблемът идва от това, че с рязката дигитализация много процеси на такива фирми „отидоха” у хората.

Автоматизацията може да промени картината. Тя може да повиши общата продуктивност. „Оставете рутинната работа на машините – освободете хората от нея, за да могат те да вършат по-полезни, креативни неща”, призова Ангелов. Прогнозната на IBS е, че фирмите без ясна стратегия за автоматизация и роботизация няма да издържат на напрежението и ще загинат.

Препоръката на IBS е фирмите да разработят свои RPA стратегии, да прехвърлят рутинната работа на машини и, без нито грам шега, да заложат на „мързелив системен администратор” – такъв, който е склонен да улеснява живота на всички чрез автоматизиране на всичко, което може да се автоматизира.

Software Defined Storage (SDS)

Software Defined Storage (SDS) е ключова технология, която виртуализира сървърите за съхранение на данни и позволява изграждане на собствен облачен сторидж, като същевременно подобрява сигурността и капацитета. Но може би най-важното при технологията е, че тя освобождава организациите от зависимостта им от производителите (вендорите). Досега честа практика беше доставчиците да „връзват” своите клиенти и да ги задължават да използват технологии от същия производител. При SDS обаче потребителят не е „вързан” за конкретен вендор. „Планирайте трансформацията си и мислете за SDS”, призова Ангелов.

API управление и SOA

„Старите, онаследени ИТ системи са тук и няма да изчезнат – нека го проумеем”, заяви шефът на IBS България при откриване на форума IT Compass. „Това в крайна сметка е софтуерът, който води нашия бизнес. Ние нямаме време и ресурси за големи проекти за внедряване на нов софтуер – не и сега, невъзможно е точно в момента да се захващаме с двегодишни проекти. И трябва да разберем, че дигиталната трансформация не е автоматизация на съществуващите дейности, а изцяло нов бизнес!”

84% от всички организации са в някакъв етап на дигитална трансформация
(източник: проучване на Red Hat)

В тази нова реалност, когато се работи дистанционно, най-важно е взаимодействието с клиентите. „Проучване на Red Hat показва, че 84% от всички организации са в някакъв етап на дигитална трансформация”, посочи Ангелов. „Но забележете коя е най-голямата пречка за тези проекти – интеграцията”.

За архитектурата, ориентирана към услуги (SOA) се говори от над 20 години, добави той. Резултатите обаче са оксъдни. Днес е време да се обърне действително внимание на API и SOA, призова бизнесменът. „Премислете стратегията си за интеграция. Инвестирайте в управление на API. Нека всички сме наясно, че API икономиката е тенденция, която тепърва ще се развива”.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментар