Apple първа поръчала 3-нм чипове на TSMC

TSMC излиза напред в производството на чипове с усвояване на 3-нм технология
(снимка: Taiwan Semiconductor Manufacturing Company Limited)

Не е тайна, че тайванската компания TSMC работи активно по внедряване на 3-нанометров процес за производство на чипове. Първата поръчка на чипове по новата технология вече е направена от Apple, според източници от индустрията.

Очаква се тестовото производство на първите партиди от 3-нм чипове да започне през втората половина на 2021 г., а серийното производство – през 2022 г., съобщи Gizmochina.

Новият, по-тънък процес ще наследи 5-нм технология, която в момента се използва в повечето водещи чипове за смартфони, вкл. A14 Bionic в iPhone 12. Apple е първата компания, сключила договор с TSMC за производство по 3-нм процес.

Интересът на производителя на iPhone към 3-нм технология се обуславя главно от разработката на персонализирани чипове от серията M за лаптопи MacBook и таблети iPad. По новия технологичен процес ще се правят и чипове от серията A Bionic.

Въпреки че новината не е потвърдена официално от TSMC, източници от веригата за доставки на чипмейкъра твърдят, че подготовката за 3- и 4-нм производство на чипове тече гладко. Съгласно графика, TSMC планира да произвежда първоначално 50 000 броя 3-нм чипове месечно, респ. 600 000 годишно.

Конкурентът Samsung също разработва 3-нанометрова технология. За разлика от TSMC с нейната FinFET структура, Samsung използва структура GAAFET. Счита се, че тайванският чипмейкър води в това състезание, особено след като Apple стана един от първите му клиенти.

Коментари по темата: „Apple първа поръчала 3-нм чипове на TSMC”

добавете коментар...

  1. китайци в Тайван

    Да не забравяме, че и AMD произвежда новите си процесори съвместно с TSMC по 7-нм процес, а от 2021 започва по 5-нм процес. Intel още не могат да “се отлепят” от 14-нанометровия. Рекламират много мощни мроцесори, но не уточняват, че заради голямото топлоотделяне, те работят на пълната си мощност едва 1-2 минути.

  2. ..

    TSMC планира да произвежда първоначално 50 000 броя 3-нм чипове месечно, респ. 600 000 годишно.

    600к за кой по напред?

    В бг ябълка е с супер медиатек(9999нм на цена 9999лв без ддс със жълт гръб)

  3. ..

    Има няколко факта, които явно остават скрити за публиката, иначе подобни статии щяха да са леко излишни.

    Интегралните схеми трябва да се адаптират според особеностите на различните технологични процеси.

    Това означава, че инженерите на Apple, които проектират A- и M- серията процесори работят в сътрудничество с инженерите на TSMC, за да адаптират дизайна на процесорите и да получат оптимални резултати.

    А, за още по-добри резултати, компаниите си сътрудничат дори при разработката на самите нови технологични възли и свързаните с тях процеси.

    Apple инвестираха в TSMC още докато Samsung им печатаха процесорите.

    А, откакто прехвърлиха производството си към TSMC, двете компании работят в тясно сътрудничество, като Apple са клиент №1 на TSMC оттогава.

    Така, че отсега мога да ви кажа, че и през 2021г, и през 2022г, и през 2023г, Apple ще са първите, които възприемат новите технологични възли на TSMC.

Коментар