Windows 10 в режим S: Плюсове и минуси

Лаптопите с Windows 10 S са по-сигурни и производителни, но за сметка на използваемостта
(снимка: CC0 Public Domain)

Ако търсите евтин компютър, вероятно в офертите от различни доставчици ще попаднете на конфигурации с  операционна система Windows 10 S. Буквата „S” в случая е важна и преди да си купите такъв РС, е добре да знаете какво се крие зад нея.

През 2017 г. Microsoft добави нова функция към своята операционна система Windows 10: режим S. Ето няколко особености на този режим:

  • той е по-сигурен, защото позволява да се изтеглят приложения само от Microsoft Store;
  • всичко, което потребителят прави в него, автоматично се записва в облака OneDrive, за да се освободи място в локалното хранилище;
  • S режимът е рационализиран по такъв начин, че да ограничи максимално използването на системни ресурси като RAM и CPU.

Ако това ви звучи като друга операционна система, с която сте запознати, не грешите – Windows 10 S много прилича на ChromeOS на Google, отбелязва TechRepublic. Microsoft дори пригоди Windows 10 S да работи на ARM процесори, така че системата да функционира добре и на компютри, на които обикновено Windows 10 не върви много гладко.

Подобренията в производителността и сигурността винаги си струват и при Windows 10 S не е по-различно. Ако обмисляте да закупите нов компютър с Windows 10, особено Surface устройство (те често се доставят с Windows 10 в режим S), уверете се, че знаете в какво се впускате, защото иначе ще останете разочаровани.

Предимство: Windows 10 в режим S е по-сигурна

Има една основна причина, поради която Windows 10 S е по-сигурна: на компютър с тази ОС можете да инсталирате приложения само от Microsoft Store. Това е нещо като уеб магазините Chrome OS, iOS App Store или Google Play – трябва да отидете на едно от тези места, за да инсталирате желаните приложения на вашето устройство, тъй като Microsoft, Apple и Google са прегледали тези приложения и са ги обозначили като безопасни.

Microsoft също така има собствен защитен софтуер Windows Defender и казва в своите „често задавани въпроси” (FAQ) за Windows 10 S, че „единственият антивирусен софтуер, който е съвместим с Windows 10 S, е този, който се доставя със самата операционна система”.

Недостатък: Сигурността е за сметка на използваемостта

Както бе споменато по-горе, приложения за Windows 10 S могат да се инсталират само от Microsoft Store. За някои хора това може да не изглежда като голям проблем, но има много програми, от които професионалните потребители се нуждаят и могат да изтеглят от различни уеб ресурси.

Режимът S не подържа Adobe софтуер, Apple приложения, приложения за видеосрещи (които не са собственост на Microsoft ), както и софтуер за защита от т.нар. „трети страни”.

Потребителите на Windows 10 S могат да използват само Edge като браузър и Bing като търсачка по подразбиране. Дори ако Chrome или Firefox бъдат инсталирани на компютър в режим S (нито един от двата не е наличен в Microsoft Store), те не могат да бъдат зададени като браузъри по подразбиране, нито е възможно да бъде променена търсачката по подразбиране.

Предимство: Windows 10 S е идеална за образованието и големите предприятия

Предлагайки режим S, Microsoft се опитва да се конкурира на два пазара, доминирани в момента от хромбуците: образованието и големи предприятия с много компютри за управление.

Училищата и бизнесът имат общи хардуерни нужди – те трябва да осигурят устройства на много хора. Също така компютрите трябва да са заключени, така че потребителите да не се заразят със злонамерен софтуер и да загубят чувствителна информация. Освен това машините трябва да са евтини.

Режимът S е създаден, за да отговори на тези нужди, като същевременно има интерфейс, с който повечето компютърни потребители са работили поне веднъж в живота си. Откъм начин на използване и визия Windows 10 S не е много по-различна от версиите Windows 10 Home, Pro или Enterprise.

Windows 10 S е създадена да работи на компютри от по-нисък клас, без да натоварва техния хардуер – това означава просто компютър за потребител, който се нуждае само от достъп до приложенията на Microsoft Office и уеб браузър, който е идеален за бизнес и образователни цели.

Предимство: Можете да превключите лесно до пълноценна Windows 10

Ако сте закупили компютър с Windows 10 в режим S, може да се изненадате от това, което не можете да правите с тази система. Но не е нужно да тревожите особено. Режимът S може да се изключи по всяко време.

За да превключите от режим S към пълната версия на Windows 10, трябва да отидете в Настройки>Актуализация и сигурност>Активиране (Settings>Update And Security>Activation). В менюто за активиране потърсете „Превключване към Windows 10 Pro” (Switch To Windows 10 Pro) или Home – ще видите едно от двете в зависимост от версията на Windows 10 на компютъра.

Кликването върху „Превключване” ще отвори Microsoft Store и ще бъдете подканени да вземете пълната версия. След като направите това, вашият компютър ще премине към пълноценна версия на Windows 10 и ще бъдете свободни да инсталирате каквито приложения желаете.

Трябва да имате предвид обаче, че след като изключите режим S, после няма връщане назад. Това ще е лоша новина за потребители на компютри от нисък клас, на които Windows 10 не върви особено добре.

Когато преминавате към пълноценна версия на Windows 10, това означава, че поемате сигурността на компютъра в собствените си ръце, увеличавайки шанса да се заразите с вируси.

И все пак, ако сте решили да превключите към пълната версия, информирайте се дали компютърът ви покрива необходимите изисквания за работа с Windows 10.

Коментари по темата: „Windows 10 в режим S: Плюсове и минуси”

добавете коментар...

  1. Анонимен потребител

    Не съм съгласен!!!

  2. 3d

    Microsoft дори пригоди Windows 10 S да работи на ARM процесори, така че системата да функционира добре и на компютри, на които обикновено Windows 10 не върви много гладко.

    Гениален превод…

  3. ГОЩО

    Уин 10 е най голямия боклук с който съм работил!

Коментар