Google ребрандира G Suite за образованието

Нови функции в G Suite for Education улесняват преподавателите и учениците
(снимка: Google)

Облачната платформа за образованието G Suite се сдоби с нови планове и функционалности. Google ребрандира услугата, като я прави още по-функционална и удобна за ползване, съобщиха от Център за творческо обучение, който е партньор на Google Cloud за образованието.

Известна досега като Google G Suite for Education, занапред платформата ще се нарича Google Workspace for Education. Основната ѝ версия остава безплатна, но е надградена с нови платени планове, които включват повече функционалности.

Google Класна стая вече ще работи и офлайн през Classroom Android приложение. Добавена е опция за блокиране на непознати потребители в Google Meet, възможност учителите да заглушават микрофоните на всички ученици едновременно, както и подобряване оценяването в Google Класна стая през мобилно устройство.

Освен безплатния план Google Workspace for Education Fundamentals, разработчикът добавя три нови плана, които ще надграждат възможностите на услугата. Google Workspace for Education Standard включва подобрени инструменти за сигурност и управление на мобилните устройства. Планът Teaching and Learning Upgrade е снабден с нови функционалности на Google Meet и Classroom, както и с инструменти за проверка оригиналността на текстове.

Третият план Google Workspace for Education Plus (преди G Suite Enterprise for Education) е пълно решение за всяка образователна институция с подобрени инструменти за сигурност и анализ на данни, възможности за учене и преподаване и др.

Междувременно Google обяви над 50 ъпдейта на своите образователни приложения, в зависимост от използвания план. Това включва редица новости при услугата за видео комуникация Google Meet. Сред тях са опция за отчет за срещата, разделяне на участниците в срещата на подсрещи (breakout rooms), възможност за вдигане на ръка, текстово описание на разговорите в срещата, подобрено качество на звука и картината за Chromebook и др.

В помощ на учителите са добавени възможности те да могат да прекратяват срещата едновременно за всички, както и да заглушават или разрешават включването на микрофоните на учениците. В добавка – срещата ще е достъпна само за членовете на Класната стая и непознатите потребители ще могат да бъдат блокирани. Всеки учител от Класната стая пък ще може да управлява срещата, а новите функционалности на модератор ще са достъпни вече и от таблет или телефон.

За потребителите на Google Classroom също са предвидени множество подобрения. Учителите и учениците ще могат да използват допълнителни приложения от Marketplace. Добавена е опция учителите да дават задания от външни приложения, директно в Google Класна стая, както и да виждат активността на учениците в класните стаи на дневна база – кои ученици са посетили курса и върху кои занятия са работили. Подобрява се и оценяването в Classroom през мобилни устройства, което прави даването на обратна връзка още по-лесно.

Учениците ще бъдат улеснени при подготовката на домашните си работи с възможност да прикачват снимки директно през Android приложението Класна стая. В добавка те ще могат да обединяват снимки в документ, да ги изрязват или завъртат. Администраторите от своя страна ще могат да създават и настройват предварително класни стаи за всички в образователната организация и ще разполагат с по-подробни отчети за активността в тях.

Важно нововъведение е, че Google Класна стая вече ще може да работи офлайн през Classroom Android приложение. Това означава, че учениците ще могат да достъпват работата и документите си в диска, както и да работят върху изпълнението на задачите си и без наличието на интернет връзка. Тя ще е необходима единствено за изпращането на домашната работа.

След направения ъпдейт Classroom получава интеграция с безплатната учебна програма по ИКТ CS First, чрез която учениците имат достъп до видео уроци по различни теми – спорт, изкуство или гейм дизайн. Учителите ще могат да вмъкнат автоматично списъка с учениците си от Google Класна стая. Добавят се и повече възможности за форматиране при пускането на заданията като удебеляване, подчертаване, курсив, подточки и др.

Коментар