Американец сътвори камион за апокалипсис

Четири години и няколко милиона долара – толкова струва изграждането на KiraVan
(снимка: Motherboard / YouTube)

Американец на име Брен Ферен е изградил возило, което претендира да е най-екстремната кола на света: той е направил KiraVan за четиригодишната си дъщеря, за да „оцелее дори след апокалипсис”.

Уникалният мобилен дом е базиран на шаси на многофункционален камион Mercedes-Benz Unimog U500 NA с три оси и 6-цилиндров турбодизелов двигател с мощност 260 конски сили, който е допълнително укрепен, става ясно от видеото, публикувано в YouTube от Motherboard.

Машината е дълга 15,6 метра и тежи 23 тона. Скоростната кутия с 8-степенна трансмисия осигурява постоянно задвижване на четирите колела на камиона. Ако е необходимо, оста на полуремаркето също може да бъде свързана, превръщайки фургона в „6х6 превозно средство” за всякакви терени.

Максималната скорост на KiraVan в конфигурация 4х4 достига 112 км/ч, а при конфигурация 6х6 скоростта е не по-висока от 50 км/ч.

Хидропневматичното окачване на колелата е оборудвано с автоматично компютърно управление и е в състояние да променя характеристиките си в зависимост от качеството на пътя, товара и скоростта.

Гумите с диаметър 46 инча са оборудвани със защитни накладки от кевлар, което позволява на возилото да се движи дори със спукани гуми. Общият капацитет на няколкото резервоара за гориво е 772 литра. Това осигурява на екстремното возило пробег от три хиляди километра.

Мобилният дом е базиран на шаси на многофункционален камион Mercedes-Benz Unimog U500 NA
(снимка: Motherboard / YouTube)

Кабината е оборудвана с единадесет дисплея. Те показват индикации за състоянието на ключовите компоненти на автомобила. KiraVan е оборудван още с 22 оптични и инфрачервени камери за наблюдение на трафика и радиостанции от всички разрешени обхвати, радиопеленгатор и сателитни комуникации.

Жилищното отделение може да функционира автономно благодарение на дизелов генератор, слънчева батерия и акумулаторна система с възможност за свързване на външно захранване. Стените на обитаемата зона са направени от композитни материали, подсилени с метална мрежа.

Четири години и няколко милиона долара – толкова струва изграждането на KiraVan. Първоначално журналистите, поканени на оглед, са били много скептични към проекта, но днес повечето от тези, които са посетили забележителното возило, са изумени и очаровани.

Коментари по темата: „Американец сътвори камион за апокалипсис”

добавете коментар...

  1. Фофу

    Дето има един български лаф – Имал ги, дал ги (милионите де).

    Умния :o) 15/03/2021 10:56 а ти като си толкова умен. за какво изхарчи твоите милиони ?

  2. :o)

    Тъпи американски шАфьори. За какво да прахосаш милион-два-три милиона долара.
    тва може да е мечтата на някой американски тръкър и тираджия,
    но какво общо има с това малко крехко дете иди го питай
    И някой бил изумен и очарован от това – тури му вестник! 😐

Коментар