Плановете на Илон Мъск за живот на Марс били „опасна заблуда”

Заселването на хора на Марс е нереалистично с днешните технологии, смятат учени
(снимка: CC0 Public Domain)

Лорд Мартин Рийс, кралят на астрономите от 1995 г., определи като „опасна заблуда” плановете на милиардера Илон Мъск за колонизиране на Марс. Това стана на Световната правителствена среща в Дубай.

Рийс дискутира темата заедно с американския астрофизик Нийл деГрас Тайсън, който добави, че прехвърлянето на човешки популации на Марс е „нереалистично”, съобщи в репортаж от събитието Sky News.

Още през 2016 г. Мъск очерта своята визия за изграждане на колония на Марс „в нашия живот” – с първата ракета, която ще закара хора на Червената планета до 2025 г. От години компанията [SpaceX] използва в рекламните си материали изображение на марсианската повърхност, която е тераформирана (превърната в земна).

Но спонсорирано от НАСА изследване, публикувано през 2018 г., отхвърля плановете на Мъск като невъзможни с днешната технология. Наскоро обаче Мъск написа в Туитър, че е „възможно да се направи самоподдържащ се град на Марс до 2050 г., ако започнем след пет години”.

Лорд Рийз, от своя страна, казва: „Единствената причина хората да отидат в космоса ще бъде за приключения. Да живееш на Марс няма да е лесно. Марс има враждебна среда”.

По неговите думи, идеята на Илон Мъск милиони хора да се заселят на Марс е „опасна заблуда”. „Животът на Марс не е по-добър от живота на Южния полюс или върха на връх Еверест”, казва той.

Д-р Тайсън добавя: „Да изпратим милиард души на друга планета, за да им помогнем да оцелеят след катастрофа на Земята, изглежда нереалистично. Ако искате да „призовете Марс у дома”, трябва да тераформирате Марс, да го превърнете в Земя”.

Размерът на тази задача е много по-голям, отколкото активните опити за предотвратяване на първоначалната катастрофа на Земята, отбелязва д-р Тайсън. „Толкова по-лесно е да накараме „Земята да се върне отново на Земята”, вместо да [тера]формираме Марс”.

„Няма толкова мощна сила на Земята, която да повлияе на нашите мисли и амбиции колкото изследването на космоса. Мисленето за бъдещето е половината от това, което движи бъдещето. Космосът винаги ще остане вдъхновение за младите хора и това е област, която трябва да подкрепим”, каза д-р Тайсън.

Коментари по темата: „Плановете на Илон Мъск за живот на Марс били „опасна заблуда””

добавете коментар...

  1. Анонимния коментатор очевидно е поредният идолопоклонник без грам мозък.

    Нийл Деграс Тайсън е американски астрофизик, директор на планетариума Хейдън и научен сътрудник в катедрата по астрофизика в Американския музей по естествена история.

    Колкото и малко да знаят учените за Марс, Найлончо знае 1000 пъти по-малко.

    А, научно-техническите постижения на СпейСекс досега не са надминали тези на НАСА от миналия век.

    Всъщност, на този етап дори не са ги изравнили.

    И то при положение, че имат достъп до пълната документация и всички разработки на НАСА, че и на не малко разработки от СССР, откраднати през 1992-2000г, за които кражби даже има филми по Дискавъри.

    Напоследък излезе и доста информация за реалните разходи по изстрелване, от които стана ясно, че Найлончо лъже нагло и безочливо, а изстрелванията му реално струват значително повече и са дотирани от военния бюджет на САЩ.
    Реалната цена идва към 5 пъти по-висока.

  2. Фофу

    Дето викат – Хора пазете земята, че ракия и салата на другите планети няма.
    На разните ектремни места на земята може да се живее, да, НО временно. Една постоянна база на друга планета ще означава откъсване от земните условия са постоянно и за поколения. Което според мен би довело до дефекти още в първото поколение.
    Много сме далече все още от това да заместим живота с естествена слънчева светлина, с въздух с гадорийски микроби, които обаче ни поддържат имунната система, без земно магнитно поле и още много други.

  3. :o)

    Anonymous

    що не идеш да поживееш на южния полюс, като е толкова хубаво?

    Хората отдавна са си казали – НЯМА ПО ДОБРА планета за човека от земята
    поне в близките хиляди години няма да се развием до толкова че да намерим някаква в космоса.
    Живот на марс е утопия от фантастичен разказ. Не случайно на тази планета няма вода в течно състояние, нито растения – който иска и сега може да заживее в пустинята сахара без обаче някой да му носи храна и вода, да го видя 😉

  4. Anonymous

    Текнюза яко сте се забатачили с британските “учени”… Израза британски учени вече е подигравка… Много знаете кво е на Марс…кретени

  5. Anonymous

    „Животът на Марс не е по-добър от живота на Южния полюс или върха на връх Еверест”, казва той

    Че на южният полюс си живеят изследователи целогодишно.
    На еверест базовият лагер има по 5000 човека.
    , ако имаше и и хотели щяха да си живеят целогодишно хиляди шерпи.

Коментар